Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE DIRAJTE JE!

U Jadranskom moru kod Plomina viđena kompas meduza, pogledajte rijetku snimku

Prirodne ljepote i atrakcije u Istri privlače veliki broj turista
Sasa Miljevic/PIXSELL
10.09.2021.
u 12:13

Ova vrsta meduze pripada grupi meduza koje posjeduju žarne stanice na svojim lovkama te tako, u kontaktu sa njom može izazvati opekotine na koži,

Podvodni istraživač Velimir Vrzić snimio je tijekom ronjenja ispod Plomina primjerak Chrysaora hysoscella, poznatu kao kompas meduza.

Rijek je o vrsti koja je živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora. Karakterizira ju žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas a može narasti do 30 centimetara u promjeru, a lovke do 1 metra duljine, piše Morski.hr. 

 

Kompas meduza snimljena je na samom kraju Plominskom zaljeva u Istri nedaleko mjesta na kojem se nalazi plaža. 

Ova vrsta meduze pripada grupi meduza koje posjeduju žarne stanice na svojim lovkama te tako, u kontaktu sa njom može izazvati opekotine na koži, a prirodni neprijatelj su joj morske kornjače i riba Mola Mola – Veliki bucanj koji se njome hrane.

Preporuka je da se istoj ne približavate i izbjegavate dodir jer mogu izavati opekotine i žarenje.

 

 

Ključne riječi

Komentara 2

NE
Neutralac
05:52 11.09.2021.

Ne pise nigdje je li je unistio? To na ne treba.

BR
Breoxs
20:17 10.09.2021.

to nije lignja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije