Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
igre bez granica

U općini Donji Kukuruzari čak 82 posto prihoda troše na plaće

mijo latin, hrvatski seljacki savez
Damir Špehar/Pixsell
02.11.2012.
u 19:40

Djelatnici imaju najmanje plaće u državi, tvrdi načelnik općine. Oporba pak od države traži provođenje zakona

Općinska vlast u Donjim Kukuruzarima 82 posto svojih prihoda troši na plaće, što je suprotno Zakonu koji dopušta da to bude najviše 20 posto, kazao je Mijo Latin, predsjednik Općinskog vijeća te općinskog ogranka HSS-a. Dodao je i kako je Ministarstvo uprave prije mjesec dana naložilo načelniku Ivi Blažanoviću (SDP) da plaće dovede u zakonski propisane granice.

– Načelnik je na posljednjoj sjednici Vijeća predložio minimalno smanjenje koeficijenta, sa 2 na 1,8 sebi, no to je Vijeće odbilo jer ne bi bila moguća isplata plaće nikome od djelatnika – kaže Latin. Da je sve navedeno istinito, načelnik Ivo Blažanović priznaje, no ističe kako za njegova mandata, od 2009., nijedna osoba nije zaposlena u Općini. Na plaće ide 82 posto prihoda, ističe, zato što su prihodi od poreza na plaće izuzetno mali.

– Svjestan sam da imamo previše djelatnika, ali svi su primljeni prije 2009., kada ih je tadašnja vlast zapošljavala. Država mora smisliti kako zbrinuti te ljude – odgovara Blažanović. Ističe i kako je zakonski maksimalni koeficijent na plaću načelnika 4,26, a njegov je dva. – Predložio sam smanjenje koeficijenta na 1,8 jer sam smatrao da je najdostojanstvenije da smanjim plaću sebi, a ne djelatnicima koji ionako imaju najmanje plaće u okruženju – kaže Blažanović. – Latin kao predsjednik Općinskog vijeća ima naknadu od 3000 kuna za to što dolazi ovamo dva puta mjesečno, a ostali vijećnici dnevnicu po 560 kuna bruto. Zašto sebi ne smanje naknade? – zaključuje Blažanović.

>>Lokalne vlasti u krizi su na plaće potrošile milijardu kuna više

 

Komentara 5

RO
rojnik
20:04 02.11.2012.

Vidi ove dvojice,skupa 300 kila,a u općini svega skupa 300 ljudi.

DU
Deleted user
20:09 02.11.2012.

Rješenje je jednostavno: a) Ukinuti sve općine koje same sebe ne mogu uzdržavati. Takvih je u Hrvatskoj, nažalost, jako puno..... b) ostaviti sve te "općine", a mjesta u njima (načelnik, delegati, zamjenici i ostali) proglasiti počasnim, tj. neka im budee na čast da su ih ljudi izabrali i neka im služe zabadava!

IS
istinito
11:24 03.11.2012.

Tak ti je to kad ste selendre proglasili opcinama. Sunja, Kuruzari i ostale selendre su samo parazitne institucije i nista drugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije