Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 199
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grad heroj

U Koloni sjećanja u Vukovaru 20.000 građana iz cijele Hrvatske

vukovar (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/24
18.11.2010.
u 10:09

Vukovar je bio velik u svojoj žrtvi, a bio je velik da oprosti. Vukovar i Hrvatska se okreću budućnosti, okreću se EU i zasigurno poruke mira koje odavdje dolaze su one poruke koje su poruke za europsku Hrvatsku, rekao je Josipović.

Minutom šutnje i hrvatskom državnom himnom te prigodnim programom vukovarskih gimnazijalaca započelo je današnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

U ovogodišnjoj Koloni sjećanja, koja je krenula iz kruga Opće bolnice Vukovar i kretala se ulicama grada kojima su Vukovarci prije 19 godina i napuštali svoj grad, prema policijskim procjenama bilo je oko 20 tisuća građana iz cijele Hrvatske ali i BiH. Uz brojne uzvanike u Koloni sjećanja bili su i neki ministri Vlade RH, stranački čelnici ali i predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednik Sabora Luka Bebić i premijerka Jadranka Kosor.

>>Galerija slika: Paljenjem svijeća Hrvatska se prisjeća tragedije Vukovara

- Na Dan sjećanja moramo se prisjetiti onih koji su dali najvrijednije, svoje živote, za stvaranje slobodne Hrvatske. Vukovar je bio velik u svojoj žrtvi, a bio je velik da oprosti. Žrtva Vukovara je nešto što će hrvatski narod zauvijek imati u svom sjećanju. Vukovar i Hrvatska se okreću budućnosti, okreću se EU i zasigurno poruke mira koje odavdje dolaze su one poruke koje su poruke za europsku Hrvatsku, rekao je Josipović.

Vukovarci često u svojim istupima ističu da su očekivali više od hrvatske države da učini za grad proteklih godina kako bi ponovno od Vukovara stvorili grad poželjan za život.

– Koliko god se uložilo u Vukovar nismo zadovoljni niti ćemo ikada biti zadovoljni zbog svega onoga što Vukovar zaslužuje, njegove žrtve, razaranja, ljudi koji su poginuli, uništenih objekata, teških sudbina pojedinaca i obitelji. Nikada ne možemo učiniti dovoljno za Vukovar ali se moramo truditi da dovoljno činimo. To je lako reći ali je ostvarivanje toga sporije nego što bi željeli, rekao je Bebić.

>>Jastreb: Vukovar se mogao spasiti da su srušeni mostovi na Dunavu

>>Na Ovčari su ubijeni i Srbi, ali i francuski i njemački dobrovoljci

Kosor: Ovo je dan uspomena na branitelje i civile Vukovara
Premijerka Kosor istakla je da je današnji dan uspomena na sve hrvatske branitelje i civile koji su branili Vukovar ali i sjećanje na 1.700 poginulih branitelja i civila u obrani Vukovara.

– Sjećanje je ovo i na 4.000 ranjenih, 500 osoba koje još tražimo i te nas uspomene obvezuju da se okrenemo budućnosti ali i da se ta žrtva ne zaboravi, da svakodnevno svatko od nas pita sebe i druge što smo učinili za ovaj grad. Mislim da sve ono što radi Vlada u ovom trenutku, od borbe za gospodarski oporavak do velikog posla za ulazak u EU, ali i borbe protiv korupcije, jest i odgovor na mnoga pitanja što još moramo raditi. Moramo odgovoriti djelima za to da budemo bolji i borimo se za Hrvatsku u punom smislu riječi pravnu državu. To dugujemo Vukovaru, Vukovarcima, ali i svim braniteljima Hrvatske, rekla je Kosor.

I ove godine u Koloni sjećanja bio je i Branko Borković – Mladi jastreb koji je poručio da je tijekom posljednjih godina mnogo novoga izašlo na vidjelo i da hrvatska javnost počinje postavljati prava pitanja.

– Mislim tu na famozno 13 primirje tko ga je potpisao i što u njemu stoji, kako se Vukovar toliko dugo držao i borio sa JNA, zašto smo hapšeni i proganjani i sl. Ovo danas je i hodočašće vukovarskim mučenicima za hrvatsku državu koji je i odgovor naroda na sva htijenja onih koji bi htjeli reći da smo se posvađali pa da se sad idemo ljubiti i miriti. Taj proces će ići svojom dinamikom i ništa brže nego su to radili Nijemci i Francuzi ili Nijemci i Židovi. Tako će ići i između Hrvata i Srba, rekao je Borković.

I Mravak u Koloni sjećanja
Gradonačelnik Vukovara susret sa čelnicima države još jednom je iskoristio da ukaže na sve probleme ali i potrebe Vukovara i njegovih građana.

– Stradanja u Vukovaru su velika i svaki od nas treba da krene od sebe i pita se jel učinio sve koliko je mogao za grad heroj. Bez obzira koliko je učinjeno i do sada uloženo potrebno je još mnogo da se uloži da se grad obnovi. Ovim tempom ako se nastavi raditi trebat će nam 4-5 godina da uklonimo samo posjedice rata, rekao je Sabo.

Današnju kolonu sjećanja predvodili su članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logorima među kojima je bio i Ivan Mravak koji je nedavno pušten iz remetinačkog pritvora radi poslova u HEP-u. Mravak radi istrage nije želio davati bilo kakve izjave za medije.

Predstavnici SDSS-a posjetili Srpsko vojničko gorblje
Iako je početkom studenoga Vukovar posjetio i predsjednik Srbije Boris Tadić te se ispričao za počinjene zločine niti ove godine u Koloni sjećanja nije bilo političkih predstavnika Srba u Hrvatskoj.

Predstavnici SDSS-a danas su, u vrijeme dok se kretala Kolona sjećanja prema Memorijalnom groblju, posjetili Srpsko vojničko gorblje, poznato i kao Groblje šajkača, gdje su položili vijence u spomen na poginule Srbe. Polaganje vijenaca na groblju organiziralo Vijeće srpske nacionalne manjine grada Vukovara, a vijenac su osim njih položili i predstavnici SDSS-a, Nove srpske stranke i Zajedničkog vijeća općina.

>>Galerija slika: Šest tisuća lampaša u znak sjećanja na Grad heroj

Ključne riječi

Komentara 54

OJ
ojhaojha
21:39 18.11.2010.

razocarani.za stan trebas zaraditi kao i svi ostali-nemoze ti drzava /davati/ stan. ako neradis dobro da imas i socijalnu pomoc.neki bi htjeli novaca,pa neka pitaju seradera i tajkune sto su nam ih dali da nas jasu.

MU
mućanin1
10:40 18.11.2010.

U sjećanje dana pada Vukovara, trebalo bi proglasiti praznikom, da se nikad ne zaboravi!!!

TI
TitoPartija
23:43 18.11.2010.

Za druga Kapejota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije