Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U odnosima Srbije i susjeda u regiji vladaju cinizam i nepovjerenje

vuk jeremić
AFP/Pixsell
25.02.2010.
u 12:51

Beogradski Blic piše da iako su bolji odnosi sa susjedima među prva tri cilja svih država u regiji, ovaj cilj djeluje nedostižno zahvaljujući tome što nijedan od brojnih problema nije riješen.

BEOGRAD - Srbija vrati svog veleposlanika u Podgoricu, a ministar vanjskih poslova Crne Gore pogrdno zaključi da "nije morao ni odlaziti". Hrvatski predsjednik ne stigne ni završiti rečenicu o iracionalnosti srbijanskog predsjednika, a na stol stigne demarš iz Beograda brže nego što je prihvaćena netom pružena ruka prijateljstva iz Zagreba. Beograd bi prihvatio deklaraciju o Srebrenici, ali brojni političari brzo u javnosti počnu negirati počinjeni genocid. I kad krenu nabolje, odnosi država u regiji potonu još brže, u još dublju jamu iz koje love tuđe greške i dokaze mržnje, piše beogradski Blic u temi dana naslovljenoj "U odnosima Srbije i susjeda vladaju cinizam i nepovjerenje".

Autor T. Spaić piše da iako su "bolji odnosi sa susjedima među prva tri mjesta među ciljevima svih država u regiji, ovaj cilj djeluje nedostižno zahvaljujući tome što nijedan od brojnih problema nije riješen, a svaki pokušaj rješavanja zaglibi se u međusobnom nepovjerenju i neizbježnim uvredama".

Neće trpjeti poniženja

Autor podsjeća i na izjavu srbijanskog šefa diplomacije Vuka Jeremića kako Srbija neće trpjeti poniženja aludirajući da je i takav stav kod susjeda shvaćen kao nespremnost na kompromise.

- Čim padne brzina europskih integracija, problemi u regiji izbiju u prvi plan zato što je situacija jako krhka. Upravo zato mi inzistiramo na brzim europskim integracijama. Srbija više ne pristaje na poniženja i ustrajat će na korektnom i ravnopravnom tretmanu u skladu s međunarodnim pravom i ranije preuzetim obvezama. Vjerojatno će biti potrebno još neko vrijeme, nadam se ne predugo, da se svi susjedi priviknu na tu činjenicu - izjavio je Jeremić.

Okosnica za regiju

- Kao dežurna tema između Hrvatske i Srbije, čiji odnos najviši dužnosnici EU ističu kao okosnicu za regiju, ispostavlja se tužba za genocid, piše Blic donoseći stav novinarke Vremena Tatjane Tagirov da "optužnice služe za internu upotrebu i jedne i druge strane".

I Hrvatska i Srbija u očekivanju su pravde, ali ona ne može doći dok se svaka država ne suoči sa svojim zločinima. U Srbiji još nije uhićen Ratko Mladić, a u Hrvatskoj se Tomislav Merčep, kao ugledan građanin, pojavljuje čak i u izbornim kampanjama, objašnjava Tanja Tagirov.

Komentara 55

NE
neni
16:29 25.02.2010.

@arsenije , ja sam jako kritična kad je naša vlast u pitanju... al\' to mogu jer tu živim i to ne znaći da dozvoljavam da netko sa strane se petlja u stvari koje se tiću državljana HR. A ovo kajj Srbi sada \"trpe\" su sami krivi ..to su posljedice veliko srpske politike,, glete to vi i sammi znate..rat ste izgubili i rat ste vodili na tuđem teritoriju... kaj vam to fakat nije jasno?

NE
neni
17:05 25.02.2010.

@▀▄▀▄ Pa nebi baš rekla da tu ima provokatora , i nemojte i Vi ono : tko nas zavadi bre.. Da je to tak\' kak\' vi pišete onda nebi bilo rata jer su to neki provokatori.. Nažalost da odgovorim i i @arseniju .. pa normalno da Vi nama nebute dijelili savjete nakon kaj ste ratovali i uništavali našu zemlju , pa nije se rat vodio u Kragujevcu niti smo mi bacali cvijeće na tankove za napad na Novi Sad ..

OB
-obrisani-
21:33 25.02.2010.

kolektivna amnezija Čitajuči komentare va ovom forumu vidi se da se pojavila niva bolest i to samo kod pripadnika jednog naroda pokojne Jugovine, bolest se manifestira amnezijom, ne potpunom ali svi oboljeli imaju “rupu“ u sječanju na period od 1988-- 1999. Ničega se ne sječaju osim “istorije uz gusle“ kojima se usmenom predajom slave velike i junačke pobjede još od Kosova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije