Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počela obuka

U Lipiku otvoren prvi edukacijski centar umjetne inteligencije u Hrvatskoj

Lipik: Prvi Edukacijski centar umjetne inteligencije u Hrvatskoj započeo s radom
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
30.03.2021.
u 16:12

Za osposobljavanjem je iskazan velik interes, u samo tjedan dana prjavila su se čak 238 kanditata iz cijele Hrvatske, među kojima su se nakon zahtjevnog prijemnog ispita isprofilirala 22 najbolja

U Lipiku je danas (utorak) otvoren prvi Edukacijski centar umjetne inteligencije u Hrvatskoj, u kojem će se provoditi šestomjesečno osposobljavanje za programere umjetne inteligencije. Programeri će po završetku osposobljavanja imati mogućnost osnivanja svojih startupa i ulaska u prvi poduzetnički inkubator umjetne inteligencije.

- Nakon niza sastanaka po ministarstvima, kao i onih održanih s domaćim i inozemnim stručnjacima, shvatili smo da je ovaj put kojim smo krenuli izuzetno dobar i da će Lipik postati prvi grad, odnosno centar za razvoj i primjenu umjetne inteligencije u Hrvatskoj. To je ono u što vjerujem i to je naša vizija - rekao je Dejan Iličić, direktor Lipičke razvojne i turističke agencije LIRA.

Za osposobljavanjem je iskazan velik interes, u samo tjedan dana prjavila su se čak 238 kanditata iz cijele Hrvatske, među kojima su se nakon zahtjevnog prijemnog ispita isprofilirala 22 najbolja.

- Bez novih i modernih tehnologija nema razvoja. Poanta je da ćemo nakon ove edukacije imati mlade ljude spremne za tržište rada  kako se očekuje zapošljavanje polaznika ovog programa u tvrtkama koje se bave umjetnom inteligencijom i koje su već iskazale veliki interes za njih - napomenuo je lipički gradonačelnik Vinko Kasana.

Između ostalog, budući programeri moći će se zaposliti i u njemačkoj tvrtki iz Stuttgarta koja se bavi proizvodnjom softvera i pružanja  IT-usluga i koja u Lipiku već ima 11 zaposlenih.  

Podsjetimo, ovo je samo prva faza kojom bi Lipik postao centar razvoja umjetne inteligencije. Drugi korak je pokretanje srednjoškolskog zanimanja tehničara za primjenu umjetne inteligencije, dok se treći korak odnosi na izgradnju Nacionalnog centra umjetne inteligencije.

Ključne riječi

Komentara 1

SF
sinisa.fezi@gmail.com
22:44 31.03.2021.

To je posao. Svaka čast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije