Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomicanje kazaljki

U nedjelju počinje ljetno računanje vremena. Evo kome je ta ideja pala na pamet

računanje vremena
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/7
26.03.2015.
u 12:09

Na ideju o pomicanju vremena prvi je došao Benjamin Franklin, izumitelj i jedan od očeva američke nacije

U nedjelju, 29. ožujka, počinje ljetno računanje vremena, javlja vrijeme.net. Sat se u dva sata ujutro pomiče jedan sat unaprijed, odnosno vrijeme u dva sata računa se kao tri sata.

Na ideju o pomicanju vremena prvi je došao Benjamin Franklin, izumitelj i jedan od očeva američke nacije. On je u pismu urednicima lista Journal of Paris 1784. godine objasnio kako građani pomicanjem satova mogu bolje iskoristiti sunčano ljetno razdoblje. No njegova ideja nije prošla, a prva praktična zamisao o promjeni vremena pripisuje se Britancu Williamu Willettu. On je 1907. u članku ''Waste of Daylight'' (Gubitak dnevnog svjetla) istaknuo da gotovo pola godine sunce nije iskorišteno jer ljudi baš tada spavaju. Willett je imao ideju pomicanja sata za 20 minuta svake nedjelje u travnju, koje bi se u rujnu na isti način vratile u prvotno stanje zbog poboljšanja ljudske sreće i zdravlja, ali i zbog uštede na umjetnom svjetlu, tj. energentima. No ni njegova ideja nije prošla.

Ljetno računanje vremena za vrijeme Prvog svjetskog rata prva je uvela Njemačka. Nakon nje isto su učinili Velika Britanija i SAD, a danas se ljetnim računanjem vremena koristi više od 70 zemalja svijeta. Ono donosi više dnevnog svjetla, a time i uštedu energije

>> U nedjelju počinje ljetno računanje vremena. Ne zaboravite pomaknuti kazaljke na satu

>> Od nedjelje ne morate paliti kratka svjetla tijekom dana

Komentara 9

DU
Deleted user
12:27 26.03.2015.

Neznajući što ostaviti iza sebe, stvorili najveću svjetsku budalaštinu.

SS
sokac sa drave
12:48 26.03.2015.

Konacno smo saznali imena tih idijota.Nisu niti vidjeli niti znali dalje od nosa.

OB
ObrenM
14:03 26.03.2015.

Tvorac A bombe bacene na dva grada u Japanu,htijeo se je ubiti,kada je vidio posljedice bombe..Mislim da je spomenuti izumitej gromobrana bio opaucen strujom,kada ga je preko kisobrana i kljuca prodrmala struja.Vjerovatno jos u soku poslije udara munje dobio je ovu,kako je rekao jedan komentator idiotsku ideju,a jos veci bolesnici je prihvatili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije