Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže se radnici

U Njemačkoj još uvijek velika potražnja za radnom snagom

labos
Foto: Jan Woitas/DPA/Pixsell
12.05.2016.
u 11:51

"U prvom tromjesečju 2016. je diljem Njemačke 974.000 radnih mjesta bilo nepopunjeno što je 26.000 više nego u istom razdoblju prošle godine"

U Njemačkoj je u prvom tromjesečju 2016. bilo nepopunjeno gotovo milijun radnih mjesta pri čemu još uvijek vlada velika potražnja za kvalificiranom radnom snagom, javlja danas Institut za istraživanje tržišta rada (IAB).  

"U prvom tromjesečju 2016. je diljem Njemačke 974.000 radnih mjesta bilo nepopunjeno što je 26.000 više nego u istom razdoblju prošle godine", priopćio je IAB.

Pritom je na zapadu Njemačke nepopunjeno 756 a na istoku 218 tisuća radnih mjesta. Poslodavci i dalje najviše traže kvalificiranu radnu snagu. Najtraženiji sektori su i dalje medicinski kao i IT sektor i sektor strojogradnje. Iz ispitivanja koje IAB redovito provodi među njemačkim poslodavcima, vidljivo je da je broj radnih mjesta koja bi trebala hitno biti popunjena opao, ali da dugoročni interes i dalje postoji. 

"To govori u prilog tezi da se stanje donekle smirilo ali je potražnja i dalje velika", priopćio je IAB.

Jedan dio potrebe za stručnim radnicima pokriva se useljavanjem, prvenstveno iz zemalja članica Europske unije. Samo iz Hrvatske u 2015. je u Njemačku iselilo preko 50.000 građana.

>> Strana radna snaga ne može spasiti Hrvatsku

>> Europsko čudo: Hrvati će trbuhom za kruhom i u Češku

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar superhik74
superhik74
20:15 12.05.2016.

Nedostaje najvaznija rjec: "Jeftinom" Ne bilo kojom radnom snagom nego jeftinom radnom snagom kako bi vlasnici ostvarili sto veci profit posto su im Njemacki i Eu radnici "preskupi". Zbog toga se Njemci bune jer ce masovna navalija gladnih Afganistanaca, Iracan,n, Sirijaca, Libijaca (I ostalih od NATO pakta unistenih drzava) smanjiti cijenu rada i njima Njemcima, a povecati profit eliti od 0,1 % koji su ionako basnoslovno bogati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije