Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljudska prava u RH

U izvješću State Departmenta Šimunić, Mamić, Tomašić i ćirilica

Joe Šimunić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
10.03.2014.
u 10:06

"Kapetan nacionalne nogometne reprezentacije Joe Šimunić 19. studenog poveo je navijače u profašistički ustaški pozdrav 'za dom spremni'", piše State Department.

U izvješću State Departmenta o stanju ljudskih prava 2013. godine u Hrvatskoj u poglavlju o antisemitizmu spominje se i pozdrav "za dom spremni" nogometnog reprezentativca Joea Šimunića nakon utakmice s Islandom u Maksimiru.

"Kapetan nacionalne nogometne reprezentacije Joe Šimunić 19. studenog poveo je navijače u profašistički ustaški pozdrav 'za dom spremni'", piše State Department u izvještaju te dodaje da je dva dana poslije zagrebačko Državno odvjetništvo Šimuniću "odrezalo" najvišu moguću kaznu od 25 tisuća kuna za poticanje na mržnju. Dodaju da je u prosincu Fifa hrvatskom reprezentativcu odredila deset utakmica kazne čime je spriječila njegov nastup na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Jovanović postao ministar kulture

"Predsjednik Josipović Šimunovićev je čin nazvao neprimjerenim, Vlada je osudila njegovu akciju, a ministar sporta, kulture i obrazovanja Željko Jovanović komentirao je da Šimunić treba 'lekciju iz povijesti'", piše State Department. U izvještaju su napravili pogrešku jer Jovanović nije ministar kulture, nego vodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

U dijelu o rasnim i etničkim manjinama piše da u hrvatskom Ustavu postoje zaštite od diskriminacije svih manjina, no da se unatoč tome i dalje otvoreno nastavlja diskriminacija protiv Srba i Roma, posebno u sferi zapošljavanja. Spominje se i da je prošle godine postojalo "negiranje prava srpske manjine na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma" te su zabilježeni i "prosvjedi usmjereni protiv Srba kada je Vlada postavila ploče s ćiriličnim pismom".

Ruža Tomašić i gosti

"Govor mržnje usmjeren protiv Roma, Afrikanaca i homoseksualaca čuo se na mnogim nogometnim utakmicama tijekom godine". Navode da su vlasti pokušavale spriječiti takvo ponašanje, a posebno ističu kako je premijer Zoran Milanović pozvao gledatelje na utakmici protiv Srbije da se suzdrže od nasilja, dok je predsjednik Ivo Josipović osudio nasilje, korištenje vulgarnih izraza i agresivne retorike.

Svoj dio dobila je i hrvatska europarlamentarka i predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević zbog izjave da je "Hrvatska za Hrvate, a svi ostali su gosti". "Dana 15. ožujka saborska zastupnica Ruža Tomašić u parlamentu je kazala da je Hrvatska za Hrvate, a svi ostali su gosti", piše State Department u izvještaju. I ovdje im se potkrala pogreška jer Ruža Tomašić to nije rekla u parlamentu nego na predizbornom skupu u Slatini. Navode da je Tomašić drugi dan objasnila kako je mislila da su "oni koji ne doživljavaju Hrvatsku kao svoju domovinu gosti i da, ako toliko loše govore o Hrvatskoj, to znači da su gosti". Navodi se da su Milanović i Jovanović osudili tu izjavu.

Mamić i ćirilica

U izvješću se navodi i izjava izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića koji se "na radiju osvrnuo na ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića i rekao da "Srbin ne može voditi najvažnije ministarstvo u Hrvatskoj. Neiskusan je i ima krvna zrnca koja ga predodređuju da mrzi Hrvatsku". Navode da je Mamić noć proveo u zatvoru zbog optužbe za govor mržnje i poticanje na nasilje. "Sud ga je oslobodio optužbe za zločin iz mržnje, a tužitelji su najavili žalbu", piše State Department.

U izvještaju se navodi i 3. rujna kada je "nekoliko stotina prosvjednika nasilno skinulo ploče ispisane na latiničnom i ćiriličnom pismu koje je Vlada postavila na temelju zakona i popisa stanovništva iz 2011. godine". Pišu da je u prosvjedu ozlijeđeno pet policajaca, a uhićeno je pet prosvjednika. Navode da je u Vukovaru 34,8 posto etničkih Srba prema posljednjem popisu stanovništva. Opisali su i događaj s obljetnice pada Vukovara 18. studenog, kada je "grupa ratnih veterana" spriječila sudjelovanje predsjednika Josipovića, premijera Milanovića i drugih Vladinih dužnosnika te diplomata u sudjelovanju u Koloni sjećanja.

>>Joe, oprez, tek svaka četvrta žalba protiv 
Fife prolazi na Sportskom sudu

>>Fifa podsjeća: Kazna Šimuniću nije konačna, čekamo rješenje žalbe

Komentara 30

KA
kafka
10:56 10.03.2014.

Što sve čini uzastopno ponavljana laž! 1. Niti na jednoj snimci nisam vidio da je Joe rekao "Za dom, spremni". On je uzvikivao "za dom", a publika odgovarala "spremni". 2. Osuđujem fašizam, nacizam i svaki zločin, diskriminaciju i govor mržnje,ovor mržnje, ali mi nitko ne može reći da su riječi koje koriste zločinci zločinačke. Kao školovana osoba stajem u obranu slova, riječi i rečenica. Njihova upotreba s ciljem izazivanja mržnje i poticanja na zločin se treba osuditi. Ali ako nisu izrečene u nekom zlonamjernom kontekstu njihova osuda obezvrjeđuje sve osude njihove uporabe kada su izrečene u zloj namjeri. U tom se slučaju prije svega obezvrjeđuju sve nevine žrtve krvnika i zato sam izričito protiv osude izgovorene 'zabranjene' riječi gdje za to nema mjesta. Joe nije ništa izgovorio s namjerom da nekoga povrijedi, da nekom nanese zlo ili da raspiruje i širi mržnju; niti ima osnove, u situaciji u kojoj se to dogodilo smatrati da je to bio neki skriveni cilj. Misliti suprotno je paraniodno i zlonamjerno prema hrvatskom narodu. Po sličnoj 'logici' trebalo bi 'zabraniti i riječi 'sprem' te se', 'bit će mesa' itd. Kada je neko odgovarao jer je rekao 'bit će mesa', a mnogim žrtvama srpske agresije to vraća proživljene traume. ? Važna je namjera, važan je kontekstu kojem se riječ kaže da bi se njeno izricanje smatralo govorom mržnje. .

DU
Deleted user
11:24 10.03.2014.

Guantanamo Bay, toliko o State Departmentu.

Avatar sfr.jugoslavija
sfr.jugoslavija
10:44 10.03.2014.

sve je točno samo što su zaboravili dodati da se pljuje i po hrvatima iz bosne i hercegovine,naziva ih se bosančinama i hercegovčinama,dotepencima,došljama i kamenjarima,seljacima i još niz drugih pogrdnih naziva koje nije mjesto za napisati,.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije