Naslovnica Vijesti Hrvatska

U općini Donji Kukuruzari čak 82 posto prihoda troše na plaće

Djelatnici imaju najmanje plaće u državi, tvrdi načelnik općine. Oporba pak od države traži provođenje zakona
02. studenoga 2012. u 19:40 5 komentara 303 prikaza
mijo latin, hrvatski seljacki savez
Foto: Damir Špehar/Pixsell

Općinska vlast u Donjim Kukuruzarima 82 posto svojih prihoda troši na plaće, što je suprotno Zakonu koji dopušta da to bude najviše 20 posto, kazao je Mijo Latin, predsjednik Općinskog vijeća te općinskog ogranka HSS-a. Dodao je i kako je Ministarstvo uprave prije mjesec dana naložilo načelniku Ivi Blažanoviću (SDP) da plaće dovede u zakonski propisane granice.

– Načelnik je na posljednjoj sjednici Vijeća predložio minimalno smanjenje koeficijenta, sa 2 na 1,8 sebi, no to je Vijeće odbilo jer ne bi bila moguća isplata plaće nikome od djelatnika – kaže Latin. Da je sve navedeno istinito, načelnik Ivo Blažanović priznaje, no ističe kako za njegova mandata, od 2009., nijedna osoba nije zaposlena u Općini. Na plaće ide 82 posto prihoda, ističe, zato što su prihodi od poreza na plaće izuzetno mali.

– Svjestan sam da imamo previše djelatnika, ali svi su primljeni prije 2009., kada ih je tadašnja vlast zapošljavala. Država mora smisliti kako zbrinuti te ljude – odgovara Blažanović. Ističe i kako je zakonski maksimalni koeficijent na plaću načelnika 4,26, a njegov je dva. – Predložio sam smanjenje koeficijenta na 1,8 jer sam smatrao da je najdostojanstvenije da smanjim plaću sebi, a ne djelatnicima koji ionako imaju najmanje plaće u okruženju – kaže Blažanović. – Latin kao predsjednik Općinskog vijeća ima naknadu od 3000 kuna za to što dolazi ovamo dva puta mjesečno, a ostali vijećnici dnevnicu po 560 kuna bruto. Zašto sebi ne smanje naknade? – zaključuje Blažanović.

>>Lokalne vlasti u krizi su na plaće potrošile milijardu kuna više

 

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

 • rojnik:

  Vidi ove dvojice,skupa 300 kila,a u općini svega skupa 300 ljudi.

 • Avatar octopus
  octopus:

  Rješenje je jednostavno: a) Ukinuti sve općine koje same sebe ne mogu uzdržavati. Takvih je u Hrvatskoj, nažalost, jako puno..... b) ostaviti sve te "općine", a mjesta u njima (načelnik, delegati, zamjenici i ostali) proglasiti počasnim, tj. neka im bude ... prikaži još!e na čast da su ih ljudi izabrali i neka im služe zabadava!

 • istinito:

  Tak ti je to kad ste selendre proglasili opcinama. Sunja, Kuruzari i ostale selendre su samo parazitne institucije i nista drugo.