Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

U Vukovaru očekuju još pozitivnih. Đikić: Moramo imati drugu liniju obrane

Ivica Đikić: Potrebno je napraviti cjepivo koje prije svega neće štetiti, a tek nakon toga štititi
Foto: Grgo Jelavic/Pixsell
1/2
18.07.2020.
u 22:27

U Vukovarsko-srijemskoj 36 novooboljelih, u Zagrebu i Splitu zabilježeno po 20 novih slučajeva

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno 4.137 slučajeva koronavirusa, od čega se do sada oporavilo  2.929 osoba. Zabilježeno je 120 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19. 

 Lista strelicama nalazi se na dnu

Tijek događaja:

22:25 - Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić kaže da je važno uz cjepivo paralelno raditi i na razvoju lijeka za COVID-19.

- Moramo imati drugu liniju obrane, a u tom smjeru iskustva od hepatitisa virusa i HIV virusa nam pokazuju da i bez cjepiva možemo stvoriti uspješne lijekove koji su vrlo često kombinirani. Ciljano djeluju na enzime pojedinih virusa. Specifično, radi se o virusnim enzimima kao što su reversne transkriptaze, kao što su izomeraze ili proteaze i svi ti enzimi postoje također u koronavirusu. Naša grupa zajedno sa suradnicima radi na proteazama - kazao je Đikić za Dnevnik.

Nada se da će uspješan razvoj lijekova biti važan za borbu protiv sljedećih varijanti koronavirusa za koje procjenjuje da će se pojaviti za 5 do 10 godina i da će biti različiti od sadašnjeg.

- Ono što danas imamo u borbi protiv koronavirusa je vrlo, vrlo slično onome što smo mogli razviti u borbi protiv SARS-a. Da smo imali lijekove, cjepivo protiv SARS-a, danas bi bili miljama ispred u borbi protiv koronavirusa - kaže znanstvenik.

19:58 - Svadbe zaslužne za veći dio oboljelih u posljednja dva tjedna na što je upozorila Alemka Markotić, ravnateljica klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević".

- Jedan od primjera je gdje je oboljela mladenka, njeni roditelji, njena kuma. Još jednom apeliram da se razmisli da te svadbe ne budu tako velike, da ljudi budu odgovorni - kazala je Markotić za Dnevnik Nove TV.

19:53 - Vukovarsko-srijemska županija sa 36 novooboljelih prednjačila je po novim zarazam u posljednja 24 sata. Tajnik Stožera civilne zaštite Vukvarsko-srijemske županije Ivan Kubiček je kazao:

- Radi se o jednoj svadbenoj svečanost od prije desetak dana i sada imamo povećani broj oboljelih. Nije svih 36 novooboljelih vezano uz tu svadbu, ali veći dio je. Ostali su kontakti ranije oboljelih osoba. S obzirom na veći broj okupljanja u županiji općenito i onih najavljenih za ovaj vikend i broj kontakata za očekivati je da ćemo imati još pozitivnih osoba u narednih nekoliko dana. Nadamo se da broj neće biti prevelik i da će u određenom razdoblju on padati - kazao je za RTL te dodao:

- Činimo sve da dođemo do svih kontakata kako bismo što prije završili epidemiološku obradu, odredili samoizolaciju i eventualno onima kojima je to potrebno, pružili medicinsku skrb. Radi se 0-24 i vjerujemo da ćemo epidemiju staviti pod nadzor.

19:25 - Jučer je u Ogulinu testirana 31 osoba, svi pristigli nalazi su negativni. U Karlovcu je testirano 95 osoba, 2 nalaza su pristigla pozitivna. Riječ je o jednoj ženskoj i jednoj mlađoj muškoj osobi iz Karlovca. Epidemiološka obrada je u tijeku.
Pod mjerama samoizolacije se nalazi 187 osoba - kažu u Stožeru civilne zaštite Karlovačke županije.

14:05 - Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj. Više pročitajte OVDJE. 

13:56 - U protekla 24 sata u Šibensko-kninskoj županiji potvrđena su tri nova slučaja oboljenja od zarazne bolesti COVID -19. Jedna oboljela osoba je iz Kistanja, druga iz Vodica i obje su kontakti s prethodno oboljelom osobom. Treća osoba je iz Knina i za nju su epidemiološki izvidi u tijeku.
 
Trenutno je na području naše županije 19 aktivnih slučajeva oboljenja. Jedna osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, a ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se  u samoizolaciji na kućnom liječenju. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije je trenutno 103 osobe, od kojih je 92 kontakt oboljelih od COVID-19, a 11 osoba imaju određene mjere samoizolacije zbog ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja. Na području PU Šibensko-kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije.  U posljednjih 24 sata je uzorkovano 70 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2.

12:30 -  Na području Zadarske županije u subotu je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, većina su obiteljski kontakti prethodno oboljelih, a ostalima se utvrđuje mjesto kretanja.

Novooboljeli su s područja općina Sveti Filip i Jakov, Pakoštane i Sukošan te Grada Zadra. Aktivnih slučajeva ukupno je 67, u samoizolaciji je 490 osoba.

Prema podacima Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, tijekom jučerašnjeg dana testirano je 118 uzoraka.

11:50 - Zagrebačkoj županiji u protekla 24 sata zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije do 11 sati evidentirano je 216 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, odnosno u odnosu na podatke od jučer radi se o tri osobe više, ali je i 12 osoba izliječeno.

Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 47 slučajeva, do sada je ukupno izliječeno 160 osoba, a devet ih je preminulo.

11:29 - Prema izvješću NZJZ – a SDŽ od ukupno 234 obrađena testa sa područja Splitsko dalmatinske županije danas je 20 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to 8 osoba iz Splita, 1 osoba iz Sinja, 1 osoba  iz Podgore, 1 osoba iz Trogira, 1 osoba iz Kaštela, 5 osoba iz Vrgorca, 1 osoba iz Lokvičića, 1 osoba iz Imotskog i 1 osoba iz Tučepa.

14 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostalih 6 osoba epidemiološki obrađuje. Uz 20 novooboljelih osoba sa područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na COVID infekciju je i jedna osoba iz Šibensko-kninske županije testirana na području SDŽ. 

548 osoba nalazi se u samoizolaciji.10 covid pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split.

11:24 -  U Gradu Zagrebu danas je zabilježeno 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

10:46 - Tijekom posljednja 24 sata Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su ukupno 278 uzoraka od kojih je 12 bilo pozitivno na koronavirus.

10:44 -  U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 36 novih pozitivnih osoba na COVID-19 ( 9 osoba iz Vinkovaca, 9 iz Ivankova, 4 iz Vukovara, 3 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Gradišta, 3 iz Otoka, 1 iz Đeletovaca, 1 iz Rokovaca, 1 iz Tordinaca, 1 iz Vođinaca, 1 iz Tovarnika i 1 iz Slakovaca).

Na jučerašnjoj press konferenciji Nacionalnog stožera u 14:00 sati, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je kako su na području županije do tada bile ukupno 23 nove pozitivne osobe na COVID-19. Razlika u broju novopozitivnih osoba koje je jučer objavio Stožer Civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije proizlazi iz toga što se podaci za prethodna 24 sata na razini županije obrađuju zaključno do 8:00 sati tekućeg dana.

Nakon toga, do jutros, stigli su ostali podaci o oboljelima. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 186, od kojih su 52 osobe izliječene. Trenutno su u županiji 3 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.    

U protekla 24 sata testirano je 144 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3988.  U samoizolaciji na području županije nalazi se 546 osoba.  Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 5 zdravstvenih radnika (1 liječnik i 4 medicinske sestre/tehničara).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 36 radnika (9 liječnika, 20 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 6 nezdravstvenih radnika).

10:28 - Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvještava da su svi jučerašnji nalazi negativni. Do sada je ukupno uzeto 1767 uzoraka.

Jučer se oporavila posljednja osoba koja se statistički zbog mjesta prebivališta vodila pod Međimursku županiju tako da je Međimurska županija u ovom trenutku i nadalje jedina bez oboljelih osoba.

10:15 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. 

 

10:10 - Na području Virovitičko-podravske županije, nema novozaraženih od koronavirusa, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. U posljednja 24 sata, testirano je 24 osoba (nalazi su im bili negativni) čime je broj testiranih, na području Virovitičko-podravske županije, od početka epidemije narastao na 1.783.

Od početka epidemije covid-19, na području Virovitičko-podravske županije, 24 osobe su zaražene koronavirusom. Od toga, trinaest ih je trenutno zaraženo, desetero ih se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo, priopćili su iz županije.

10:03 -Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, ispitano je 142 uzoraka briseva na covid-19, od kojih je 8 pozitivnih.

Kod 5 osoba radi se o bliskom kontaktu s već potvrđeno pozitivnom osobom. Jedan slučaj je uvezen, dolazak iz Republike Srbije.

Kod dvije osobe u tijeku je epidemiološka obrada. U mjerama samoizolacije nalazi se 266 osoba.

Ključne riječi

Komentara 27

TV
TvrtkoHasanbegović
21:48 18.07.2020.

Svaka čast g. Markotić na suzbijanju pandemije. Stožer se dokazao kao sposoban.

DU
Deleted user
11:48 18.07.2020.

Tako dugo dok ne budemo oprezni i poštivali pravila stožara biti će nam sve gorje i drami tako neče biti kraja.

BI
billynik
23:02 18.07.2020.

Evo opet ovog narcisa s njegovim pametovanjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije