Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smješteni u zagrebačkom Porinu

Stigli prvi migranti: 'Tako nismo bili dočekani ni u Italiji, ako Bog da, ostajem do mirovine'

migranti
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/5
01.07.2016.
u 14:20

"Selam alejkum. Dobrodošli u Hrvatsku", kazao je ministar Orepić migrantima

Nakon započetih aktivnosti na premještanju podnositelja zahtjeva za međunarodnu zaštitu iz Grčke i Italije, danas je u Hrvatsku stigla prva skupina migranata iz Italije u Prihvatilište za tražitelje azila Porin. Ispred prihvatilišta u Zagrebu migrante su dočekali ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, volonteri UNICEF-a i Crvenog križa.

Četvorica migranata koja će biti smještena u Porin podrijetlom su iz Eritreje, a većinom se radi o mlađim muškarcima. Najstariji ima 32 godine. Prije nego su stigli, u Italiji su bili oko dva i pol mjeseca

Jedan od njih, 27-godišnjak Abdul Rahmani, razgovarao je s novinarima, a na upit što misli o dobrodošlici rekao je: – Nisam očekivao ovakav doček, tako nismo bili dočekani ni u Italiji i zato mislim da će mi biti jako lijepo u Hrvatskoj. Odgovorio je i na pitanje kako to da je baš došao u Hrvatsku. – Tako je sreća htjela – dodao je. S novinarima je podijelio i koliko misli ostati u Hrvatskoj. – Ako Bog da, do mirovine – rekao je 27-godišnjak iz Eritreje koji je inače vozač po zanimanju i volio bi raditi u struci, no ipak spreman je raditi bilo što.

Orepić: "Selam alejkum"

Ministar Orepić poželio je dobrodošlicu prvim migrantima. – Selam alejkum. Dobrodošli u Hrvatsku – kazao je ministar Orepić migrantima. Rekao je da je ovo prva skupina, a iduća bi trebala doći sredinom ili u drugoj polovici srpnja.

Orepić je podsjetio da je Hrvatska prije tri godine primljena u Europsku uniju te da je sada u prilici pomagati ljudima koji su u nevolji. Dodao je da nije riječ tek o humanoj nakani, već i obvezi koja proizlazi iz članstva u Europskoj uniji. – Ovim činom Hrvatska pokazuje da je ozbiljna zemlja i da izvršava ono što je preuzela – kazao je Orepić, dodajući da je ovo tek početak procesa u kojem će odgovornost morati pokazati sve državne institucije.

Baričević je izrazio zadovoljstvo što u ime Europske komisije može čestitati hrvatskoj Vladi i narodu jer su "otvorili vrata i srca" za ljude koji prolaze kroz tragedije kroz koje je i Hrvatska prolazila prije 25 godina. – Hrvatska se time svrstala u članice koje su zrele i shvatile da se problem migranata može riješiti jedino ako ga shvaćamo kao zajednički problem – kazao je Baričević.

EU za migrante u Hrvatskoj osigurala 70 milijuna eura

Na pitanje da prokomentira tvrdnje kako se Hrvatska nije dobro pripremila za prihvat migranata rekao je da je iz europskog proračuna za migrante u Hrvatskoj do 2020. osigurano čak 70 milijuna eura za koje vjeruje da će ih Hrvatska znati iskoristiti. - Kolike smo stotine tisuće izbjeglica smjestili prije 25 godina. Siguran sam da će to iskustvo, znanje i srce pomoći da i sada Hvatska bude dobar primjer ne samo regiji nego i globalno - poručio je Baričević.

Voditeljica prihvatilišta Anita Dakić kazala je da će četvorica migranata već sutra "ući u proceduru" i podnijeti zahtjev za međunarodnom zaštitom, koji će se "riješiti prioritetno". - Ne želim se vezati za neke rokove, ali najduže što možemo očekivati je 30 dana - kazala je Dakić.

Podsjetila je da prihvatilište migrantima pruža tri obroka, od čega dva kuhana, ali i niz radionica i dnevnih aktivnosti poput učenja jezika te psihosocijalne pomoći.Dodala je i da su u prihvatilištu spremni primiti i nove ljude, u skladu s rasporedom koji napravi Ministarstvo unutarnjih poslova.

Inicijativa Dobrodošli: Hrvatske institucije nedovoljno pripremljene

U povodu obilježavanja treće godine članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji i gostovanja povjerenika za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Europske komisije Dimitrisa Avramopoulosa, Inicijativa Dobrodošli osudila je postupanja EU prema osobama u potrebi za zaštitom i sigurnošću te izrazila zabrinutost zbog nedovoljne razine pripremljenosti hrvatskih institucija za dobrodošlicu izbjeglica.

 "I samim proračunom Hrvatske, ali i EU, jači se naglasak stavlja na nadzor i obranu, umjesto na integraciju. Istovremeno, ograda koja je jučer postavljana na graničnom prijelazu sa Srbijom nije slika kojom ćemo ljudima pokazati otvorenost, solidarnost i humanost", poručila je Inicijativa u priopćenju.

 "Nastala situacija ne smije imati posljedice za prihvat ovih osoba"

 "Dolazak prvih osoba kroz sustav premještanja odvija se u periodu političke krize u Hrvatskoj, za vrijeme trajanja tehničke Vlade. U takvoj situaciji ne možemo očekivati donošenje Akcijskog plana za integraciju, Operativnog plana za preseljenje i premještanje niti Protokola o postupanju u integraciji jer smatramo da se ti strateški važni dokumenti moraju donijeti kroz kvalitetan proces koji će osim konzultacija s institucijama uključiti i konzultiranje s javnošću", ističe Inicijativa.

 No, nastala situacija, poručuju, ne smije imati posljedice za prihvat ovih osoba, niti bilo kojih drugih koje će u sljedećim mjesecima stizati u Hrvatsku.

Inicijativa Dobrodošli! očekuje kvalitetno i profesionalno postupanje institucija te kreiranje Privremenog plana dok se gore navedeni dokumenti ne donesu. "Hrvatska mora iskazati dobrodošlicu ovim ljudima te sustavno raditi na integraciji, što je posljednjih 10 godina odbijala te prepuštala volonterima i organizacijama civilnog društva", navode iz Inicijative.

Komentara 96

EN
enigma898
14:40 01.07.2016.

Ljudima svaka čast i sve najbolje, ali ovdje nisu dobrodošli i to isključivo radi naše vlastite sigurnosti u našoj vlastitoj domovini... Mislim da je ovo mišljenje većine Hrvata, a EU podrepine sa plaćama od 5-10 tisuća eura nam nameću svoju imigrantsku politiku, a sve po direktivama kriminalaca iz EK.

MI
microlion
14:45 01.07.2016.

"Selam aleikum"??? Polovica građana Eritreje su kršćani. Zamislite da je među ovom četvoricom bio bar jedan kršćanin, vjerojatno je mislio da je došao u Saudijsku Arabiju. (Osim toga Eritrejski muslimani nisu Arapi i ne govore arapski.)

KA
kapunjohan
14:27 01.07.2016.

Ja sm mislio da tu žele ostati privremeno sa željom da se vrate pa kad već žele ostati do mirovine, najbolje je da ih se odmah umirovi, pa onda neka odluče kako dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije