Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEDNI GLODAVCI

U Kanadi otkrivena najveća brana dabrova na svijetu

brana dabrova
AFP
07.05.2010.
u 17:47

Brana koju su svojim šapicama i zubima u bespućima Kanade sagradili dabrovi u protekla tri i pol desetljeća duga je oko 850 metara i može se vidjeti iz svemira.

Brana je prvi put na Google Earthu uočena 2007., a tek nedavno su je šumari nadletjeli i snimili iz zrakoplova. Nalazi se u nedostupnom dijelu na južnom rubu nacionalnog parka Wood Buffalo u saveznoj državi Alberti, južno od jezera Claire, oko 190 kilometara sjeveroistočno od Fort McMurraya. Prije njezina otkrića smatralo se da je najveća brana dabrova ona u Three Forksu u američkoj državi Montani (652 metra).

Dabrovi su svojedobno skoro izlovljeni zbog krzna i žlijezda, ali se njihova populacija obnavlja, što pokazuje sve veći broj brana u šumama SAD-a i Kanade. Brane koje dabrovi grade da bi zajazili vodu i tako svoje jazbine zaštitili od grabežljivaca te dobili skladište za hranu tijekom zime obično su velike između 10 i 100 metara, a rijetke su one koje prelaze 500 metara.

Dabrovi ih grade isključivo noću, donoseći šapicama blato i zubima dovlačeći drvenu građu, a često za velike brane koriste stabla koja su već sama pala, što je i s ovom "megabranom" slučaj. Na grani raste trava i čak nekoliko mladica stabala, što upućuje da je odavno izgrađena; procjenjuje se da su je dabrovi počeli graditi sredinom sedamdesetih, i da je u njezinu stvaranju sudjelovalo nekoliko generacija dabrova. Vrijedne životinje ne prestaju raditi i s obje strane velike brane su još dvije manje, koje bi za desetak godina mogle s njom biti spojene u strukturu dugu skoro kilometar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije