Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodeći centar

U KBC-u Rijeka obavljena tisućita transplantacija bubrega

kbc rijeka
Nel Pavletic/PIXSELL
17.04.2013.
u 15:46

Upravo je u Rijeci 1971. godine izvedena prva transplantacija bubrega na ovim područjima

U Kliničkom bolničkom centru Rijeka prošle je noći izvršena tisućita transplantacija bubrega, na čemu je multidisciplinarnom transplantacijskom timu za bubrege čestitao i ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Naime, upravo je u Rijeci davne 1971. godine izvedena prva transplantacija bubrega na ovim područjima, što je riječko zdravstvo vinulo u vrh svjetske medicine. Danas je riječka bolnica Referentni centar za transplantaciju bubrega Ministarstva  zdravlja, ustanova s najrazvijenijim donatorskim programom, a Primorsko-goranska županija jedna od vodećih u Hrvatskoj po broju darivatelja organa. Od više od 200 transplantacija koliko se godišnje obavi u Hrvatskoj, njih 30 do 40 izvede se u KBC-u Rijeka.  

Zahvaljujući darivateljima, vrhunskim stručnjacima i dobroj organizaciji Hrvatska je postala vodećom zemljom u svijetu u transplantaciji i darivanju organa. Na presađivanje bubrega pacijenti u prosjeku čekaju dvije godine. Prošle je godine presađen 231 bubreg, a u prva dva mjeseca 2013. godine 43 bubrega.

 

>>Znanstvenici napravili prvi umjetni bubreg i uspješno ga presadili


>>Podgorica: Hrvatski i crnogorski liječnici presadili bubreg

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije