Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na 116 metara dubine

Trebao je bombardirati Zagreb: U moru kod Visa pronađen avion iz Drugog svjetskog rata

Sabine Kerkau/Facebook
11.04.2022.
u 21:32

Identifikacijsku oznaku aviona pronašli su na repu, a kokpit nisu mogli pronaći jer je, čini se, bio oštećen tijekom eksplozije, a vide se i rupe od mitraljeza.

Prije dva tjedna u Jadranskom moru u blizini Visa pronađen je saveznički avion iz Drugog svjetskog rata, bombarder B17, na dubini od čak 116 metara, ispričao je za 24sata Lorenz Marović iz ronilačkog kluba Manta na Komiži.

Kaže da je zadatak ovog aviona, pronađenog na dosad najvećoj dubini, bilo bombardiranje kolodvora u Zagrebu.

- Krenuo je iz Italije 1945. radi sprečavanja povlačenja Nijemaca, ali je vjerojatno srušen nacističkom protuzračnom obranom - kaže Lorenz za 24 sata.

U posljednjih desetak godina na ovom i okolnim područjima pronašli su čak sedam aviona, dok ih je kroz povijest na more ovdje sletjelo 57. Avion je, objašnjava, konstruiran tako da sleti na površinu vode neoštećen,posada zatim pobjegne gumenjakom, a on se nakon nekog vremena spusti na dno.

Identifikacijsku oznaku aviona pronašli su na repu, a kokpit nisu mogli pronaći jer je, čini se, bio oštećen tijekom eksplozije, a vide se i rupe od mitraljeza.

Sljedeći korak je, priča Lorenz, da Ministarstvo taj lokalitet obilježi i zaštiti.

Komentara 10

Avatar MADO
MADO
23:06 11.04.2022.

Meni još uvijek nije jasno zašto su u drugom svjetskom ratu bombardirani Split, Zadar i drugi gradovi koji su bili pod okupacijom Talijana. To je otprilike isto kao da danas NATO bombardira Ukrajinu, umjesto da bombardiraju Rusiju!

DU
Deleted user
00:53 12.04.2022.

"Trebao je bombardirati Zagreb"... "ali je vjerojatno srušen nacističkom protuzračnom obranom". Bravo za obranu koja je spasila Hrvatske živote!

Avatar Cantor
Cantor
23:04 11.04.2022.

E neka su ga oborili...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije