Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI KRUG PREGOVORA

U novogodišnjoj noći sve izgledniji opasni ‘tvrdi’ Brexit

Brexit
Foto: Kirsty Wigglesworth/Press Association/PIXSELL
1/4
16.06.2020.
u 17:44

Mnogi upozoravaju da bi scenarij bez sporazuma o budućim odnosima nakon prijelaznog razdoblja bio loš za obje strane jer bi otežao gospodarski oporavak od velike recesije nastale zbog globalne pandemije koronavirusa.

Ne bude li u sljedećih mjesec dana napretka u pregovorima o budućim odnosima Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije, prijelazno razdoblje nakon Brexita, u kojem je sve ostalo isto kao i prije Brexita, završit će 31. prosinca ove godine neuredno, bez ikakvog sporazuma, proizlazi to iz jučerašnje videokonferencije na kojoj su predsjednici triju EU institucija – Ursula von der Leyen, Charles Michel i David Sassoli – razgovarali s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

Pet i pol mjeseci prošlo je od izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, izlaska koji se dogodio tako što se ništa bitno nije promijenilo jer je odmah na snagu stupilo prijelazno razdoblje i prava, bitna promjena može se dogoditi tek na kraju toga prijelaznog razdoblja.

No, u tih pet i pol mjeseci dvije strane nisu uspjele približiti stavove o tome kako bi budući odnosi, nakon tog prijelaznog razdoblja, trebali izgledati. Johnson je i jučer na videokonferenciji ponovio da nema namjeru tražiti produljenje prijelaznog razdoblja, što znači da će bi se “tvrdi” Brexit mogao dogoditi u noći s 31. prosinca na 1. siječnja: bez dogovorenog sporazuma, odnosi dviju strana pali bi u neuređeno područje koje reguliraju samo vrlo štura pravila Svjetske trgovinske organizacije.

Videokonferencija je jučer završila dogovorom da se ipak pokuša stvoriti novi zamah u pregovorima i intenzivirati rad u srpnju kako bi se “stvorili najpovoljniji uvjeti za dovršenje i ratifikaciju sporazuma prije kraja 2020. godine”, priopćeno je nakon razgovora. Dvije su strane “naglasile svoju namjeru da naporno rade na ostvarenju odnosa koji će biti u interesu građana EU i građana UK”.

Mnogi upozoravaju da bi scenarij bez sporazuma o budućim odnosima nakon prijelaznog razdoblja bio loš za obje strane jer bi otežao gospodarski oporavak od velike recesije nastale zbog globalne pandemije koronavirusa. No, dok je EU otvoren za produljenje prijelaznog razdoblja i nastavak pregovora dok se ne postigne očito težak kompromis, Johnson inzistira na planu da nema više nikakvih odgoda Brexita.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije