Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržište rada

U Međimurju je 6,5 posto stranih radnika

Matija Posavec gostovao na VečernjiTV
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
23.02.2024.
u 15:58

Međimurska policija u 2023. izdala je 5123 radne dozvole, a poništila njih 2249

U ovom trenutku u Međimurskoj županiji aktivna su 2874 strana radnika, a budući da je trenutačno 43 tisuće radno aktivnog stanovništva, udio stranih radnika u međimurskom gospodarstvu je 6,5 posto, rekao je u četvrtak župan Matija Posavec. Situacija na tržištu rada bila je jedna od tema sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije koja, naglasio je župan odgovarajući na pitanja novinara, prati kretanja na tržištu rada i u suradnji s HZZ-om i PU međimurskom redovito traži podatke o brojevima stranih radnika koji su trenutačno na području županije.

– Prema aktualnim podacima koje možemo promatrati za 2023. godinu, Policijska uprava međimurska ukupno je izdala 5123 radne dozvole, a poništila je njih 2249, tako da su u ovom trenutku aktivna 2874 strana radnika, s time da nije nužno da ti radnici jesu na području Međimurske županije – kazao je Posavec. Dodao je da je mahom riječ o metaloprerađivačkoj industriji koja dominira te o građevinarstvu i nešto manje u ostalim gospodarskim granama, a najviše stranih radnika je s Filipina te iz Nepala i BiH.

O tome što za Međimursku županiju znači dolazak stranih radnika, govorio je Elvis Novak, predsjednik GSV-a.

– Ako nema drugih mogućnosti, ako za gospodarstvo fali radne snage, nažalost mi to ne možemo spriječiti, međutim bilo bi puno bolje da plaće u Hrvatskoj budu veće i da naši ljudi ne moraju odlaziti u Europu u potrazi za poslom – rekao je Novak.

POVEZANI ČLANCI:

Ivan Senčar, dopredsjednik GSV-a, uime Hrvatske udruge poslodavaca istaknuo je da će ovaj put biti teško popratiti povećanja plaća kakva su nastupila u javnom sektoru.

– U nekim gospodarskim granama nemoguće je pratiti takav rast plaća. Naime, porezna reforma koja je napravljena ipak je nedostatna da bi poduzetnici mogli napraviti takav potez u svim granama djelatnosti – rekao je Senčar. Istaknuo je kako su sindikati upozoravali na brojne probleme, između ostalog i na PDV, koji je, prema njihovu mišljenju, jedan od najvećih krivaca što plaće ne mogu biti veće.

Dopredsjednik GSV-a uime HUP-a i zamjenik župana Josip Grivec odgovorio je na pitanje novinara vezano uz agencije koje uvoze radnike te ih iznajmljuju poslodavcima za izvjesne svote. Zanimalo ih je i o kojim je iznosima riječ.

– Mi o tome nemamo podataka, ali bi institucije o tome trebale voditi brigu kako bi to bilo što kvalitetnije i u interesu radnika, ali i poslodavaca. I nitko ne bi trebao na tome zarađivati – poručio je Grivec.

VIDEO Zagrepčanka o ukidanju dvojnih cijena

Komentara 1

SH
Shorv600
08:50 24.02.2024.

A gdje su vam cigani oni ne moraju radit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije