Naslovnica Vijesti Hrvatska

U napadima u Afganistanu 48 mrtvih: Većinom civili, ima i žena i djece

"Nemojte sudjelovati na predizbornim skupovima marionetske administracije, jer su svi takvi skupovi naši vojni ciljevi", upozorili su talibani građane
17. rujna 2019. u 17:12 1 komentara 218 prikaza
Afganistan: Napad talibana
Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Talibanski bombaši samoubojice ubili su u utorak najmanje 48 ljudi u dva odvojena napada u Afganistanu, od kojih je jedan izveden u blizini predizbornog skupa predsjednika Ashrafa Ghanija, koji pritom nije bio ozlijeđen. Napadi su se dogodili 11 dana prije predsjedničkih izbora koje talibani žele omesti nasiljem te nakon propasti njihovih mirovnih pregovora sa SAD-om.

U Afganistanu ranjena tri hrvatska vojnika KABUL Talibani preuzeli odgovornost za napad na hrvatske vojnike

Ghani, koji želi osvojiti novi petogodišnji mandat na izborima 28. rujna, trebao se obratiti skupu u Čarikaru, glavnom gradu središnje pokrajine Parvan, kada se dogodio napad. U eksploziji je poginulo 26 ljudi, a 42 je ozlijeđeno, objavilo je afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Napad je izveo stariji čovjek na motociklu koji je detonirao eksplozive, objavila je afganistanska policija. Žrtve su većinom civili i među njima ima žena i djece, doznaje se iz bolničkih izvora. Predsjednik je bio u blizini, ali nije ozlijeđen i kasnije je na Twitteru osudio napad.

U odvojenom napadu, jedan pješak raznio se u središtu Kabula. Poginulo je 22 ljudi, a 38 je ozlijeđeno. Žrtve su ponovno većinom civili, među kojima ima i žena i djece, te šestorica pripadnika snaga sigurnosti. Odgovornost za napade preuzeli su talibani tvrdeći da su meta bile snage sigurnosti.

Ne želi mir Zloglasni talibanski vođa naredio napad na hrvatske vojnike, SAD za njega nudi 5 mil. dolara

"Nemojte sudjelovati na predizbornim skupovima marionetske administracije, jer su svi takvi skupovi naši vojni ciljevi", upozorili su građane.

Napade je osudio i Pakistan.

Prošli tjedan propali su mirovni pregovori SAD-a i talibana. Dvije su strane pokušavale postići sporazum o povlačenju američkih snaga iz Afganistana u zamjenu za sigurnosna jamstva pobunjenika. Ti pregovori, koji nisu uključivali afganistansku vladu, trebali su biti uvod u pregovore o sveobuhvatnijem mirovnom sporazumu koji bi okončao 40 godina ratovanja u Afganistanu.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • Avatar neidemdalje
    neidemdalje:

    Ameri pregovaraju u afganu u čije ime i zašto su ostale koalicijske snage isključene iz pregovora...nakon potrošenih milijardi eura ostat će protraćenih 15-16 godina u misiji koja je bila osuđena na propast i prije nego li je počela te sramota ... prikaži još! stigme okupacijskih snaga u afganu...