Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Derutne škole

U Klinča Selima uči se u zgradi od kancerogenih salonitnih ploča

'10.09.2010., Osnovna skola Klinca Sela, Kolodvorska 5, Klinca Sela - Osnovna skola u Klinca Selu u kojoj su jako losi uvjeti u ucionicama i sanitarnim cvorovima.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
1/4
12.09.2010.
u 22:17

Školi istječe i druga građevinska dozvola iako se još od 2004. godine nalazi na listi prioritetne gradnje .

– Osnovna škola u Klinča Selima u katastrofalnom je stanju. Sagrađena je još 1966. od kancerogenih salonitnih ploča, prozori propuštaju, a kad djeca počnu trčati, trese se i cijela škola. Nevjerojatna je sreća što još nitko nije stradao – piše nam zabrinuta majka učenika OŠ Klinča Sela, a mi krećemo prema školi. I zaista, iza neugledne vanjštine limene zgrade u Kolodvorskoj 5 skriva se, potvrđuje to i ravnateljica Dragica Mraković, još gora unutrašnjost.

– Sve što vam je ta mama rekla je točno. Škola je posljednji put renovirana 1993., no i dalje je većim dijelom sagrađena od salonita. Sanitarni čvor je derutan, vodovodne instalacije dotrajale, a zidovi raspucali unatoč tome što ih svake godine bojimo. Škola nema dovoljan broj kabineta ni odgovarajuću toplinsku izolaciju, a strop vibrira svaki put kada učenici na katu potrče. Prošle je godine zbog tih titraja pao luster, a staklo na ulazu u školu puklo popola – nabraja ravnateljica D. Marković.

Iako je klinčaselska škola na popis prioritetne kapitalne gradnje Zagrebačke županije uvrštena još 2004., njena gradnja do danas stoji. Razlog – nedostatak novca koji u omjeru deset prema četrdeset, odnosno pedeset posto, moraju namaknuti Općina Klinča Sela, Zagrebačka županija i Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

– Prvu smo građevinsku dozvolu i zemljište za novu školu dobili još 2007., no na gradilištu nije iskopana ni jedna jedina rupa. Štoviše, u ožujku iduće godine isteći će i druga građevinska dozvola – negoduje D. Mraković i nabraja probleme koje bi gradnja nove škole riješila. Dvadeset učionica napokon bi dobilo i pripadajuće kabinete, kvalitetan sustav grijanja u povijest bi poslao električne grijalice, a kvalitetna stolarija 450 učenika škole zaštitila od naleta vjetra. Ipak, najbolja je vijest, kaže, prebacivanje škole na jednosmjenski rad.

Komentara 10

TR
tramvajac
23:22 12.09.2010.

I O.Š. Antun Gustav Matoš u zagrebačkom kvartu Maksimir je sagrađena od salonitnih ploča koje se fino truse pa djeca i po 6 sati na dan udišu zrak \"obogaćen\" azbestnim česticama. Nikoga nije briga, a ponajmanje gradsku vlast koja bi trebala financirati obnovu škola. Važniji je stadion.

OB
-obrisani-
00:17 13.09.2010.

umjesto škola,bolnica,vrtića,metroa dobili smo bosansku arenu za zabacu sitnozube stoke i istočnjačke cajke..otvorenje igara u roku od 20 g

X2
xychhr-200
22:26 12.09.2010.

U tu školu sam i ja nekada hodao - dok je bila nova... tko bi onda razmišljao da je izgrađena iz otrovnih azbestnih ploča..?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije