Naslovnica Vijesti Hrvatska

U kriptu obnovljene crkve u Zrinu položeni zemni ostaci ljudi pronađeni tijekom radova

U dva dana rujna 1943. godine partizani su nakon žestokih borbi osvojili selo prilikom čega su ubijeni i mnogi civili, a preostali iseljeni te se u SFRJ više nikada nisu mogli vratiti svojim kućama
11. rujna 2019. u 13:45 5 komentara 704 prikaza
U kriptu obnovljene crkve u Zrinu položeni zemni ostaci ljudi
Foto: Večernji list
Pogledajte galeriju 1/4

Zemni ostaci Zrinjana, pronađeni na crkvištu srušene župne crkve Našašća sv. Križa prilikom arheoloških istraživanja 2013., 2014. i 2018. godine, položeni su u kriptu novoobnovljene crkve koja je uništena tijekom napada partizana na ovo banovinsko selo 9. i 10. rujna 1943. godine. Analize pronađenih kostiju ukazala je kako neke od njih potječu iz Drugog svjetskog rata.

nalazište,crkva,karlovac (1) vrijedno nalazište U Bukovlju pronađeni temelji crkve u kojoj su stolovali templari

U dva dana rujna 1943. godine partizani su nakon žestokih borbi osvojili selo prilikom čega su ubijeni i mnogi civili, a preostali iseljeni te se u SFRJ više nikada nisu mogli vratiti svojim kućama.

Sprovodne obrede pronađenih zemnih ostataka Zrinjana predvodio je u utorak, 10. rujna u crkvi Našašća sv. Križa, sisački biskup Vlado Košić, a nazočili su i generalni vikar i ravnatelj Zaklade za gradnju crkve u Zrinu mons. Marko Cvitkušić te domaći župnik vlč. Stjepan Filipec. Misno slavlje i blagoslov novoobnovljene crkve, na blagdan Uzvišenja sv. Križa, u subotu 14. rujna u 10.30 sati predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

zadar, grobnice Našli spomenike U podu crkve sv. Frane u Zadru pronađeno 80 nadgrobnih ploča

Crkva je obnovljena nakon višegodišnjih radova, a prilikom kojih su pronađeni, na mjestu sadašnje crkve, i ostaci do tada neznane ranogotičke monumentalne crkve s ovalnom apsidom i pojačanim kontraforima iz predturskog vremena.
- Uz temelje crkve, pronađeni su i ostaci gotičkog prozora, podnice druge crkve s tragovima požara te detalji gotičkih ukrasa. Na više su razina pronađeni i grobovi s ljudskim kostima - rekla je prilikom pronalaska ostataka arheologinja Ivana Boras.

Prema izračunima gotička kamena crkva je bila dužine čak 28 metara, širina broda je bila 14, a najširi dio sa sakristijom i zvonikom iznosio je 19 metara. Veličina crkve, tvrde stručnjaci, nedvosmisleno svjedoči o velikoj važnosti Zrina u srednjovjekovnoj povijesti Hrvatske.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • stric8:

    ...ma nije moguće da su partizani 1943-e masovno ubijali Hrvate .... ma sigurno su svi poklani sa Zrina stradali u jasenovcu ili jadovnom .... ovaj članak je sigurno revizija prošlosti .... siguran san da se sa ovim slažu klasnić , ... prikaži još! jakovina , židovska zajednica , pravoslavna crkva , kajtazi , radin , pusići i braco i seka , hajduković , arsen bauk , anka nikad gradonačelnica....

  • reborn:

    Netko je pobio civile, spali i popljačkao mjesto, preživjele te 1943 protjerao i ne dozvoljava im vratiti se na njihova ognjišta. Isto se događalo i na drugim mjestima 1941-1945, isto je bilo i 1991-1995. Počinitelji - tek djelomično piše u ... prikaži još! tekstu. Krimen stradalim ljudima - pripadanje određenoj etničkoj skupini (bili su Hrvati). Ne smijem jasnije i razgovjetnije pisati o ovom događaju, jer sam za jasniji komentar već dobio žuti karton.

  • bakulušić:

    Službeno objasnjenje partizanske komande je glasilo: - Nisu htjeli surađivati sa narodno-oslobodilačkom vojskom. Tako su sudili "najveći antifašisti u Europi", kako reče Predsjednica.