Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prva transplantacija

Podgorica: Hrvatski i crnogorski liječnici presadili bubreg

'11.09.2012., Zagreb - U KBC-u Rebro Ministar zdravlja Rajko Ostojic pustio je u rad novi PET/CT uredjaj.   Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
Autor
Sonja Hoffman
25.09.2012.
u 17:46

Bubreg je svom 25-godišnjem sinu darovala majka, a nakon operacije oboje se osjećaju dobro. Tom događaju u Crnoj Gori prisustvovali su hrvatski ministar zdravlja Rajko Ostojić i crnogorski ministar zdravlja Miodrag Radunović

Hrvatski su liječnici danas u Podgorici, u suradnji s crnogorskim kolegama, izvršili prvu transplantaciju organa u toj zemlji, tijekom koje su presadili bubreg sa živog darivatelja. Bubreg je svom 25-godišnjem sinu darovala majka, a nakon operacije oboje se osjećaju dobro. Tom događaju u Crnoj Gori prisustvovao je i hrvatski ministar zdravlja Rajko Ostojić koji se, zajedno sa crnogorskim ministrom zdravlja Miodragom Radunovićem, susreo i s liječničkim timovima te obišao pacijenta nakon transplantacije.

Ministar Ostojić je izjavio kako je do prve transplantacije u Crnoj Gori došlo pet mjeseci nakon potpisivanja sporazuma o suradnji između dviju država te istaknuo da ova transplantacija predstavlja vrhunac kirurškog umijeća i organizacije sustava.

Nakon današnje, za sutra je planirana i druga transplantacija bubrega, također sa živog darivatelja, a vrlo skoro i prva transplantacija bubrega s umrlog darivatelja.

Hrvatski tim stručnjaka predvodio je predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb prof. dr. Željko Kaštelan. U multidisciplinarnom timu, sastavljenom od urologa, nefrologa, anesteziologa i medicinskih sestara su: prof. dr. Josip Pasini, dr. Hrvoje Šošić, dr. Dinko Hauptman, dr. Marija Topalović-Grković, dr. Nikolina Bašić Jukić, dr. Jasna Stoić Brezak, Alojz Berić, medicinski tehničar te medicinske sestre Dragica Smiljanić i Vera Cimbaljević.

Inače, KBC Zagreb ustanova je s najvećim brojem transplantacija bubrega u Hrvatskoj, izvrsnim rezultatima i dugogodišnjim iskustvom stručnjaka u presađivanju organa. Do danas je u toj ustanovi izvršeno 1.420 transplantacija bubrega, a od 2006. godine ukupno su presađena 874 solidna organa (bubreg, srce, jetra).

 

Komentara 3

OB
-obrisani-
19:25 25.09.2012.

Pohvalno, što su hrvatski i crnogorski liječnici obavili uspješnu transplataciju bubrega, te pacijent i donor budu dobro. Moglo je bez obzira o čijem trošku i bez ministra zdravlja. Trebao bi što više vremena i volje utrošiti oko rješenja brojnih aferaa u zdravstvu, počevši o Medikolu koji je uspješno zahvaljujući kao i kod svih zaslužan HZZO i njegovi privatni korumpirajući ugovori. Započelo se u prijašnjem postavu i slijedeći slučajevi su ga stavili ad acta, ali bogačenja su napredovala i sa brojnim fakturiranjem usluga. Da je ostao prijašnji ravnatelj sada bi Medikol imao osim PET/CT i PET/MR čudo od aparature, te bi sada uštedili pretragu istim kod Šprema, koji je još uvijek na liječenju. Troškovi bi bili manji. Zato ministar treba biti više na svom radnom mjestu zainteresiran za obznanjivanje svih korumpiranih ljekara koji zarađuju i u privatnim ordinacijama, farmacijama i da ljekari adekvatno odgovaraju. Ovaj odlazak sada je izgleda u prioritetu, te svi koji čitaju članak, potiskuju prethodne, koji su osuđujući.

LI
libero
08:02 26.09.2012.

stvarno za pohvalu..... ali jesu li Crnogorci vratili sve krave pokradene u zaleđu Dubrovnika...ili Terezin klavir...

MA
mareiaco
14:43 26.09.2012.

Svaka čast ministre.To je hvala što su granatirali Dubrovnik.Možda ste im vi oprostili ali brdo nas Hrvata nismo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije