Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liječnici pozivaju građane na oprez

U Kaštelima izmjereno 39 stupnjeva, u škveru rade na 60. Sutra vrhunac toplinskog vala

Dubrovnik: Spas od velikih vrućina monogi potražili u moru ili na gradskim fontanama
Grgo Jelavic/PIXSELL
11.08.2021.
u 21:41

Potrebno je izbjegavati boravak na otvorenome, pogotovo od 10 do 17 sati, odjenuti se lagano i piti dosta vode

Danas su u cijeloj Hrvatskoj bile visoke temperature. Najtoplije je bilo u Kaštelima - 39 stupnjeva, samo stupanj manje izmjereno je u Kninu, a 36 u Rabu i Splitu. U Zagrebu su na Griču zabilježena 34 stupnja. Vrhunac toplinskog vala trebao bi biti sutra.

No, dok je duž obale danas temperatura bila viša od 30 stupnjeva, u riječkom 3. maju - čak dvostruko veća. - Uvjeti su, možemo reći, granični. Radnici rade na limu koji je temperature oko 60 stupnjeva na palubi - navodi Željko Vučković, rukovoditelj montaže trupa, 3. maj za HRT. Iako naviknuti na vrućine, ovi su dani i njima teški. Radnici kažu da koriste puno pauza, imaju rashladnih aparata za pitku vodu. 

No neki o klimatizaciji na radnome mjestu mogu samo sanjati, poput gospođe Marijane iz Zelenog grada Šibenik i bookerice izleta Darije Sršen koje su se, kažu, navikle raditi na vrućinama. Martina Ristić Stipandžija kaže da ove sezone prvi puta radi kao konobarica. Dosad je radila u kuhinji, i ne može se odlučiti gdje je toplije. 

Ali na odmoru ni toplinski val ne smeta, kako ističu turisti. Iz Hitne pomoći pak upozoravaju da je povećan broj intervencija.  - Ljudi se javljaju zbog iscrpljenosti i umora, javljaju se razne vrtoglavice i tako dalje. Imamo dosta starijih pacijenata, ali isto tako i mlađih koji budu na plaži u ono najgore vrijeme oko ručka, oko podne - kaže Nina Maleš, liječnica Hitne medicinske pomoći Dubrovnik. Stoga potrebno je izbjegavati boravak na otvorenome, pogotovo od 10 do 17 sati, odjenuti se lagano i piti dosta vode.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije