Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Živi spomenik

U novu lipičku ergelu uskoro će preseliti 84 prekrasna lipicanca

PXL_150520_28960919.jpg
Ivica Galović/PIXSELL
07.09.2023.
u 01:00

Nova državna ergela dat će jak vjetar u leđa razvoju turizma i konjogojstva u zapadnoj Slavoniji. Očekuje se da će prva faza projekta izgradnje nove lipičke ergele biti završena u prvoj polovici iduće godine. Ukupna vrijednost radova na prvoj fazi je 2,66 milijuna eus PDV-om. Sredstva za realizaciju projekta osiguralo je Ministarstvo poljoprivrede.

Zahuktali su se radovi na izgradnji nove ergele Lipik, više od dva milijuna eura vrijednom projektu koji će znatno pridonijeti razvoju ovog turistički orijentiranog zapadnoslavonskog gradića. Realizacijom prve faze radova bit će omogućeno prebacivanje konja na novu adekvatnu lokaciju. Naime, konji su trenutno smješteni u privatnoj staji koja svojim sadržajem i kapacitetom ne može više pružiti ono što je potrebno za bavljenje modernim turizmom..

U prvoj fazi tri staje

Lipička ergela živi je spomenik Domovinskom ratu, povijesti i tradiciji uzgoja konja u ovome kraju, a također je i dom 84 prekrasna lipicanca koji su tijekom ratnih razaranja otuđeni i odvedeni u Srbiju, ali su vraćeni 2007. godine.

– Cilj projekta je pronalaženje trajnog smještaja za konje Državne ergele u svojim vlastitim stajama i prestanak plaćanja najma. Naime, najam je jedna velika stavka koja nas opterećuje, od samog povratka konja do danas, jer konji su državni, staja je privatna. Sve ove godine potpisivali smo ugovore o najmu na jednu, dvije ili tri godine i stalno se to produžavalo. Stoga smo odlučili izgraditi novu ergelu i riješiti pitanje trajnog smještaja konja – kaže Damir Jakšić, upravitelj Državne ergele Lipik.

POVEZANI ČLANCI:

Izgradnja nove ergele započela je prvih dana siječnja ove godine. Prvi objekt za stajski gnoj je završen. Betonirani su zidovi na prvoj staji, na drugoj je završeno armiranje i provlače se instalacije, a treća staja je trenutačno u armiranju. Međutim, glavnina posla tek predstoji. Kada se završi betoniranje zidova, pristupit će se postavljanju krovne konstrukcije i uređenju unutrašnjosti objekata, a paralelno će se raditi na asfaltiranju pristupnih cesta te izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže i javne rasvjete.

Očekuje se da će prva faza projekta izgradnje nove lipičke ergele biti završena u prvoj polovici iduće godine. Ukupna vrijednost radova na prvoj fazi je 20 milijuna kuna (2,66 milijuna eura) s PDV-om. Sredstva za realizaciju projekta osiguralo je Ministarstvo poljoprivrede. U drugoj fazi predviđena je izgradnja još tri staje, karantenskih i skladišnih objekata za hranu i mehanizaciju, a u završnoj, trećoj fazi bit će izgrađena upravna zgrada.

U ergeli objašnjavaju kako se iznos koji će biti utrošen na realizaciju cjelokupnog projekta za sada ne može točno predvidjeti, ali prema troškovniku u trenutku projektiranja vrijednost funkcionalne cjeline ergele bila je gotovo 50 milijuna kuna (6,6 milijuna eura) s PDV-om. – Vrlo je teško reći kad će biti završena treća faza projekta. Mi idemo redom i prvo rješavamo ono što je najbitnije, a to su prve tri staje za smještaj konja. Premještanjem prvih 30 konja na novu lokaciju smanjit će se troškovi najma – ističe Jakšić.

Povratak iz Srbije

Ergelu u Lipiku osnovao je 1843. godine grof Izidor pl. Janković izgradivši štale za konje. Od tog trena počinje priča koja povezuje konje i Lipik. Status državne ergele dobiva 1938. godine kada se Kraljevska državna ergela Stančić seli u Lipik. Početkom Domovinskoga rata i agresije na Hrvatsku ergela je sustavno uništavana, staja je spaljena, a dio konja je poubijan. Ostatak konja otuđen je u studenom 1991. godine te preko Bosne i Hercegovine prevezen u Srbiju. Nakon mnogobrojnih pregovora 13. listopada 2007. godine konji koji su preživjeli ovo stradanje napokon se vraćaju u matične staje u Lipiku.

S obzirom na to da su konji trenutačno smješteni u neadekvatnoj privatnoj staji, nužno je njihovo prebacivanje na adekvatnu lokaciju. – Realizacijom ovog projekta naša će ergela dobiti jednu od najmodernijih staja i postati jedna od, pod navodnim znacima, najmlađih ergela u Europi i svijetu, osobito kada je riječ o državnim ergelama. Time ćemo omogućiti potpuno drugačiju organizaciju rada i funkcioniranja nego što je to bilo u staji staroj 160 godina – istaknuo je Jakšić.

Izgradnja nove lipičke ergele dio je šireg projekta Raminac koji uključuje izgradnju kampa, restorana, bazena, sportskih terena, adrenalinskog parka, a jednog dana možda i hipodroma. Sve će to pridonijeti profiliranju Lipika u jedno od vodećih turističko-rekreativnih središta Slavonije, pa i šire. Na kraju istaknimo da je tradicija uzgoja lipicanaca prošle godine upisana i na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

>> VIDEO Monika, Megi, Meri... šeću pašnjacima, u štalu dolaze samo na mužnju

Ključne riječi

Komentara 2

HO
homofobic
03:35 07.09.2023.

Konj bez treniranja i stalnog svakodnevnog rada je samo materijal za kobasice! Uz konje je potrebno skolovati jahace trenere jer samo konj koji je prosao skolu i naucio "zanat" se moze prodati i pridonijeti renomeu ergele. Ako se ne investira u kreiranje trenera za svako grlo mozete odmah izgraditi pokraj ergele klaonicu i tvornicu kobasica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije