Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIĆE

U našoj galaksiji 
ima još planeta 
kao što je Zemlja

Dijana Dominis Prester
Nel Pavletić/PIXSELL
13.01.2012.
u 21:30

Znanstvenici poput Dijane Dominis Prester drže da je povećana vjerojatnost života u svemiru.

Saznanje o postojanju brojnih planeta poput Zemlje u našoj galaksiji treba zahvaliti i astrofizičarki dr. Dijani Dominis Prester s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci, koja je zajedno s 42 astrofizičara sa šest kontinenata sudjelovala u opsežnom i dugogodišnjem istraživanju, a čiji su rezultati 12. siječnja objavljeni u časopisu Nature.

Planeti poput Zemlje su mnogobrojni, oni su u orbitama zvijezda pravilo, a ne iznimka, kaže dr. Dominis Prester.

Mikrogravitacijska leća

Iako dokaza nema, tek postoje pretpostavke, ovo istraživanje povećava vjerojatnost postojanja života i negdje drugdje.

– Još smo daleko od toga, ne možemo reći koliko ga ima i u kakvu obliku - oprezna je dr. Prester.

U međunarodno istraživanje koje je počelo 2002. uključila se 2003., za boravka na Astrofizičkom institutu u njemačkom gradu Potsdamu gdje je pripremala doktorat. Izračunali su učestalost planeta u orbitama zvijezda galaksije koristeći metodu mikrogravitacijske leće. Rezultati istraživanja pomoću mreže optičkih teleskopa tijekom šest godina ukazali su na to da su planeti u orbitama zvijezda - pravilo.

– Planeta je puno više nego što se mislilo, osobito malih, različitih od onih poput Jupitera - kaže dr. Prester objasnivši kako se pomoću mikrogravitacijske leće, zbog toga što svjetlost u blizini neke mase skreće, otkrivaju nevidljivi objekti, ali i crne rupe, te izračunava njihova masa.

Nova mjerenja

– Napravili smo niz mjerenja, dio izravno teleskopom, a dio sam obavila iz Rijeke, putem interneta koordinirajući mrežu teleskopa međunarodnih kolaboracija Planet.

Potom smo izradili niz računalnih simulacija i na osnovi brojnih mjerenja izračunali statističku vjerojatnost postojanja planeta različitih masa - kaže dr. Prester napominjući kako treba učiniti još puno novih mjerenja, no kada se ova dosadašnja i buduća objedine s istraživanjima egzoplaneta pomoću svemirskih misija, imat ćemo precizniju sliku planeta koji postoje u galaksiji.

Komentara 27

OB
-obrisani-
21:51 15.01.2012.

Auuuu, dobra Presterica, pravi MILF, za razliku od one rahitične iritantne Ide Prester.

Avatar Idler 3
Idler 3
21:52 13.01.2012.

Uz dužno poštovanje ali čist onak fiozofski - u svemiru postoji bezbroj planeta poput našeg kao što postoji i bezbroj galaksija poput naše !!!

MA
malitrn
08:57 14.01.2012.

budalaštine ! bacanje vremena i novaca ! i šta da nađeš neku želatinu s kojom nemaš apsolutno ništa ! jedino novi rat !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije