Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronavirus u hrvatskoj

U Splitu preminuo 69-godišnjak, bio štićenik Doma za starije i nemoćne

Drive-in testiranje na COVID-19 kod splitske bolnice Križine
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/13
26.04.2020.
u 15:10

U Hrvatskoj je 2.030 osoba pozitivno na koronavirus, a 55 osoba je preminulo

U Hrvatskoj je od jučer zabilježeno 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je ukupno 2.030 osoba oboljelih od COVID-19. Prosječna životna dob oboljelih je 51.26 godina. Hospitalizirana je 31 osoba. Na respiratoru je 23 pacijent, dva više nego jučer. Od jučer je preminula jedna osoba u KBC-u Split, ukupno njih 55. Obavljeno je 31.622 testiranja, 709 novih. Oporavilo se 1.103 ljudi, odnosno 69 više u odnosu na jučer.

Lista se strelicama na dnu

15:09 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentiran je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupan broj do sada oboljelih time je narastao na 46, a ozdravilo je ukupno 30 osoba. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 14 osoba, a dvije osobe s tog područja liječe se u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.  Statistički se Varaždinskoj županiji pribrajaju još četiri osobe koje tu imaju samo prijavljeno mjesto prebivališta. Kod posljednje oboljele osobe radi se o muškarcu srednjih godina, koji je bio bliski kontakt prethodno oboljele osobe i nalazio se u mjeri samoizolacije. Trenutno je dobrog je općeg stanja i nalazi se u Općoj bolnici Varaždin.

14.30 -  Karantena na Udbini se ukida u ponoć, ali uvjetno, uz propusnice, te će ova odluka ostati na snazi samo ako se ne pogorša epidemiološka situacija, odlučio je u nedjelju Stožer Civilne zaštite Ličko-senjske županije.

„Nakon što je pomno analizirana situacija u posljednjih 14 dana, Stožer je zaključio da su se stekli povoljni epidemiološki uvjeti za ukidanje karantene za područje naselja Udbina, ali će se i dalje vrlo pomno pratiti situaciju na Udbini i ako se ona pogorša, moguće je ponovno donošenje određenih epidemioloških mjera“, priopćeno je medijima.

Izlazak iz Udbine za tamošnje će stanovništvo biti moguć samo uz e-Propusnice, te županijski Stožer od Stožera civilne zaštite Općine Udbina zahtijeva „da vrlo pomno analizira izdavanje propusnica, da bi se održala povoljna epidemiološka situacija“.

14.15 - U zadnja 24 sata u Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19  dok je još jedan pacijent ozdravio, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Od ukupno trideset i tri pacijenata s područja Sisačko-moslavačke županije, 16 pacijenata je ozdravilo te je sada sedamnaest pozitivnih pacijenta na županijskom području.

13.30 - U Požeško-slavonskoj županiji danas je 26. dan bez novooboljelih osoba od koronavirusa. U samoizolaciji se trenutno nalazi 252 osobe, tri uzorka su poslana na analizu, te je ukupno testirano 313 osoba. Podsjetimo, u ovoj županiji od 22. travnja nema niti jednog oboljelog, pošto su sve tri osobe koje su bile zaražene koronavirusom u međuvremenu ozdravile. 

13:00Osječko-baranjska županija drugi dan za redom je bez novooboljelih. Tijekom protekla 24 sata testirano je 66 osoba, u Kliničkom bolničkom centru Osijek 48 i u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije 18. Svi su testirani uzorci negativni te je i dalje broj oboljelih od koronavirusa na području županije 115.

 

U samoizolaciji se nalazi 86 osoba, što je 71 osoba manje nego jučer. Jedan novi kontakt stavljen je u izolaciju i nema novih osoba koje su zbog dolaska iz inozemstva stavljene u izolaciju. Građani Policijskoj upravi osječko-baranjska prijavili su jednu sumnju na kršenje samoizolacije na području Osijeka i ona se pokazala točnom. Policija je samoinicijativno obišla 12 osoba i sve su poštivale propisane mjere samoizolacije.

Foto: Osječko-baranjska županija

12:53 - Prema izvješću KBC-a Split pristiglog nakon poslanog priopćenja medijima tijekom prijepodneva 26.4.2020. preminula je muška osoba rođena 1951. godine. Preminula osoba je bila korisnik Doma za starije i nemoćne Split smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici. Uz nekoliko kroničnih bolesti, osoba je bila pozitivna i na covid infekciju.

Muškarac iz Splita 55. je žrtva koronavirusa u Hrvatskoj i deseti preminuli iz Doma za starije i nemoćne Split u Vukovarskoj ulici. 

12:49 - Nakon što u subotu nije bilo novooboljelih, u nedjelju je zabilježen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom na području Varaždinske županije, izvijestili su iz županijskog stožera civilne zaštite.

Ukupan broj do sada oboljelih time je narastao na 46, a ozdravilo je ukupno 30 osoba.

Posljednja novooboljela osoba je muškarac srednjih godina koji je bio bliski kontakt prethodno oboljele osobe i bio je u mjeri samoizolacije. Trenutno je dobrog općeg stanja i u Općoj je bolnici Varaždin, u kojoj je trenutno na liječenju 14 pacijenata, dok se dvije osobe s  područja županije liječe u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu. 

12:47 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji već osmi dan nema novozaraženih koronavirusom pa je ukupni broj pozitivnih i dalje 110, a još je 11 osoba ozdravilo i sada ih je ukupno 38, priopćio je u nedjelju županijski stožer civilne zaštite.

VIDEO Na drive-in testiranje na koronavirus možete doći automobilom, taksijem, pa čak i pješke

12:45 - Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije izvijestio je u nedjelju da u protekla 24 sata nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

"Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije do nedjelje, u 11 sati evidentirano je 127 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom", navodi se u priopćenju županijskog stožera.

Ističe se da čak pet dana nije bilo novooboljelih. Na području te županije, ukupno je izliječeno 45 osoba, a tri su osobe umrle.  

11:07 - Na području Splitsko-dalmatinske županije pet je novooboljelih od ukupno 127 obrađenih testova na infekciju koronavirusom i to iz Splita 1, Otoka 2, Sinja 1 i Hrvaca 1. Nitko od novooboljelih osoba nije korisnik domova za starije i nemoćne. Među novooboljelim osobama 1 osoba je zdravstveni djelatnik. Riječ je o medicinskoj sestri iz privatnog doma za starije i nemoćne koja se nalazi u samoizolaciji i duže vremena nije u kontaktu ni s korisnicima ni s djelatnicima.

Među novooboljelim osobama 3 osobe su iz samoizolacije. 118 osoba je hospitalizirano. 9 osoba nalazi se na respiratoru i to 7 iz Splitsko-dalmatinske županije i 2 Šibensko-kninske županije. 93 zdravstvena djelatnika se nalaze u samoizolaciji. 7 osoba je u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 467 slučajeva zaraze koronavirusom, a od toga je 150 osoba izliječeno.

11:05 - U protekla 24 sata u Međimurskoj županiji, 12. dan za redom, nema novooboljelih od koronavirusa. Jučer je iz Županijske bolnice Čakovec otpuštena jedna osoba, a preostale tri oboljele osobe su dobrog općeg stanja. Ukupno je obavljeno 369 testiranja, a osam nalaza je bilo pozitivno na virus. 

- U posljednja dva dana u Međimurje je stigla nova količina zaštitne opreme namijenjene domovima za starije i nemoćne osobe i drugim socijalnim ustanovama koja će početkom tjedna uz pomoć HGSS-a biti i podijeljena. Stanje u svim socijalnim ustanovama je zadovoljavajuće, no i dalje su na snazi maksimalne mjere s ciljem zaštite od COVID-19 virusa korisnika i djelatnika tih ustanova - kažu u Stožeru CZ-a Međimurske županije.

11.00 - U Karlovačkoj županiji niti danas nema novozaraženih od koronavirusa.  Svi nalazi jučer testiranih osoba bili su negativni. Tijekom jučerašnjeg dana obavljeno je testiranje 78 osobe na COVID – 19.

- U Karlovačkoj županiji i dalje imamo ukupno 30 oboljelih osoba (29+1). Među njima su 4 osobe hospitalizirane u OB Karlovac, 14 ih je na kućnom liječenju, jedna (1) osoba je na liječenju u Zagrebu, 10 osoba je izliječeno, a jedna (1) je osoba preminula. Do  sada je na području Karlovačke županije ukupno testiranih 1248 osoba - poručuju iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Jučer nije evidentirano niti jedno kršenje mjera samoizolacije, koje je su na snazi za 346 osoba. Do sada je mjera samoizolacije ukupno prekršena 80 puta. U protekla 24 sata policijski službenici PU karlovačke obavili su 146 provjera poštivanja mjera samoizolacije. Policija je jučer evidentirala 7 kršenja mjera propusnice, a ukupno je do sada zabilježeno 223 kršenja ove mjere.

10:44 - Jedanaesti je dan na području Bjelovarsko-bilogorske županije bez novozaraženih osoba koronavirusom. U protekla 24 sata testirano je 6 osoba i svi nalazi su negativni.

Od početka zaraze koronavirusom bilo je potvrđeno 10 oboljelih od kojih je u međuvremenu 6 ozdravilo.

Broj osoba u samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije trenutno je 362. U posljednjih 24 sata zabilježeno je 1 kršenje mjera samoizolacije ili ukupno 46 do sada. Od kada policijski djelatnici županijske Policijske uprave vrše kontrolu mjera samoizolacije došli do brojke od 2978 provjera.

Također, do sada je izvršena mjera kontrole u 21 Domu za starije i nemoćne na području naše županije. Treba spomenuti kako u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nije bilo proboja virusa u Domove za starije i nemoćne, kao ni u zdravstvene ustanove i do sada nije ni jedan zdravstveni djelatnik  zaražen koronavirusom.

10:31 - Od jutros u Šibensko-kninskoj još dvije osobe pozitivne na koronavirus pa je ukupan broj zaraženih osoba od početka epidemije na području Šibensko-kninske županije 86. Obje osobe su vezane uz kninsku bolnicu. Jedna osoba je s područja Grada Drniša obiteljski kontakt s prethodno oboljelom osobom. Druga je osoba s područja Općine Biskupije, a riječ je o pacijentu kninske bolnice koji nije imao simptome, ali je naknadno testiran. Do danas su se oporavile 34 osobe.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 6 osoba od kojih je jedna osoba i dalje na respiratoru. Dva pacijenta iz šibenske bolnice se i dalje nalaze na respiratoru u KBC Split. Pod mjerama zdravstvenog nadzora su 134 osobe, od čega je 105 kontakt s oboljelim od COVID-19, a u samoizolaciji su ukupno 134 osobe.

U protekla 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj nije bilo dojava o kršenju mjera samoizolacije.

10:26 - Na području Zadarske županije nema novozaraženih osoba pa je ukupan broj zaraženih koronavirusom od početka epidemije 85. S današnjim danom izliječenih je 34 od kojih najviše, njih 20 s području Grada Zadra, petero izliječenih je s područja Grada Biograda, troje iz Općine Sveti Filip i Jakov, dvoje s područja Grada Benkovca te po jedna osoba s područja Općine Pakoštane, Preko, Kukljica i Škabrnja.
 
Od početka pojave zaraze na našem području bilo je 46 oboljelih žena i 39 muškaraca.
 
U Općoj bolnici u Zadru na COVID odjelu nalazi se 5 osoba od kojih su 2 na JIL-u, a u bolnici u Biogradu liječi se 7 lakših pacijenata.

10:15 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema pozitivnih osoba na COVID-19, te je i dalje ukupno 39 oboljelih osoba. Trenutno u županiji nema niti hospitaliziranih osoba zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata nema novih izliječenih osoba, te je i dalje ukupno 8 izliječenih osoba na području županije. 

U samoizolaciji na području županije nalaze se 274 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana nisu zaprimljene prijave o kršenju mjere samoizolacije. 

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 12 zdravstvenih radnika, a od toga 3 liječnika, 5 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni radnik. 

Zdravstvenih radnika u samoizolaciji nema.

VIDEO Prof. dr. sc. Nenad Ban savjetuje čega bi se građani trebali držati i nakon opuštanja mjera

10:05 - Nastavlja se pozitivan trend u borbi protiv koronavirusa u Istri, jer već deveti dan zaredom nema novooboljelih, od 41 uzorka brisa svi su negativni, a u bolnici su još samo dvije osobe pozitivne na Covid-19, izvijestili su u nedjelju ujutro iz Stožera civilne zaštite Istarske županije.

"Unutar zadnjih 24 sata u Istri je ispitan 41 uzorak brisa i svi su negativni na koronavirus. Dakle, nema novooboljelih, a u međuvremenu je je izliječen još je jedan pacijent, što čini ukupno 81 izliječenih od koronavirusa u Istarskoj županiji" - naveo je načelnik županijskog Stožera DIno Kozlevac.

Na ispitivanju je sedam uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus koji su uzeti na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice.  Ukupno je do sada izliječena 81 osoba, a u bolnici su trenutno su hospitalizirane samo dvije osobe koje su još pozitivne na Covid-19.  

10:00 - Na području Krapinsko-zagorske županije u posljednja 24 sata jedna je osoba iz Đurmanca oboljela od COVID-19. Ostalih 57 prispjelih nalaza testiranja na koronavirus negativni su.

Županijski Stožer civilne zaštite priopćio je da u posljednja 24 sata nije bilo slučajeva kršenja mjera samoizolacije, no jest bilo trinaest pokušaja napuštanja prebivališta bez propusnice.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
13:40 26.04.2020.

Deseti umrli štićenik doma u Splitu. I to doma za starije za koji je Ministarstvo zdravstva utvrdilo inspekcijskim pregledom da se u tom domu u potpunosti provode mjere zaštite od KOVID-19 virusne epidemije. Izvrstan rezultat pregleda ,kojime nisu nađene nikakvee nepravilnosti u medicinskoj zaštiti štićenika doma, u stvarnosti nije potvrđen stvarnim rezultatima, jer ovdje je deset bolesnika na smrt umrlo u najtežim mukama davljenja kao žrtve epidemije koja završava terminalnom upalom pluća. Nikada ne bih smjestio nikoga koga volim u dom s takvim izvrsnim rezultatima inspekcije Ministarstva zdravstva. Neka si dužnosnici Ministarstva zdravstva samo odvedu svoje najmilije u dom s takvim rezultatima u borbi od ulaska virusa u sobe štićenika. Ovo nije dobro, a ministar Beroš koji se izgleda otisnuo u politiku, ide jako lošim putem o čemu svjedoči i njegov inspekcijski nadzor. To jako devastira njegov ugled kojega je stekao dobrim radom u krizi ove epidemije.

JO
JosefKa
12:53 26.04.2020.

Hoce li netko konacno odgovarati za visestruko ubojstvo u Splitu? Pa makar iz nehaja.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
13:26 26.04.2020.

Navodno kad uđeš u starački dom postaneš besmrtan, umreš samo onda kad ti oćeš ili ako ne platiš dom ali ako nećeš i sve uredno plaćaš živiš dokle god oćeš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije