Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Klinča Selima uči se u zgradi od kancerogenih salonitnih ploča

Školi istječe i druga građevinska dozvola iako se još od 2004. godine nalazi na listi prioritetne gradnje .
12. rujna 2010. u 22:17 10 komentara 188 prikaza
'10.09.2010., Osnovna skola Klinca Sela, Kolodvorska 5, Klinca Sela - Osnovna skola u Klinca Selu u kojoj su jako losi uvjeti u ucionicama i sanitarnim cvorovima.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/4

– Osnovna škola u Klinča Selima u katastrofalnom je stanju. Sagrađena je još 1966. od kancerogenih salonitnih ploča, prozori propuštaju, a kad djeca počnu trčati, trese se i cijela škola. Nevjerojatna je sreća što još nitko nije stradao – piše nam zabrinuta majka učenika OŠ Klinča Sela, a mi krećemo prema školi. I zaista, iza neugledne vanjštine limene zgrade u Kolodvorskoj 5 skriva se, potvrđuje to i ravnateljica Dragica Mraković, još gora unutrašnjost.

– Sve što vam je ta mama rekla je točno. Škola je posljednji put renovirana 1993., no i dalje je većim dijelom sagrađena od salonita. Sanitarni čvor je derutan, vodovodne instalacije dotrajale, a zidovi raspucali unatoč tome što ih svake godine bojimo. Škola nema dovoljan broj kabineta ni odgovarajuću toplinsku izolaciju, a strop vibrira svaki put kada učenici na katu potrče. Prošle je godine zbog tih titraja pao luster, a staklo na ulazu u školu puklo popola – nabraja ravnateljica D. Marković.

Iako je klinčaselska škola na popis prioritetne kapitalne gradnje Zagrebačke županije uvrštena još 2004., njena gradnja do danas stoji. Razlog – nedostatak novca koji u omjeru deset prema četrdeset, odnosno pedeset posto, moraju namaknuti Općina Klinča Sela, Zagrebačka županija i Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

– Prvu smo građevinsku dozvolu i zemljište za novu školu dobili još 2007., no na gradilištu nije iskopana ni jedna jedina rupa. Štoviše, u ožujku iduće godine isteći će i druga građevinska dozvola – negoduje D. Mraković i nabraja probleme koje bi gradnja nove škole riješila. Dvadeset učionica napokon bi dobilo i pripadajuće kabinete, kvalitetan sustav grijanja u povijest bi poslao električne grijalice, a kvalitetna stolarija 450 učenika škole zaštitila od naleta vjetra. Ipak, najbolja je vijest, kaže, prebacivanje škole na jednosmjenski rad.

Prijavite nam derutne škole Pozi

Prijavite nam derutne škole

Pozivamo vas da nas upozorite ako i vaša djeca nastavu pohađaju u lošim uvjetima.

Javite se na e-mail: zastupnik@vecernji.net

Aktivni odmor
NEZABORAVNO ISKUSTVO
Oni se izležavaju na plaži, a ti letiš 60 metara iznad njih!

A1 izdvaja za Vas

  • tramvajac:

    I O.Š. Antun Gustav Matoš u zagrebačkom kvartu Maksimir je sagrađena od salonitnih ploča koje se fino truse pa djeca i po 6 sati na dan udišu zrak \"obogaćen\" azbestnim česticama. Nikoga nije briga, a ponajmanje gradsku vlast koja bi ... prikaži još! trebala financirati obnovu škola. Važniji je stadion.

  • -obrisani-:

    umjesto škola,bolnica,vrtića,metroa dobili smo bosansku arenu za zabacu sitnozube stoke i istočnjačke cajke..otvorenje igara u roku od 20 g

  • xychhr-200:

    U tu školu sam i ja nekada hodao - dok je bila nova... tko bi onda razmišljao da je izgrađena iz otrovnih azbestnih ploča..?