Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaljubljeni pjesnik

U ljubavnim je pismima Nixon bio romantičan, nježan i osjećajan

\'Photo datÈe de 1968 du candidat rÈpublicain Richard Nixon se promenant sur la plage en compagnie de sa femme Patricia et de ses deux filles. Richard Nixon fut Èlu prÈsident des Etats-Unis en 1968 et
AFP/PIXSELL
14.03.2012.
u 07:30

Obožavatelji se nadaju da će pisma, koja će uskoro biti izložena, promijeniti stav javnosti

Šest od više desetaka ljubavnih pisama koja je američki predsjednik Richard Nixon razmjenjivao s djevojkom Patricijom Ryan, koja je poslije postala i njegova supruga, bit će od petka izloženo javnosti u predsjedničkoj knjižnici i muzeju u Kaliforniji. Davno prije nego što je postao politički moćan čovjek, koji je potom pao s vlasti u poznatoj aferi Watergate, Nixon je, potvrđuju pisma, imao nadimak Lukavi magarac i bio je jako romantičan i emocionalan prema djevojci koju je odmila nazivao Irska Romkinja.

Zajedno glumili

Nixon svojoj ljubljenoj piše o prvom susretu, sanjari o zajedničkom životu, zajedničkoj vožnji, izletima. Budući predsjednik u mladosti je s djevojkom Patricijom Ryan glumio u gradskom lokalnom kazalištu.

"Svaki dan i svaku noć želim vas vidjeti i biti s vama. Ipak, nemam osjećaj sebičnosti ili ljubomore", piše Nixon u jednom nedatiranom pismu. "Idemo na duge vožnje u nedjelju, idemo u planine vikendom, čitat ćemo knjige dok naša strast bude rasla poput požara. Najviše od svega, odrastimo zajedno u toj sreći i pronađimo sreću za koju znamo da je samo naša."

Osamnaest godina nakon Nixonove smrti, ta pisma nude maleni prozor u privatnost bivšeg američkog predsjednik za koju gotovo nitko nije znao. Njegova ljubavna pisma oduševila su sve njegove obožavatelje.

– Ova su pisma nevjerojatna. To je potpuno druga osoba od one koju znamo iz afere Watergate. Predsjednik Nixon bio je mladić pun ideala, spreman osvojiti svijet i znao je da to može učiniti s Pat Ryan. U pismima ima mnogo nade, puno nježnosti, a on je vrlo poetičan – komentirala je Olivia Anastasiadis, kustosica Nixonova muzeja. – Volio je Patriciju i bio je apsolutno zanesen, a ona je bila jedino na što je mislio kao zaljubljeni mladi čovjek.

Pisma koja su poslana tijekom 1938. godine, dvije godine prije braka s P. Ryan, oštra su suprotnost čovjeku tmurna lica koji je 1974. godine prisiljen podnijeti ostavku na dužnost američkog predsjednika.

Konzervativni odgoj

U dvije rukom pisane bilješke Nixon buduću suprugu počinje nazivati s ti, što razotkriva bliskost jer se tradicionalno do vjenčanja u tom vremenu djevojke oslovljavalo s vi. Nixon piše o sebi u trećem licu, kao o literarnoj duši čije je srce puno pjesničke glazbe.

U odgovorima svom zaručniku Patricia Ryan nije bila romantična i otvorena poput Nixona, vjerojatno zbog konzervativnog odgoja. Ona je svoju naklonost pokazivala pitanjima poput: "Kada ćeš doći da ti pripremim hamburger?"

Politički analitičari tvrde da će Nixonova ljubavna pisma ublažiti nesnošljivost prema njemu kao predsjedniku koja je ostala u američkoj javnosti nakon afere Watergate koja je uvelike naštetila njegovu ugledu.

Komentara 11

BK
B Kosa
10:08 14.03.2012.

Nixon je bijo potpresjednik vlade kod Ajzenauera bio je u vise od 85 drzava prija nego je posto presjednik. Bio je iskusan posebno u vanjskoj politici i jest bijo jedan od najbolji presjadnika i kada je bila ona afera tomu je unistilo karieru i ugled sto je meni bilo zao

LS
Ljuti Sipak sa Kacine
10:59 14.03.2012.

Amerika bi bila puno bolja zemlja kad bi i sada imala presjedkika kao sto je bio Nikson, R.I.P. , MR. President..!

NO
novahrvatska
08:34 14.03.2012.

Jedan od najboljih američkih predsjednika svih vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije