Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Našli spomenike

U podu crkve sv. Frane u Zadru pronađeno 80 nadgrobnih ploča

zadar, grobnice
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/12
15.02.2011.
u 13:17

Svaka je nadgrobna ploča priča za sebe. Jedna od najstarijih ploča je iz 1383. godine, a ona je nadgrobni spomenik Hrvata koji je došao u Zadar iz Glamoča u BiH

Kada su radnici u siječnju u zadarskom samostanu sv. Frane uklanjali pod koji je bio u lošem stanju, pronađeno je 80-ak nadgrobnih ploča koje datiraju od 14. do 19. stoljeća! Objavljeno je to jutros na konferenciji za novinare u samostanu sv. Frane, gdje je istaknuto da u crkvenim zapisima postoji popis od 123 grobnice, no da se vjerovalo kako je najveći dio odnesen ili uništen.

– Ostali smo zatečeni kada su se ispod poda počele pojavljivati grobnice. Ovo je iznimno važno otkriće za povijest grada i samostana i ima jako veliku kulturno-povijesnu vrijednost – rekla je pročelnica Konzervatorskog odjela u Zadru Anastazija Magaš-Mesić.

– Možemo reći da su ovdje pokopane obitelji mnogih uglednih Zadrana. Našli smo nadgrobnu ploču graditeljske obitelji Bilšić koja je izgradila zvonik crkve sv. Marije u Salima i u kuli Atlagić. Analizirat ćemo ploče i objaviti rezultate istraživanja. Potom ćemo ih prekriti, jer bi svako premještanje narušavalo bi njihovu spomeničnost. No izradit ćemo katalog ploča koji će moći služiti znanstvenicima – rekla je Anastazija Magaš dodajući da se u crkvi pokapalo od posvećenja i gradnje crkve 1280. godine pa do zabrane pokapanja u gradovima, odnosno najkasnije do početka 19. stoljeća.

– Naročito su važne najstarije grobnice iz 14. stoljeća kojih imamo malo i koje će nam najviše reći o životu u to vrijeme. Svaka je nadgrobna ploča priča za sebe. Jedna od najstarijih ploča datira iz 1383. godine, radi se o nadgrobnom spomeniku Hrvata koji je došao u Zadar iz Glamoča u BiH – rekla je Anastazija Magaš.

Gvardijan samostana svetog Frane fra Drago Ljevar istaknuo je da završetak istraživanja i ponovno popločavanje poda očekuju do Uskrsa.

– Dogodine slavimo 800 godina otkad je sveti Frane bio u Zadru. Nadamo se da ćemo mi koji smo najbliži morskim orguljama do tada konačno dobiti i nove orgulje – rekao je fra Drago Ljevar.

Ključne riječi

Komentara 13

HR
hrvatin
14:08 15.02.2011.

Nije mi jasno ko je to mogao samo tako prekriti podom.Ne pise koliko je star pod,ali cudno je da nitko nije obiljezio da su tako stare grobnice ispod.

GA
Gasti
14:11 15.02.2011.

konacno nesto sto se komunistima ne moze pripisati.

KU
kumpare
14:22 16.02.2011.

16.02.2011. u 12:49h kontrazla je ......? Ali ovo je najbolje, Hrvat iz BiH... ++++++++++++++++++ ti su Rvatine, a ne Hrvati, takaj je i ovaj ispod (Tito Partija) pljuje po bravaru a da nije njega još bi taj srao po kamenjaru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije