Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U SVIJETU

Italija po prvi put od svibnja ima više od tisuću novozaraženih

Koronavirus u Italiji
Foto: EXPA/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
22.08.2020.
u 23:23

Ima i novih slučaja zaraze virusom među njemačkim turistima koji se vraćaju iz inozemstva, osobito među mladim ljudima

Od početka pandemije u svijetu je potvrđeno više od 23 milijuna slučajeva koronavirusa. Preminulo je više od 800 000 ljudi, a oporavilo se gotovo 16 milijuna pacijenata

Posljednjih tjedana u cijelom svijetu bilježi se ponovni rast broja novozaraženih zbog čega su mnoge zemlje proširile svoje "crvene liste", odnosno uvele obveznu karantenu ili testiranje za povratnike iz rizičnih zemalja. 

23:23 - Francusko ministarstvo zdravlja u subotu je prijavilo 3602 nova slučaja zaraze koronavirusom u protekla 24 sata, što je za oko tisuću manje nego u petak i manje nego kroz tjedan.

Ministarstvo je priopćilo u subotu da je ukupni broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Francuskoj u proteklih 24 sata porastao za devet, na 30 512.

Ranije ovog tjedna, u četvrtak, u Francuskoj je zabilježeno 4771 slučaja koronavirusa, što su bile rekordne brojke nakon karantene u toj zemlji, a zadnji puta su zabilježene u vrijeme vrhunca epidemije u Francuskoj.

19:23 - Talijansko ministarstvo zdravstva u subotu je izvijestilo o 1071 novom slučaju koronavirusa u posljednja 24 sata, što je prvi put od svibnja da Italija bilježi više od tisuću novozaraženih.

Italija, jedna od najpogođenijih europskih država s više od 35 tisuća preminulih, uspjela je zaustaviti širenje virusa nakon vrhunca pandemije između ožujka i travnja. 

No protekli mjesec ponovno bilježi stabilan rast broja novozaraženih, a stručnjaci smatraju da su uzrok godišnji odmori i noćni život. 

Posljednja veća brojka u Italiji zabilježena je 12. svibnja, kad je bilo 1402 slučaja, šest dana prije otvaranja restorana, kafića i dućana nakon 10 tjedana restriktivnih mjera. 

Iako broj novozaraženih raste, broj smrtnih slučajeva i dalje je malen i većinom je jednoznamenkast. U subotu su zabilježena tri smrtna slučaja, dok ih je dan ranije bilo devet, a u četvrtak šest, pokazuju podaci ministarstva. 

16:00 - Kina je odobrila testiranje na ljudima potencijalnog cjepiva protiv koronavirusa koje je kultivirano u stanicama insekata, objavila je lokalna vlast u jugozapadnom gradu Chengduu u subotu. 

Kina se nalazi usred globalne utrke razvoja isplativog cjepiva, u svrhu zaustavljanja pandemije koronavirusa.

Korištenje stanica insekata za razvoj proteina za cjepivo protiv koronavirusa - prvo u Kini - moglo bi ubrzati proizvodnju na veliko, rekla je gradska vlast u Chengduu u najavi na društvenoj mreži WeChat.

13:15 U BiH manje novozaraženih, školska godina počinje u rujnu

Od koronavirusa je u subotu u BiH zabilježena zaraza kod 318 i smrt šest osoba što je smanjenje u odnosu na dan ranije, izvijestile su vlasti koje su najavile redoviti početak školske godine u rujnu te primjenu posebnih mjera u slučaju eskalacije epidemije.

Kako su izvijestile entitetske vlasti, u Republici Srpskoj je testiranjima u zadnja 24 sata zabilježeno 86 novih slučajeva obolijevanja od covida-19, dok je u Federaciji BiH takvih 232 osobe. Po tri, uglavnom osobe starije životne dobi, preminule su u oba entiteta. Dan ranije zabilježena su 364 novozaražena te smrt 10 pacijenata.

Najviše oboljelih je iz Sarajevske županije, a slijede Doboj i Banja Luka s 14 odnosno 13 novih slučajeva.
Od početka epidemije zabilježeno je 17.736  slučajeva zaraze koronavirusom, a 532 osobe su preminule. Oporavilo se njih 10.862.

10:59 U Sloveniji su u zadnja 24 sata testiranjem 1203 osobe potvrđene 43 zaraze koronavirusom, a jedan oboljeli od  Covida-19 je umro, objavila je slovenska vlada u subotu na Twitteru.

U prvih pet dana ovog tjedna u Sloveniji je zabilježeno 188 novih zaraza, dobrim dijelom "importiranih" iz inozemstva. Najveći dio zaraženih je u mlađoj životnoj dobi i bez izrazitijih simptoma, pa je stanje u bolnicama s obzirom na priljev oboljelih stabilno i bez većih promjena.

10:54 U Češkoj rekordan broj novozaraženih u jednom danu od početka epidemije

Češke vlasti u petak su zabilježile 506 novih slučajeva koronavirusa, što je rekordan broj novozaraženih u jednome danu otkad je u toj zemlji proglašena epidemija.

Češka je do danas prijavila 21.551 potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom. Dosad je od posljedica bolesti umrlo 411 osoba, od čega 19 prošli tjedan.

Vlada te države među prvima je u Europi uvela ograničeno kretanje i poslovanje na početku epidemije.

Restrikcije je počela ukidati u svibnju, no sada ponovno uvodi neke mjere ograničenja, s obzirom na porast broja novozaraženih posljednjih tjedana.

Od 1. rujna ponovno će biti obvezne maske u javnome prijevozu, u zdravstvenim i socijalnim ustanovama te u zgradama državnog ureda, kao i u trgovinama, restoranima i zajedničkim prostorijama u školama.

Od rujna vlada planira uvesti popuštanje mjera ograničenja za javne događaje.

9:30 Broj novozaraženih koronavirusom u Njemačkoj je u subotu ponovno porastao i najviši je od kraja travnja. U posljednja 24 sata zdravstvene vlasti su širom zemlje zabilježile 2034 nova slučaja, čime je ukupan broj novozaraženih porastao na 232.082, priopćio je Institut Robert Koch.

Posljednji je put broj novozaraženih u zemlji bio viši 25. travnja, kada je evidentirano 2055 novih slučajeva infekcije.

U cijeloj je državi uočen veći broj manjih žarišta koje se povezuju s većim obiteljskim proslavama, objavio je Institut Robert Koch, a ima i novih slučaja zaraze virusom među njemačkim turistima koji se vraćaju iz inozemstva, osobito među mladim ljudima. 

U Njemačkoj je epidemija dosegnula vrhunac početkom travnja, kada je dnevno znalo biti i više od 6000 slučajeva novozaraženih. Broj se postupno smanjivao do kraja srpnja, no trend je u zadnje vrijeme obrnut te potiče bojazan od drugog vala infekcija.

Ključne riječi

Komentara 2

MR
mrzimcrvenekmerove
14:16 22.08.2020.

Zloveniju odmah na crnu listu!

KD
kdog
11:53 22.08.2020.

Zašto nitko mađarsku na spominje neda se orban zajebavati sa gripicon

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije