Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kakva brzina

U Japanu u promet pušten superbrzi vlak koji lebdi nad tračnicama

vlakić
Foto: Screenshot
1/2
16.11.2014.
u 11:12

Zovu ga maglev, s obzirom da se koristi magnetskom levitacijom, a na prvoj probnoj vožnji koja je bila otvorena za javnost, postigao je brzinu nešto veću od vrtoglavih 500 kilometara na sat...

U Japanu je u probnu vožnju na liniji između gradova Uenohare i Fuefukija pušten superbrzi vlak koji juri lebdeći nad tračnicama.

Zovu ga maglev, s obzirom da se koristi magnetskom levitacijom, a na prvoj probnoj vožnji koja je bila otvorena za javnost, postigao je brzinu nešto veću od vrtoglavih 500 kilometara na sat. U vlak se ukrcalo sto sretnika, a tijekom kratkog putovanja mogli su vidjeti na zaslonu unutar vlaka kojom se brzinom kreću.

Trenutni superbrzi japanski vlakovi jure do 320 kilometara na sat, a probne vožnje magleva nastavit će se još osam dana. Ne zna se kad bi trebali biti pušteni u redovni promet, ali zna se da bi svaki maglev trebao imati 16 vagona i primat će oko tisuću putnika.

>>Superbrzi vlak: Dizajniran je po uzoru na mač, a juri 500 km/h

>>Čekali 10 godina: Vlakom od Pariza do Barcelone za samo šest sati

Ključne riječi

Komentara 11

ST
strsljen2013
11:29 16.11.2014.

Pa japanci imaju takve modele odavno samo su ih sada malo nadogradili.

MO
mozel
13:50 16.11.2014.

Ja mislim da mu nije ravan ni ovaj nas vlak koji ide Zagreb Split preko Knina i on moze dostici brzinu da stigne iz Zagreba do Splita za10 sati a ima oko 400 KM kada bi podjelio 400 : 10 = 40 km na sat.Pa ni Japanski nije brzi puno.

SE
sestrićna
11:58 16.11.2014.

a ja mislio da je snimljen kod sesveta .)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije