Naslovnica Vijesti Hrvatska

'PESCO jača obrambenu suradnju, ali i industrijsku dimenziju obrane'

PESCO je oblik suradnje predviđen Ugovorom o Europskoj uniji koji zainteresiranim državama članicama EU-a omogućuje jačanje obrambeno-sigurnosne suradnje kroz zajedničko razvijanje obrambenih sposobnosti, ulaganje u zajedničke projekte te jačanje operativne spremnosti i doprinosa vlastitih oružanih snaga
14. ožujka 2018. u 15:17 6 komentara 488 prikaza
Damir Krstičević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Na zajedničkoj tematskoj sjednici Odbora za obranu i Odbora za vanjsku politiku, ministar obrane Damir Krstičević predstavio program je Stalne strukturirane suradnje u području Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije (PESCO) koji je ocijenjen dobrom prilikom za Hrvatsku, jer jača obrambenu suradnju, ali i industrijsku dimenziju obrane.

Prisega ročnika Svečana prisega Predsjednica pozvala ročnike da ostanu u Hrvatskoj: Ovdje gradite svoju budućnost

PESCO je oblik suradnje predviđen Ugovorom o Europskoj uniji koji zainteresiranim državama članicama EU-a omogućuje jačanje obrambeno-sigurnosne suradnje kroz zajedničko razvijanje obrambenih sposobnosti, ulaganje u zajedničke projekte te jačanje operativne spremnosti i doprinosa vlastitih oružanih snaga, te se stoga smatra ključnim korakom prema jačanju zajedničke obrambene politike EU-a.

"Koncept PESCO-a, uz jačanje europske obrambene suradnje u cilju veće strateške autonomije te obavljanje najzahtjevnijih misija, od sprječavanja sukoba do zadaća borbenih snaga, naglasak stavlja i na jačanje industrijske dimenzije obrane te komplementarnost s ciljevima NATO-a", naglasio je ministar Krstičević.

MORH-ova vojna vježba "Kibernetički štit" u četvrtak

Okupljene članove dvaju saborskih odbora izvijestio je kako je Vijeće EU-a za vanjske poslove u formatu ministara obrane 6. ožujka odlučilo pokrenuti 17 projekata u okviru PESCO-a usredotočenih na zajedničko obučavanje i uvježbavanje obrambenih snaga, suradnju u operativnim područjima (kopneno, zračno, pomorsko i kibernetičko) te izgradnju zajedničkih sposobnosti.

"Hrvatska sudjeluje u pet projekata PESCO-a u područjima vojne pokretljivosti, sposobnosti razmjestive vojne pomoći u slučaju katastrofa, stvaranja mreže logističkih čvorišta u Europi i potpori operacijama, unaprjeđenja pomorskog motrenja te brzog odgovora i zajedničkog djelovanja po pitanju kibernetičke sigurnosti", izvijestio je ministar Krstičević.

Ministar Krstičević najavio je da će Ministarstvo obrane u četvrtak provesti svoju prvu vojnu vježbu pod nazivom "Kibernetički štit".

Kao razlozi uključivanja Hrvatske u PESCO navedene su mogućnosti razvoja nacionalnih sposobnosti, komplementarnost s nacionalnim te ciljevima i obvezama NATO-a, kao i jačanje vanjskopolitičke pozicije unutar Europske unije, što je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrea Metelko Zgombić ocijenila osobito bitnim aspektom istaknuvši kako hrvatski vojni potencijal može dati značajan doprinos nacionalnim vanjskopolitičkim ciljevima.

Prilikom predstavljanja PESCO-a nadalje su naglašene mogućnosti koje ovaj program otvara gospodarstvu u pogledu razvoja nacionalne obrambene industrije, suradnje s malim i srednjim poduzećima i znanstveno-istraživačkom zajednicom te prekogranične suradnje.

Europski obrambeni fond (EDF) u svom je proračunu za 2019./20. rezervirao 500 milijuna eura za projekte razvoja sposobnosti te 90 milijuna eura za istraživačke projekte, s tim da je za 2021. planirana 1 milijarda eura godišnje.

Antunović: PESCO je dobra prilika za Hrvatsku

Osvrnuvši se na određena tumačenja potrebe za povećanjem hrvatskog proračuna za obranu kao 'militarizaciju' društva, vanjska članica Odbora za obranu i bivša ministrica obrane Željka Antunović rekla je kako PESCO smatra dobrom prilikom za Hrvatsku, ako se ona dugoročno učinkovito iskoristi.

"Obrambeni sektor ima veliko iskustvo u političkoj promociji Hrvatske, no dojam je kako gospodarski sektor kasni u iskorištavanju mogućnosti koje nam otvara obrambena komponenta", rekla je Antunović.

"Ključno pitanje su benefiti Hrvatske u okviru PESCO-a i nisam siguran da dovoljno dobro iskorištavamo svoj doprinos savezništvu i partnerstvu u okviru EU-a i NATO-a, zaključno je istaknuo predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan, dok je predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač u svom zaključnom obraćanju kazao kako je PESCO generirao važno suglasje između takozvane stare i nove Europe oko potrebe za stvaranjem dokazano učinkovite Europske unije u području obrambene politike.

Susretnom dvojice ministara započet će bolja suradnja Hrvatske i Mađarske Susret ministara obrane Mađarska i Hrvatska jačaju suradnju vojski i obrambenih industrija Krstičević najavio sudjelovanje Hrvatske u novom projektu EU-a Vojska EU utvrdio 17 suradničkih projekata u području obrane, Hrvatska sudjeluje u pet Damir Krstičević i Marija Pejčinović Burić POZVAO STOLTENBERGA Krstičević želi da se šef NATO-a uvjeri u snagu vojske u Hrvatskoj
Njega kose
BUDI DIVA
U Novoj godini zablistaj poput holivudske zvijezde: Kako uz male trikove do idealne frizure za najluđu noć

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    gospodine ministre industrijska proizvodnja u hrvatskoj je potpuno unistena i za destak godina ce biti definitivno unistena vi znadete da hrvatski vojnik ni prehranu nebi imao da nije uvozne hrane....sto radi pleter fakturira uvezenu robu morhu...drzavna agencija nije u stanju ... prikaži još! osigurati prehranu iz domacih izvora.. a za desetak godina proizvodnja u nas nece biti ni potrebna jer ce iselitj jos oko 500 000 hrvata..dragi vas vodja to zna ...sad je ubacio ik drek od dokumenta...ali mislim da vi to ni ne razumijte....jer ik je nametnuto rjesenje koje nece prihvatiti hrvati ....osim zestoke imocanke suice...bas je slika hdz....

  • Deleted user:

    ministre krsticevicu pricate o financijskim sredstvima kao i ministrica zalac ....toliko ste dobili novaca iz eu da ne znate u sto bi ih investirali...vasa financijska savjetnica bi investirala u nestalu psenicu iz robnih zaliha buduci savjetnik bi investirao u pleter ... prikaži još!ter praonicu jer ima besplatan rucak neki bi u pricuvu koju ne placaju itd

  • Deleted user:

    nasi politicari vole pricati bajke posebno o novcima eu...tu se istice ministrica zalac koja prica evo novci su tu samo ih trebamo uzeti... izgleda da se pricom zarazio i krsticevic novci su osigurani za hrvate ...mos misliti... gospodine krsticevicu je ... prikaži još!e li vam poznata stavka uplate rh u evropski proracun pa ce vam puno toga biti jasnije...ili znate pa se pravite...i pricate price na price o bajci zvanoj eu...zapamtite jedno tko ce vam dati ako nemate..nitko....itd