Naslovnica Vijesti Svijet

U lovu na opasne kriminalce koji su u dvije godine "zaradili" oko 680 milijuna eura sudjelovalo 450 policajaca

Policija je otkrila 40 kuća i stanova u kojima su kriminalci čuvali držali predmete vrijedne 8 milijuna eura, a među njima je bilo zlatnih poluga i dijamanata
22. svibnja 2019. u 16:32 3 komentara 424 prikaza
Europol
Foto: Reuters

Razbijanje visoko profesionalne i vrlo opasne kriminalne grupe, za koju su vjeruje da je od 2017. do 2019. na svojim kriminalnim poslovima ”zaradila” najmanje 680 milijuna eura, rezultat su zajedničke policijske akcije više zemlja, Europola i Eurojusta, izvijestio je Europol.

Darjan Ješovnik NAJTRAŽENIJI BJEGUNAC Tko je Darjan Ješovnik? Iz Amsterdama je nosio novac za 338 kg kokaina

U združenoj policijskoj akciji, kodnog imena Ledolomac, sudjelovalo je 450 policajaca iz Litve, Velike Britanije, Estonije, Poljske i Španjolske. Akcija je započela u noći između 15. i 16 svibnja, a okončana je uhićenjem više osoba, među kojima je 48-godišnji Litvanac, za kojeg se sumnja da je bio vođa te kriminalne organizacije.

On je uhićen u Španjolskoj, a osim njega u Poljskoj, Litvi, Velikoj Britaniji i Španjolskoj uhićena je još 21 osoba. Policija je pretragama kuća i stanova koje su koristili, ukupno njih 40, zaplijenila i predmete vrijedne osam milijun eura, a konkretnije radilo se o zlatnim polugama, dijamantima. luksuznim vozilima...

Nađena su i skrovišta za skrivanje droge, a zaplijenjene su i veće količine cigareta. Sumnja se da je ta zločinačka organizacija, koju su sačinjavali Litvanci, ali i državljani drugih zemalja EU, bila umiješana u dobro organiziranu trgovinu drogom i cigaretama. Osim ilegalnom trgovinom bavili su se i pranjem novca, ali i ubojstvima.

slavni kleptomani Milijunaši uhvaćeni u krađi! Kradu skupocjene bunde, satove, suvenire...

Europol ih je opisao kao dugotrajnu, dobro organiziranu i iznimno opasnu kriminalnu grupu. Sumnja se da su drogu i cigarete krijumčarili u Veliku Britaniju, a prije toga su na razne ilegalne načine nabavljali novac u Poljskoj. Tako pribavljeni novac su potom prali mijenjajući ga u mjenjačnicama te kupujući nekretnine prvenstveno u Španjolskoj no i diljem EU.

Kako bi izbjegli policiju komunicirali su u šiframa, razgovori i poruke su im bili kriptirani, a koristili su se i protuobavještajnim mjerama kako bi prikrili tragove.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • airbender:

    jesu li ubili, silovali, dizali u zrak građevine i nevine, prijetili sigurnosti drugima, prodavali organe, trgovali djecom? ne branim ih, ali moramo imati nekakve ljestvice krivnje u civiliziranom drustvu, zar ne? postoje puno veće zvijeri na svijetu koji rade mnogo ... prikaži još! veca zla, ali oni ne broje stetu u milijunima nego u milijardama, pa onda nekako...prođu? ono tipa, to vam je tako u "braku"?

  • Deleted user:

    bravo za jak komentar!