Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

U Međimurju prvi pacijenti smješteni u hotel

Foto: Vjeran Zganec/Pixsell
1/4
03.12.2020.
u 12:34

Hospitalizirano je 120 pacijenta pozitivnih na virus COVID-19. Na respiratoru ih je 11. U 24 sata preminule su tri osobe pozitivne na koronavirus, muškarci u dobi od  74, 71 i 84 godine, s dodatnim kroničnim bolestima.

Tijekom srijede u depandansi hotela u Čakovcu aktiviran je tercijarni respiratorni centar za područje Međimurske županije kao izdvojeni zdravstveni prostor za pozitivne pacijente, u kojem je smješteno, u ovom trenutku, 13 pacijenata. Tercijarni centar je zamišljen kao dislocirana jedinica u koju će se smještati pacijenti s lakšom kliničkom slikom, odnosno oni pred ozdravljenjem. Radi se o pacijentima koji ne trebaju nikakvu mehaničku potporu, ni oksinogene terapije, ali su im potrebni dodatni kontrolni nalazi, nadzor i određene terapije.

U prostoru su uređene sobe s bocama s kisikom, televizorom, sanitarnim čvorom i tuš kabinom. Osim toga, uspostavljen je informatički sustav u svakom trenutku povezan s ostalim zdravstvenim ustanovama, kao i nacionalnim centralnim informacijskim sustavom, mobilnom ljekarnom i svim ostalim sadržajima potrebnim za adekvatnu skrb o pacijentima.

U tom prostoru na raspolaganju su liječnici, medicinske sestre, bolničari, a potreba za bilo kakvom vrstom prijevoza, dopreme hrane i interventnih situacija koordinirana je suradnjom Zavoda za hitnu medicinu, Doma zdravlja i Županijske bolnice Čakovec. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda testirane su 524 osobe i evidentirana 253 pozitivna slučaja zaraze koronavirusom.

Testiranjima antigenskim brzim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o pet pozitivnih slučaja. Epidemiološka služba ne raspolaže podacima o ukupno obavljenim testiranjima u drugim ustanovama, dok je na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticiran kod šest osoba.

Hospitalizirano je 120 pacijenta pozitivnih na virus COVID-19. Na respiratoru ih je 11. U 24 sata preminule su tri osobe pozitivne na koronavirus, muškarci u dobi od  74, 71 i 84 godine, s dodatnim kroničnim bolestima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije