Naslovnica Vijesti Svijet

U očaju su joj gurali lijevak u grlo da bi nešto pojela

S četrnaest godina, u želji da ima savršenu figuru, počela je birati hranu, a onda je i prestala jesti...
30. listopada 2018. u 12:37 0 komentara 620 prikaza
Dijeta, anoreksija
Foto: Shutterstock

Ashlee Thomas (17) s 14 godina razvila je poremećaj u prehrani zbog stalnog pritiska društvenih mreža i medija koji su promovirali mršavost. Uvjerena je bila da može dobiti kile samo dišući. 

bolnica Životna agonija Dino (20) leži u bolnici četiri godine, nitko ne zna uzročnika bolesti

 

Ortoreksija nervoza je fiksacija isključivo na 'čistu, zdravu ili ispravnu' hranu, a ne na količinu. Problem koji je započeo s odustajanjem od bijelog kruha i riže je brzo doveo do prehrane bazirane na zelenim sokovima i napornim treninzima usred noći, a kako je vrijeme prolazilo Ashlee je bila sve mršavija i mršavija.

- Dovodila sam svog oca u situacije gdje mi je doslovno morao na silu otvarati čeljust i gurati lijevak u grlo kroz koji me je hranio. I to sve zato što sam odbijala jesti. Umirala sam njima pred očima - ispričala je Ashlee za Daily Mail.

Rekla je da je tri godine ranije većinu svojeg vremena provodila na društvenim mrežama zahvaljujući kojima je postala opsjednuta 'čistom prehranom', a njezin trud da se zdravo hrani je brzo prerastao u opsesiju. Željela je biti poput tih influencera s društvenih mreža, pratila je sve što su radili i imitirala njihove živote.

Caroline Wozniacki Želi biti inspiracija Ponajbolja tenisačica svijeta šokirala priznanjem: Patim od teške autoimune bolesti

- Te cure su se stalno fotografirale u badićima i s hranom u rukama ili su se snimale tijekom kupnje hrane u dućanu i pokazivale namirnice zahvaljujući kojima su tako vitke - prisjetila se Ashlee.

U jednom trenutku Ashleeni roditelji više nisu znali što da rade kako bi joj pomogli i odlučili su ju hospitalizirati. Objasnili su za Daily Mail kako su se ponekad osjećali kao da muče svoju kćer samo da bi ju natjerali da nešto pojede.

- Kad smo shvatili kakvu bitku Ashlee vodi sama sa sobom, stvari su postale nepodnošljive. Imali smo 'poltergeista' sa svim što to prati - vrtjela je glavu unatrag, prevrtala oči, vrištala i bacala se... Stvari koje čovjek vidi u filmu mi smo imali doma - prisjeća se otac Andrew.

- Samo što se nismo počeli opraštati s njom - dodala je majka Kendall kroz suze.

Tri godine kasnije Ashlee je pronašla snagu, uspjela promijeniti svoje ponašanje i pobijediti poremećaj koji je imala, a istče da danas više ne prati društvene mreže.

Ortoreksija nervoza kod pojedinca uzrokuje veliki stres u trenucima kad osoba smatra da je nešto krivo pojela, ona tada postaje uznemirena i osjeća grižnju savjesti što pokušava onda 'ispraviti' jedući hranu koju smatra 'zdravom i korisnom'.

Ona može imati jako negativne posljedice na pojedinca - društvena izolacija, fizičko i emotivno propadanje, psihičke probleme, a zna završiti i smrću kad zbog restriktivne prehrane i gladovanja otkaže srce.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.