Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJNA VJEŽBA U SLUNJU

U munjevitoj akciji svladali neprijatelja i evakuirali ranjene

vojna vježba
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/12
20.09.2016.
u 18:48

Vježba Immediate Response 2016. održava se desetak dana u Hrvatskoj, na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju, i u Sloveniji

Vojna postrojba u obilasku terena naišla je na zasjedu. Odjednom su vojnici u vozilima Patria zasuti paljbom sa svih strana. Odmah su odgovorili na neprijateljsku vatru, locirali i pokušali neutralizirati neprijatelja svim sredstvima koja su imali. U pomoć su pozvali i zračne snage pa je nad mjestom borbe ubrzo proletjelo nekoliko letjelica F-16 koje su doletjele iz američke baze u talijanskom Avianu i u preletu izbacile nekoliko projektila na neprijatelje. Brdo na kojem se vodila borba prekrila je dimna zavjesa u kojoj su se samo nazirali bljeskovi streljiva iz hrvatske jurišne puške. U brzoj i munjevitoj akciji neprijatelj je uništen, a ranjeni evakuirani.

Najmodernija tehnologija

Sve to, naime, odigravalo se na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju u sklopu međunarodne vojne vježbe Immediate Response 2016. koja se desetak dana održava u Hrvatskoj i Sloveniji. Sudjeluje oko dvije tisuće vojnika iz deset zemalja: Hrvatske, Velike Britanije, Slovenije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Kosova, Mađarske te pripadnici američke vojske koji imaju zapovjedništvo u Europi.

– Iznimno smo zadovoljni viđenim na vježbama koje pokazuju da su pripadnici naših oružanih snaga spremni za sve izazove. Inače, s ovom smo međunarodnom vojnom vježbom započeli još 2011. u suradnji s američkom vojskom, a prije tri su nam se godine pridružili Slovenci, ove godine i Kosovo. Cilj je uvježbavanje klasičnih vojnih operacija, ali i vojnog djelovanja u sklopu humanitarnih akcija. Težište vježbe humanitarnog djelovanja je u Sloveniji, ali tu obuku prolaze svi vojnici koji sudjeluju u međunarodnoj vojnoj vježbi jer se vojnici i time bave na terenu – kazao je general Mato Ostović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske koji je s kolegama iz Hrvatske i iz susjednih zemalja promatrao kako svi vojnici zajedno izvlače ranjene, pucaju na neprijatelja. Zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji, imali su prilike na uređajima gledati što se točno događa na terenu, a na temelju tih snimki izvedbu vježbe poslije će i analizirati.

– Pripadnici hrvatske vojske trenutačno su, u sklopu snaga NATO-a, angažirani u Afganistanu i na Kosovu, no zahvaljujući odličnoj uvježbanosti, spremni smo ići kamo treba – dodao je general Ostović.

Nema nerješivih situacija

Po riječima brigadira Tomislava Pavičića, šefa vojne vježbe u Slunju, vojnici iz BiH prvi su put imali prilike voziti se u vozilima poput Patrije ili slovenske inačice imena Svarun i uvježbavati akciju u kojoj se koristi niz vojnih vozila. U vježbi su sudjelovale tri satnije; u jednoj vojnici iz SAD-a i Crne Gore, u drugoj Slovenija i BiH, a u trećoj hrvatski vojnici.

– Nama je ovdje novost bio rad s Patrijama, puno smo toga naučili od kolega iz drugih zemalja, a vjerujem da smo i mi pokazali zavidnu spremnost. Teren je ovdje zahtjevan, ali snalazimo se. Osim toga, i druženje je važno. Lijepo je vidjeti vojnike iz Amerike, Slovenije, Bosne, Kosova i drugih zemalja kako sjede i razgovaraju – kazao je potporučnik Željko Marković iz vojske BiH. Satnik Franc Klemen iz slovenske vojske kazao je kako u svakoj vježbi ima novih elemenata koje vojnici zajedničkim snagama moraju savladati i reagirati na terenu, u novoj situaciji.

– Za vojnike nema nerješivih situacija jer većina nas ide u iste škole, prolazi istu obuku, tako da su ove vježbe samo nadogradnja. Osim toga, tu je i druženje, razmjena iskustva, a to je neprocjenjivo – kazao je satnik Klemen.

>> Miljavac: U BiH je spremno 900 optužnica protiv hrvatskih branitelja

Komentara 12

Avatar neidemdalje
neidemdalje
19:20 20.09.2016.

Sve je lijepo i krasno dok ne zuji oko ušiju... tek onda se dobije prava slika

KA
karamadmina
21:27 20.09.2016.

dosli do grcke granice!

MU
mudrost
22:18 20.09.2016.

Ne se'ite kvake! Nije to rat nego prde' od vježbe. Bio sam u JA i u Domovinskom ratu. Mir je za uhljebe. Malo je tu vojnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije