Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'VRLO ČUDNA ŽIVOTINJA'

U Kini otkriven prvi potpuni fosil 'zmaja': Vrat mu je duži od tijela i repa zajedno, udovi su mu kao peraje...

CHINA-YUNNAN-JURASSIC PARK-JOB OPPORTUNITIES (CN)
Hu Chao/XINHUA
23.02.2024.
u 09:47

Fosil pripada vrsti Dinocephalosaurus orientalis, koja je izvorno identificirana još 2003. godine

Međunarodni tim znanstvenika otkrio je u južnoj Kini prvi potpuni fosil pet metara dugog vodenog reptila iz razdoblja trijasa koji pripada vrsti Dinocephalosaurus orientalis, prenosi BBC u petak. Fosil je star 240 milijuna godina i nazvan je "zmaj" jer ima izuzetno dug vrat. Fosil pripada vrsti Dinocephalosaurus orientalis, koja je izvorno identificirana još 2003. godine. 

Dr. Nick Fraser iz Nacionalnog muzeja Škotske, koji je bio dio međunarodnog tima koji je proučavao fosil, rekao je da je ovo prvi put da su ga znanstvenici mogli vidjeti u cijelosti. Po njegovim riječima to je bila "vrlo čudna životinja".

>> FOTO Fosilizirana kljova golemog prapovijesnog slona nađena u Izraelu

CHINA-YUNNAN-JURASSIC PARK-JOB OPPORTUNITIES (CN)
1/4

"Imao je udove poput peraja, a vrat mu je duži od tijela i repa zajedno", rekao je. Fraser je rekao da je "dug, savitljiv i fleksibilan vrat", s 32 odvojena kralješka, mogao pružiti prednost u lovu - omogućujući Dinocephalosaurus orientalisu da traži hranu u pukotinama ispod vode.

Fosil je otkriven u drevnim naslagama vapnenca u južnoj Kini. "Ovo otkriće samo povećava neobičnost trijasa", rekao je dr. Fraser za BBC News. "I svaki put kad pogledamo te naslage, pronađemo nešto novo."

POVEZANI ČLANCI:

Rad koji opisuje novopronađeni fosil ove životinje objavljen je u akademskom časopisu Earth and Environmental Science: Transactions of the Royal Society of Edinburgh.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije