Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Paleoantropologija

U lubanji novootkrivenog fosila ostaci mozga i jajašca kukaca!

Australopitek (1)
Foto: AFP
1/3
13.04.2010.
u 15:43

U Grenobleu u Europskom sinkrotronskom pogonu ESRF sačinjena je iznimno detaljna 3D snimka potpune strukture fosila koji će stručnjaci istodobno moći proučavati.

Prošloga tjedna u Južnoj Africi predstavljeni fosil hominida nazvan Australopithecus sediba podvrgnut je ispitivanju zračenjem u Grenobleu. Europski sinkrotronski pogon ESRF, koji se specijalizirao za proučavanje fosila tako da ih ne oštećuje, donio je niz zanimljivih pa i senzacionalnih novih spoznaja nevidljivih golom oku. Znalo se da je iznimno sačuvani fosil 80 centimetara visokoga bića star dva milijuna godina, ali se, onako odoka, ocjenjivalo da je taj primjerak vrste koja se evolucijski odvojila od majmuna zapravo mladunče.

– Zubi su iznimno dobro očuvani, posebno treći kutnjaci, koje smo tek sad vidjeli jer nismo htjeli riskirati da ih čupamo iz stijene u kojoj su se fosilizirali. Sada ih, zbog iznimno detaljne trodimenzionalne slice, možemo lako izdvojiti i dobro proučiti, iznutra i izvana – oduševljen je nalazom dr. Paul Tafforeau.
Napravljena snimka računalnom je tehnikom pretvorena u računalni model koji će anatomi još godinama moći rastavljati i proučavati dio po dio, a 3D pisačima i proizvesti opipljive, “očišćene” replike.

Na samome početku toga proučavanja uočena su čak dva čudesna fenomena: područje male gustoće u samoj lubanji, što bi mogao biti ostatak mozga nakon što su ga preradile bakterije te fosilizirana jajašca kukaca!

Iako se može posumnjati da je ondje leglo pronašla neka moderna vrsta kukca, gustoća tih jajašaca nameće pomisao da ona potječu iz vremena kada su kukci razlagali tijelo mrtve jedinke. Kako god bilo, sada se zna u milimetar njihovo točno mjesto u fosilu pa se na analizu može uzeti vrlo malo njihova uzorka.

Od predstavljena otkrića u Johannesburgu paleoantropolozi se spore o njegovoj važnosti. Autor opisa dr. Lee Berger i dalje istražuje špilju na lokalitetu Malapa gdje je nađen i ženski kostur.

Komentara 2

GR
gromCH
01:22 10.06.2010.

uhvati ga dok spava ahahaaha...............

Avatar ludi kekec
ludi kekec
12:51 29.04.2010.

hahahaha - ovaj admin je stvarno VELIKI obožavatelj \"novinara\" Kiša - uporno briše svaku kritiku. Ili to radi sam Kiš??? Baš slatko... kako neki shvaćaju demokraciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije