Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Orepić: Zajedništvo je rješenje za migrante; Sobotka: Obrana granica ako treba i vojskom

Na završnoj konferenciji za novinare, nakon dvodnevnog foruma u Salzburgu Orepić je istaknuo kako su glavne teme bile migracije, kontrola granica i borba protiv terorizma
14. lipnja 2016. u 16:40 8 komentara 703 prikaza
Vlaho Orepić
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

 Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić ocijenio je u Dubrovniku kako je jedino rješenje migrantskih tokova zajedništvo zemalja Europske unije, a njegov austrijski kolega Wolfgang Sobotka smatra kako migranti trebaju znati da će EU braniti svoje vanjske granice, ako treba i vojskom.

Na završnoj konferenciji za novinare, nakon dvodnevnog foruma u Salzburgu Orepić je istaknuo kako su glavne teme bile migracije, kontrola granica i borba protiv terorizma.

"Rješenje za sva ova pitanja leži u riječi zajedništvo. U Hrvatsku je ušlo 686 tisuća migranata, a svi pokušaji zemalja da pronađu samostalna rješenja su propali. Otkad smo počeli razmišljati zajednički, prijašnji migrantski tokovi prestali su postojati, a sada imamo nadzor nad tim procesima", rekao je Orepić i dodao da je Hrvatska iz pasivne pozicije prešla u aktivnog sukreatora sigurnosne politike EU i Jugoistočne Europe.

Marihuana uhićeno 5 osoba Policajac iz BiH organizirao krijumčarenje marihuane iz BiH u Hrvatsku big devil BIG DEVIL U zajedničkoj akciji hrvatske i crnogorske policije uhićeno 10 krijumčara drogom

Austrijski ministar Wolfgang Sobotka rekao je kako je zajedničko stajalište da se mora osigurati zaštita granica i građana EU te da se migrantima mora omogućiti da u blizini svojih zemalja pronađu sigurnost. "Moramo zatvoriti krijumčarske rute, pogotovo u vrijeme Europskoga nogometnog prvenstva", rekao je Sobotka.

Smatra kako migranti trebaju znati da će EU braniti svoje granice, ako je potrebno policijskim i vojnim snagama.

"Treba iskomunicirati to s migrantima kako bi od samog početka znali da ćemo štititi svoje vanjske, schengenske granice. Ne smijemo ovisiti o trećim zemljama, a to ćemo osigurati, ako treba, i uz pomoć vojske. U borbi protiv terorizma potrebna je suradnja policije na međunarodnoj razini. Tako ćemo identificirati strane borce, a na taj način smo relativno brzo pronašli i napadače iz Bruxellesa", rekao je Sobotka, koji smatra kako je važno raditi na prevenciji kako bi se spriječila radikalizacija društva.

Nizozemski ministar migracija Klaas Dijkhoff ocijenio je da se Europska unija na početku nije dobro nosila s migrantskom krizom.

"Rješenje je pronađeno kada su se počele braniti granice tako da migranti više nisu mogli sami tražiti rute. To je bio prvi korak, a sljedeći je bio dogovor s Turskom. Moramo zaustaviti i dolazak migranata Mediteranom te raditi na vraćanju migranata u zemlje iz kojih su došli", rekao je  Dijkhoff.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić istaknuo je da njegovu zemlju nije zahvatio val migranata, a vjeruje da će tako i ostati. Ustvrdio je kako je ideologija kojom se regrutiraju borci uvezena te kako se na nju pravodobno nije reagiralo. 

Na ministarskoj konferenciji prihvaćen je strateški okvir za djelovanje do kraja 2016. i zajednička deklaracija sa smjernicama za daljnje djelovanje i dijalog kad je riječ o unutarnjim poslovima.

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar kravata
  kravata:

  O cemu vi pricate gospodine najprije se mete ispred svoje kuce, gdje novac i zlato koji nestao u vasoj kuci od kad ste Vi jos jednom Vi odgovorni.

 • CROLINDA:

  ajd ti orepiću gonjaj Pinka Pantera i svastičare i umlaćivače hrvatskih branitelja i srbijanske autobuse pune fiktivnih Vukovaraca glasača SDPa I štiti Ostojićeve milicionere "abolirane" nesretnike - neprihvatljivog ponašanja svi imate koliko god hoćeš i ti i Milanović i Ostojić ... prikaži još!ić i ..... Karamarko vam nije ni do gležnja po neprihvatljivom ponašanju - prozirni ste - izazvali bi i treći svjetski rat samo da degradirate Karamarka iz osobnih pobuda ili da uništite HDZ za to ste kadri cijelo čovječanstvo uvalit u pakao a nekmoli Hrvatsku

 • Avatar Tigar63
  Tigar63:

  Zastavniče Podrepić kada mislite rješiti svastiku, pljačku zlata i novca iz vaše kuće( nezabilježena sramota) , ako niste sposobni angažirajte zaštitare . Vi uopće ne radite svoj posao nego se bavite politikom, no tješi nas uskoro odlazite sa mjesta ministra ... prikaži još!a ministra policije gdje niste ništa drugo radili nego štitili leđa svastičaru Ostojiću i njegovim komunističkim kadrovima.