Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U Novome Sadu otkrivanje spomen ploče zapovjedniku napada na Vukovar

Koalicija nevladinih organizacija pod nazivom „Građanska Vojvodina“ osudila je tu namjeru Vojske Srbije.
07. studenoga 2019. u 11:30 6 komentara 1008 prikaza
vukovar, vodotoranj (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

U novosadskom kompleksu Vojske Srbije u petak će biti otkrivena spomen ploča zapovjedniku napada postrojbi bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA) na Vukovar general-majoru Mladenu Bratiću, što koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina opisuje kao „ruganje žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina“, prenio je u četvrtak novosadski portal „021.rs“.

Aleksandar Vučić Nabava oružja Vučić: Srpska vojska napreduje, a to priznaju i – Hrvati

Portal navodi da će „u sklopu obilježavanja Dana 1. brigade Kopnene vojske, u petak 8. studenog u Spomen sobi u vojnom kompleksu u Dunavskoj 33, biti otkrivena spomen ploča general-majoru Mladenu Bratiću (1933-1991).“

„Ovaj general Jugoslavenske narodne armije poginuo je 2. studenog 1991. godine kod Borova naselja u Hrvatskoj, obavljajući dužnost zapovjednika Novosadskog korpusa tijekom bitke za Vukovar i rukovodio je sjevernim dijelom operacija“, dodaje se u vijesti.

Koalicija nevladinih organizacija pod nazivom „Građanska Vojvodina“ osudila je tu namjeru Vojske Srbije.

Srbija policija Prijavila Tomića Prijetio Hrvatici u Srbiji: J..... ću joj majku ustašku, vidjet će ona tko sam ja

Kako se navodi u njihovu priopćenju, „Bratić je zapovijedao napadom na Vukovar i razaranjem tog grada, što je bila jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj povijesti ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine".

"Građanska Vojvodina smatra da je ovo još jedan u nizu poteza kojim se Ministarstvo obrane i Vojska Srbije rugaju žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina 20. stoljeća. Promocijom knjiga osuđenih ratnih zločinaca, postavljanjem spomen-ploča i sličnim revizionističkim potezima, Vojska Srbije po drugi put ubija žrtve ratnih zločina, a članovima njihovih obitelji živote pretvara u još veći pakao", navela je koalicija nevladinih organizacija Vojvodine i podsjetila na jedan od grafita koji se devedesetih godina nalazio na jednoj fasadi u centru Novog Sada - "Novosadski korpuse - stidi se!". 

NEZADOVOLJNI Hrvati u Beogradu: Zajednica bez prostora vrlo teško može organizirano djelovati

Ministarstvo odbrane Srbije je početkom tjedna organiziralo promociju knjige Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija - režirana tragedija" u kojoj se, kako su ocijenili analitičari i Vijeće Europe u Srbiji, "falsificiraju činjenice o zločinu" koji se 1995. dogodio u BiH.

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović tim je povodom izjavila da se politički lideri i predstavnici vlade u Srbiji trebaju usredotočiti na borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, na osiguravanje odšteta za žrtve i podupiranje pomirenja u regiji, umjesto da podržavaju širenje stajališta koji negiraju ratne zločine.

IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • Pravednost:

    Pa naravno, jer njih NIJE briga što mi mislimo. Za njih su SVI koji su bili za veliku srbiju i borili se za to (ubijali, klali, silovali, „čistili“ teritorij, itd.) narodni heroji! Eto, to je poruka njihovoj djeci, tako mlade ... prikaži još!e u srbiji uče o dobrim primjerima...... I da, kad mi nešto napravimo i dodje „prosvjedna nota“ iz srbije, oooodmaaah mijenjamo odluke jer da se sluučajno nebi našao tko iz susjedstva uvrijedjen...

  • komesar:

    ..naravno službena hrvatska šuti, ne bi se štela mešat, ne daj bože komšijama zamjerit

  • vapor:

    A neka Dunav mirnoo teče pa ćemo za nekih stotinak godina razgovarat s njima o tome. A do tada ćemo pjevat. "ja se opraštam cigani sa vama"...