Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVEĆANJE BROJA OBOLJELIH

U Međimurskoj županiji već 20 oboljelih sa svadbe, općinski Stožer se oglušio na preporuke epidemiologa

Ilustracija
Foto: Ilustracija/Pixabay
21.09.2020.
u 14:48

Stožer civilne zašite apelira na općinske i gradske stožere da slijede upute i preporuke epidemiologa i županijskog Stožera civilne zašite, odnosno ograniče održavanja manifestacija s većim brojem ljudi, kao što su bili kocerti u Kotoribi, koji je prošlog vikenda županijski Stožer ocijenio visokorizičnim, a ZZJZ Međimurske županije epidemiološki neprihvatljivim.

U Međimurskoj županiji zabilježeno je devet novih slučajeva zaraze, a još 115 uzoraka je u obradi. Mjera samoizolacije određena je za 287 osoba.

 - Tijekom vikenda u Međimurskoj županiji došlo je, po prvi puta od izbijanja koronakrize, do povećanja broja pozitivnih na COVID-19. Slučaj je lokaliziran i stavljen pod nadzor epidemiologa. Dosad je ukupno 20 pozitivnih osoba povezano sa svadbom održanom 12. rujna. U narednim danima moguće je još povezanih, sekundarnih slučajeva – kažu u Stožeru.

Trenutno je u Međimurju 55 aktivnih slučajeva. Deset osoba je nepoznate epidemiološke anamneze, 20 osoba je sa svadbenih svečanosti, pet osoba je kontakt s oboljelim koji su prisustvovali svadbi, 12 osoba su kontakti s ranije potvrđenim oboljelima, tri zaražene osobe su se vratile sa ljetovanja, tri su strana državljana koji rade na području Međimurja, a oboljele su o dvije osobe koje su se zarazile izvan Hrvatske. Na svadbi 12. rujna zarazila su se tri učenika i jedan nastavnik. Mjera samoizolacije određena je za 18 nastavnika i šest razrednih odjeljenja u nekoliko škola. Svima je organizirana on-line nastava.

- S obzirom da su posljednjih nekoliko mjeseci u čitavoj Hrvatskoj svadbe značajan izvor zaraze, iako svjesni da je u tom sektoru direktno i indirektno zaposlen veliki broj ljudi, Stožer civilne zaštite Međimurske županije razmatra mogućnost ograničavanja broja osoba na svadbenim svečanostima na 50, a u razmatranju je i obustava posjeta u domove za starije osobe – navodi se u priopćenju.

Stožer civilne zašite apelira na općinske i gradske stožere da slijede upute i preporuke epidemiologa i županijskog Stožera civilne zašite, odnosno ograniče održavanja manifestacija s većim brojem ljudi, kao što su bili kocerti u Kotoribi, koji je prošlog vikenda županijski Stožer ocijenio visokorizičnim, a ZZJZ Međimurske županije epidemiološki neprihvatljivim. No, uz suglasnost općinskog Stožera ipak je održan. U Kotoribi su uz koncert Zabranjenog pušenja i klape proslavljeni Dani općine. Na čelu Općine je SDP-ov načelnik Ljubomir Grgec.

- Takva, masovna okupljanja građana u vrijeme povećanja broja pozitivnih osoba su visoko rizična, a time i epidemiološki neprihvatljiva – ističu u Stožeru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije