Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Samo dvije županije imaju plaće veće od državnog prosjeka

Grad Zagreb stvara čak 34 posto ukupnog BDP-a Hrvatske i gotovo je 40 puta gospodarski snažniji od Ličke županije
23. veljače 2021. u 18:50 1 komentara 1862 prikaza
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jedino grad Zagreb i Primorsko-goranska županija imaju plaće veće od državnog prosjeka, Dubrovačko-neretvanska je izjednačena s prosjekom, a sve ostale županije su ispod njega. Pokazala je to analiza o raznolikostima i gospodarskim potencijalima koju je izradila Hrvatska gospodarska komora.

KORUPCIJA NA TRGOVAČKOM SUDU Sutkinja i stečajni upravitelj za svoje 'usluge' dobili dijamante i nakit od 100.000 eura

Podaci za 2018.

Najnoviji službeni dostupni podaci o neto plaćama su iz 2018. U svim županijama neto plaće su rasle, najviše u Međimurskoj (7,2 posto), Varaždinskoj (5,5) i Krapinsko-zagorskoj županiji (5), dok je najniži rast ostvaren u Virovitičko-podravskoj (2,2), Dubrovačko-neretvanskoj (2,4) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (2,5). Iako su Međimurcima plaće najviše rasle, one su još uvijek za 1800 kuna manje od onih u vodećem Zagrebu (7187 kuna), dok za varaždinskima zaostaju za gotovo 2000 kuna!

Odmah iza Zagreba su Primorsko-goranska (6180) i Dubrovačko-neretvanska (6164), a najniže su plaće u Virovitičko-podravskoj (5047), Bjelovarsko-bilogorskoj (5161) i Varaždinskoj (5199). Gospodarski najjači grad Zagreb, prema posljednjim raspoloživim podacima za 2017., stvara čak 34 posto ukupnog BDP-a Hrvatske i gotovo je četrdeset puta gospodarski snažniji od Ličko-senjske županije, koja stvara tek 0,9 posto BDP-a. Od 2013., kad je Hrvatska postala članica EU, pa sve do 2017. kontinuirano je trajao trend povećanja broja odseljenih u inozemstvo.

U 2018. godini taj je trend u većini županija zaustavljen pa je u toj godini gotovo u svim županijama, osim Krapinsko-zagorske, Međimurske, Zadarske i Istarske, broj odseljenih u inozemstvo bio manji u odnosu na 2017., navode u HGK. No u 2019. ponovno se bilježi trend povećanja broja odseljenih.

pruga PRUGA ZVANA ČEŽNJA Projekt desetljeća: Pruga kojom će hrvatski vlakovi napokon juriti

Najveći rast stope iseljavanja od čak 39,9 posto imala je Zadarska županija, u kojoj je broj onih koji su otišli porastao s 1370 na 1917, slijedi Istarska sa stopom od 39,4 posto, a na trećem je mjestu Karlovačka županija s 31,8 posto. Najveći pad iseljavanja imale su Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska i Međimurska županija. Kad se gleda BDP po stanovniku, grad Zagreb je u 2017. bio 1,75 puta razvijeniji od prosjeka Hrvatske, a najnerazvijenija, Virovitičko-podravska županija, bila je na 54,2 posto tog prosjeka. To znači da je najrazvijenija regija bila gospodarski 3,2 puta jača od najnerazvijenije.

Strana ulaganja

Uz Zagreb, samo tri su županije u 2017. bile razvijenije od prosjeka Hrvatske. To su Istarska, Primorsko-goranska i Dubrovačko-neretvanska županija.

– I po ovom parametru dolazi do izražaja niska razina razvijenosti jedne cijele šire regije, odnosno Slavonije. Naime, čak četiri od pet slavonskih županija nalaze se na razini ispod 60 posto prosječne razine razvijenosti RH i zauzimaju četiri posljednja mjesta na ljestvici razvijenosti županija – navode u HGK. U 2019. godini od ukupno 1,22 milijarde izravnih stranih ulaganja petina je ostvarena u gradu Zagrebu.

>> VIDEO Prošlo je 11 mjeseci od zagrebačkog potresa: "Ljudi su očajni, mnogi su iselili, ali borit ćemo se skupa da to promijenimo!"

Zagreb: Posljednji ispraćaj gradonačelnika Bandića
DVOSTRUKA MJERILA
Otto Barić revoltiran Bandićevim sprovodom: Jadnici, sram me gdje živim
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati