Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija na Braču

U laboratorijima već uzgajaju srce, bubrege, gušteraču, jetra...

Primorac
Foto: VL
28.06.2015.
u 21:35

Pacijenti već uredno žive s uzgojenim mokraćnim mjehurom

Države koje neće razvijati regenerativnu medicinu neće biti konkurentne na tržištu zdravlja. Organi poput mokraćnog mjehura se uspješno uzgajaju u laboratoriju i ugrađuju u pacijente, trenutačno se u laboratorijima radi na stvaranju krvnih žila, koštanog tkiva, bubrega, srca, gušterače i jetara. Liječenje pacijenata u 21. stoljeću bit će personalizirano, prilagođeno genomu pojedinca.

Personalizirana medicina odnosno liječenje bolesti ovisno o genetskim karakteristikama svakog pojedinca smjer je koji je zauzela i američka administracija. Tamošnja Agencija za hranu i lijekove nedavno je odobrila četiri nova takozvana pametna lijeka za liječenje tumorskih bolesti.

Lijekovi bez nuspojava

A budućnost su lijekovi, predviđaju i znanstvenici ovdje okupljeni, koji će, ovisno o genima pojedinca, biti točno dozirani i neće prouzrokovati nuspojave, a uspješno će liječiti bolest. Dio te budućnosti su i uzgojeni organi, no moramo biti svjesni, naglasio je prof. Atala, da ih nikad neće biti dovoljno i da se mora i dalje raditi na njihovu laboratorijskom kreiranju. Glavni je to zaključak 9. konferencije ISABS-a održane u Bolu na Braču na kojoj se okupilo 500 sudionika iz 42 države koji su na 70 predavanja predstavili niz fascinantnih činjenica. Posljednji dan konferencije, među ostalim, moglo se čuti i detalje DNK analize posmrtnih ostataka još iz Drugog svjetskog rata koje je predstavio prof. Damir Marjanović. Spomenutu analizu radio je s prof. Gordanom Laucem i prof. Draganom Primorcem. Upravo je dr. Primorac, jedan od osnivača ISABS-a, doveo svjetski poznata imena znanosti u Hrvatsku kao što je prof. Frederick Bieber s prestižnog Harvarda. Naime, prof. Bieber ekspert je koji sudjeluje u identifikacijama žrtava velikih svjetskih katastrofa, a koji je predstavio i zaključak koji će promijeniti neke od postavki moderne forenzičke genetike. Naime, sekvencioniranjem gena utvrdio je da jednojajčani blizanci nisu identični...

Razvoj epigenetike

Jedna od poruka konferencije jest i to da će medicinu 21. stoljeća obilježiti epigenetika odnosno znanost o tome kako čimbenici iz okoliša utječu na genom i kako te promjene mogu dovesti do bolesti. Konferencija ISABS-a počela je izlaganjem prof. Anthonyja Atala, čovjeka koji stoji iza laboratorijskog uzgoja organa.

– Pacijenti s ugrađenim mokraćnim mjehurom koji je uzgojen u laboratoriju redovito se kontroliraju i svi su nalazi uredni – poručio je. Uzgojiti kompleksne organe – bubreg, jetra, gušteraču, srce – i njihovo ugrađivanje u pacijente cilj je prof. Atale koji je s dr. Primorcem potvrdio moguću suradnju između njegova instituta i Bolnice Sveta Katarina.

>> Uz pomoć samo jedne vlasi može se otkriti fizički izgled ubojice

Komentara 8

LA
LaurenceofArabia
22:14 28.06.2015.

Sjajno, cudesno.....

LA
LaurenceofArabia
22:14 28.06.2015.

Sjajno, cudesno......

DU
Deleted user
22:23 28.06.2015.

Eto sto sve ne rade nasi naucnici ... kad pobjegnu iz Hrvatske :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije