Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U Kini manji dnevni rast zaraze koronom; Vijetnam nakon 55 dana s dva lokalna slučaja

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija u četvrtak je izvijestila o 54 nove zaraze koronavirusom, u odnosu na 75 dan ranije, što je ujedno i najniži dnevni porast od 8. siječnja, kada je prijavljeno 33 slučaja.
28. siječnja 2021. u 07:17 1 komentara 93 prikaza
Koronavirus u Kini
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vijetnam je u četvrtak zabilježio prva dva lokalno prenesena slučaja zaraze koronavirusom u gotovo dva mjeseca, dok je Kina izvijestila o najnižem dnevnom porastu zaraze u gotovo tri tjedna, a uoči veljače i praznika lunarne Nove godine.

Prosvjedi u Nizozemskoj STOTINE UHIĆENIH U Nizozemskoj anti-korona prosvjedi izmiču kontroli: Zašto su baš tamo toliko brutalni?

Vijetnamsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je u četvrtak prva dva lokalno prenesena slučaja zaraze koronavirusom u 55 dana. Iako je to mali broj u usporedbi s novim infekcijama koronavirusom u mnogim zemljama, dva slučaja predstavljaju "potres" za Vijetnam, piše Reuters.

Zahvaljujući strogim mjerama karantene, testiranja i traženja kontakata, prije četvrtka ta zemlja je izvijestila o samo 1.551 slučaju zaraze i 35 smrtnih ishoda od bolesti covid-19, čime se na globalnoj razini nalazi pri vrhu zemalja po pitanju suzbijanja pandemije.

Tamošnje ministarstvo zdravstva tako je provincijskim vlastima i državnim agencijama naredilo pooštravanje praćenja i kontrole. Pritom, napori u praćenju kontakata pojačani su u dvije sjeverne pokrajine Hai Duong i Quang Ninh, gdje su nove zaraze detektirane, pri čemu je jedna povezana s britanskim sojem, novim i zaraznijim.

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija u četvrtak je izvijestila o 54 nove zaraze koronavirusom, u odnosu na 75 dan ranije, što je ujedno i najniži dnevni porast od 8. siječnja, kada je prijavljeno 33 slučaja.

To sugerira da su agresivne protumjere pomogle usporiti nedavno povećanje broja zaraza u sjevernoistočnim provincijama zemlje, piše Reuters te podsjeća da su provincijske vlasti provodile stroge mjere, uključujući kućnu karantenu, ograničavanja putovanja i masovna ispitivanja, a sve uoči 12. veljače i početka proslave lunarne Nove godine.

Kineska ili lunarna Nova godina najvažniji je blagdan za stanovnike najmnogoljudnije države svijeta i Kineze diljem svijeta, kada stotine milijuna ljudi kreću na put kako bi ga proslavili sa svojim obiteljima. To je razdoblje najvećih migracija koje se u svijetu događaju svake godine, a između ostalih zemalja proslavlja se i u Vijetnamu, gdje također postoji kineska zajednica.

KORUPCIJA U RH U Otvorenom zaiskrilo između Grmoje i Keruma: Ma kome si ti platio gulaš u životu?

Dodatno, izvijestila je kineska zdravstvena komisija, broj asimptomatskih infekcija, koje Kina ne svrstava u potvrđene slučajeve, u četvrtak je pao na 28, sa 61 dan ranije. Ukupan broj slučajeva zaraze koronavirusom zabilježenih u kontinentalnoj Kini sada iznosi 89.326, dok je broj preminulih ostao nepromijenjen, 4.636.

Meksiko blizu prestizanja Indije po broju preminulih od covida-19

Meksičko ministarstvo zdravlja u srijedu je izvijestilo o 17.944 nova potvrđena slučaja zaraze koronavirusom i 1.623 novih smrtnih slučajeva.

Ukupni broj slučajeva u Meksiku tako je porastao na 1.806.849, a smrtnih ishoda na 153.639.

Pritom, meksička vlada upozorava da je stvarni broj zaraženih vjerojatno znatno veći od potvrđenih slučajeva. Meksiko ima četvrti najveći broj preminulih na svijetu od koronavirusa i blizu je prestizanja Indije, koja je u srijedu imala evidentiranih 153.724 slučaja, no pri čemu joj populacija za više od deset puta nadmašuje meksičkih 120 milijuna stanovnika.

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?