Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kopali kanalizaciju

U kanalu pronašli više od tisuću godina stare ljudske ostatke

grobnica Vinodol Tribalj (1)
Foto: Anton Ficko/HaloPix/PIXSELL
1/5
27.11.2012.
u 17:05

Na dubini između 0,80 i jednog metra, u kanalu iskopanom za postavu kanalizacijskih cijevi pored župne crkve sv. Marije u središtu Triblja u zaleđu Crikvenice, pronađena su tri groba s ostacima tijela pokojnika

Na dubini između 0,80 i jednog metra, u kanalu iskopanom za postavu kanalizacijskih cijevi pored župne crkve sv. Marije u središtu Triblja u zaleđu Crikvenice, pronađena su tri groba s ostacima tijela pokojnika.

– Riječ je o srednjovjekovnom groblju iz razdoblja između 9. i kraja 11. stoljeća, čije je postojanje na tom lokalitetu potvrđeno tijekom pokusnih arheoloških istraživanja 1999. i 2002. godine, rekao nam je kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja iz Rijeke, arheolog Ranko Starac.

Pronađeni dijelovi nakita koji je pripadao ženama

Tom prigodom istraženo je 17 grobova, odnosno ukopa stanovništva koje je imalo grobne priloge i nakit poput nalaza iz poznatijeg starohrvatskog groblja u obližnjem naselju Stranče. Radovi na strojnom iskopu kanala za potrebe buduće kanalizacije u zoni groblja prekinuti su na duljini 30 metara na četiri dana kako bi se ručnim iskopom pod arheološkim nadzorom od uništenja spasili vrijedni nalazi. Stoga je arheološki zahvat obavljen isključivo unutar kanala planiranog za postavu cijevi.

– Uz ostatke tijela pokojnika koji nisu dirani prikupljeni su i dijelovi nakita koji su pripadali ženskim osobama. Ti dijelovi nakita nose stilske značajke bjelobrdske kulture, a riječ je, naime, o stanovništvu koje se spušta s područja Savsko-dravskog međurječja i zapadne Panonije i naseljava na području Vinodola, pojasnio je S. Starac, dodavši kako se najnovijim nalazom upotpunjuje poznavanje najstarije prošlosti tog dijela Vinodola te se nameće nužnost potpunog i sustavnog istraživanja ovog groblja kao i niza drugih istovremenih starohrvatskih grobalja na području Vinodola.

Komentara 1

AN
Antiša
20:59 27.11.2012.

...sigurno su ih ubili partizani...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije