Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COP28 KONFERENCIJA

Prvi put ikada predloženi tekst sporazuma o klimi potiče na ukidanje fosilnih goriva

United Nations Climate Change Conference COP28 in Dubai
Foto: AMR ALFIKY/REUTERS
1/4
13.12.2023.
u 09:05

Ako bude usvojen, to bi bilo prvi put u tri desetljeća klimatskih samita COP da su se zemlje dogovorile o zajedničkom udaljavanju od nafte, plina i ugljena

Predsjedništvo COP28 objavilo je u srijedu predloženi tekst konačnog sporazuma o klimi koji bi po prvi put potaknuo zemlje na prijelaz s fosilnih goriva na druge vrste energenata kako bi se spriječili najgori učinci klimatskih promjena, ali se ne traži njihovo ukidanje koje zahtijevaju mnoge države.

Predstavnici zemalja pozvani su na, kako se predsjedništvo COP28 nada, posljednji sastanak kasnije u srijedu ujutro, gdje bi mogli usvojiti dogovor i okončati dva tjedna teških pregovora koji su završili dan u produžetku. Dogovori postignuti na klimatskim summitima UN-a moraju se donijeti konsenzusom, nakon čega su pojedinačne zemlje odgovorne za ispunjavanje sporazuma kroz nacionalne politike i ulaganja.

Dokument koji sadrži 21 stranicu poziva države da napuste fosilna goriva u svojim energetskim sustavima. Više od stotinu država prije toga je pozvalo na potpuno ukidanje. Također je uključen cilj utrostručenja kapaciteta obnovljive energije do 2030. i udvostručenje tempa energetske učinkovitosti tijekom tog razdoblja. Države G20 već su se na to obvezale.

U ponedjeljak navečer predsjedništvo klimatske konferencije objavilo je nacrt teksta koji je izazvao burne prosvjede mnogih država i kritike da je preslab za zaštitu klime. EU je rekao da je neprihvatljiv. Najnoviji nacrt sada na neki način ide u smjeru tih kritika.

Ako bude usvojen, to bi bilo prvi put u tri desetljeća klimatskih samita COP da su se zemlje dogovorile o zajedničkom udaljavanju od nafte, plina i ugljena, koji čine 80 posto globalne energije. Znanstvenici kažu da su fosilna goriva daleko najveći izvor emisija stakleničkih plinova koji pokreću klimatske promjene.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Komentara 3

XA
xaron
22:55 13.12.2023.

Predloženi texr sporazuma…Pa to nema nikakve veze sa stvarnim źivotom. Djetinjarija.

PM
Pionir_Mali
12:05 13.12.2023.

Geološka arhiva otkriva da je klima na Zemlji varirala otkad planet postoji, s prirodnim hladnim i toplim fazama. Malo ledeno doba završilo je tek 1850. godine. Stoga ne čudi da sada prolazimo kroz razdoblje zagrijavanja.

FR
Frlja
17:10 13.12.2023.

Čovjek nema veliki utjecaj na klimu radi se o prirodnom procesu zapravo se radi o velikom novcu trenutno zalihe nafte su blizu kraja bogati jednostavno žele ostati bogati sa novom tehnologijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije