Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena

zlostavljanje
Arhiva VL
25.11.2009.
u 09:20

Nasilje, posebice fizičko, žene najčešće trpe u obitelji koja bi u stvari trebala predstavljati stabilno životno ozračje. Nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura, od intelektualaca, radnika do dobro situiranih građana i političara.

{fw3k_direct_quotebox:Nasilje nad ženama, izraz povijesno nejednake raspodjele moći između muškaraca i žena te neravnopravnosti spolova, prisutno je u svim razvojnim fazama društva. Žene i djevojčice diljem svijeta, bez obzira na nacionalnu, rasnu i vjersku pripadnost, dob i status, izložene su raznim oblicima fizičkog, seksualnog, psihološkog i ekonomskog zlostavljanja. Korijeni nasilja nad ženama leže u strukturi društva, a nasilje predstavlja najčešći oblik kršenja ljudskih prava u Europi. Appelt and Kaselitz (2002.) More than a roof over your head.}U Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja po jedna žena, što dovoljno govori da osim na današnji Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, na ovom duboko ukorijenjenom problemu našeg društva, treba ozbiljno poraditi.

Od svih kriminalnih djela u Velikoj Britaniji četvrtina ih je počinjena nad ženama. U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja, a u SAD-u svaka šesta. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, različite studije pokazuju da je u prosjeku između 10 i 50 posto žena iskusilo neki oblik fizičkog nasilja od partnera, da je između 12 i 25 posto žena podvrgnuto pokušaju ili samom prisilnom seksualnom odnosu, također od svojih bivših ili sadašnjih partnera, te da rasprostranjenost prisilne prostitucije i trgovine ženama iz godine u godinu raste.

No, riječ je samo o jednom malom dijelu službeno registriranih kaznenih djela, jer nasilje koje trpe - većina žena prešućuje – zbog sramote, straha od društvene osude, bojazni suočavanja s počiniteljom, ali i procesom u kojem nerijetko sama žrtva ispada krivac.

Nasilje najčešće u krugu obitelji

Nasilje, posebice fizičko, žene najčešće trpe u obitelji koja bi u stvari trebala predstavljati stabilno životno ozračje.

Nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura, od intelektualaca, radnika do dobro situiranih građana i političara. Nasilje nad ženama proteže se kroz narušavanje građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava žena.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenoga u znak sjećanja na sestre Mirabel koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno dao ubiti diktator Trujillo.

Sestre Patria, Minerva, Maria Teresa i Dede rođene su u Dominikanskoj Republici. Pod imenom "Las Mariposas" (Leptiri) djelovale su kao političke aktivistice i postale simbolom otpora diktatorskom režimu Trujilla. Zbog svojih revolucionarnih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu uhićene su više puta zajedno sa svojim muževima. Trujillova tajna policija likvidirala je 25. studenoga 1960. Minervu, Patriu i Mariu Teresu. Zadavljene se, a tijela su pronađena polomljenih kostiju.

O nasilju nad ženama progovara se tek kada izbiju afere

1999. godine Ujedinjeni narodi su i službeno potvrdili 25. studenoga kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Na nasilje nad ženama, koje na žalost, iz godinu u godinu puni crne statistike u našoj zemlji, često se "obrušavala" i premijerka Jadranka Kosor.

No, učestala navika udaranja žene teško se može izbrisati na ovim prostorima. U prvih šest mjeseci ove godine policija je podnijela 7815 prekršajnih prijava protiv počinjitelja nasilja u obitelji. U Hrvatskoj je prošle godine djelovalo 16 skloništa za žrtve nasilja.

Hrvatsko društvo ovaj problem još nije sposobno rješavati u okviru institucija. I dalje se o nasilju nad ženama progovara od slučaja do slučaja, od afere do afere. Na takvo društvo i na takav tretman nasilja nad ženama u društvu ne želimo i ne smijemo pristati, ističu u Forumu žena SDP-a.

Koliko je nasilje nad ženama ukorijenjeno i teško uklonjivo iz hrvatskog društva pokazat će i današnja ulična akcija "Silovana“ na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića. Postavit će se lutke na kojima će biti ispisana kaznena djela koje žene svakodnevno trpe od svojih bračnih i izvanbračnih partnera, muških članova obitelji pa čak i prijatelja.

Večernji list medijski je pokrovitelj medijske kampanje "STOP seksualnom nasilju" koju je inicirala Ženska soba – Centar za seksualna prava. Cilj ove kampanje je osvijestiti široku javnost o problemu seksualnog nasilja i zlostavljanja. Seksualno nasilje spada u red najtežih, a najmanje prijavljivanih oblika nasilja. Uz obiteljsko nasilje ulazi u dominantne oblike rodno uvjetovanog nasilja, odnosno onih njegovih vrsta u kojima je u velikoj većini slučajeva počinitelj muškarac, a preko 90 posto žrtava su žene. Najrizičnija skupina su mlade osobe, ističu u Ženskoj sobi.

Blog Ženska soba - ženski glas

Komentara 29

TL
tvrdi_l
09:45 25.11.2009.

Kako su muskarci zasticeni od svega toga?Zene isto maltretiraju, ali psiholoski.Kako se moze zene po tom pitanju sankcionirati.U obiteljskom zakonu stoji to da se zasniva na nacelu ravnopravnosti zene i muskarca, a to je obicna bljuvotina.Ako covjek maltretira svoju zenu treba ga kazniti, ali i obratno, trebalo bi i zenu kazniti, ukoliko se cinjenicno dokaze maltretiranje s njene strane.

Avatar Jana
Jana
10:03 25.11.2009.

Trebaju strogi zakoni koji bi kaznili nasilnike. Kako žena može tužiti muža za zlostavljanje bez da ima sigurnost da ju taj isti nakon nekoliko dana, kada se vrati doma. neće još i više tući i prijetiti? Takve osobe treba strpati u zatvor ali im dati i obaveznu psihološku pomoć da se oslobode agresivnog ponašanja. Također i ženama koje u zlostavljane potrebna je psihološka pomoć. Treba se boriti protiv alkoholizma koji je u najvećem dijelu razlog agresivnog ponašanja.

DE
Deprimirani
09:34 25.11.2009.

A svakih 20 minuta jedan muškarac!! Budale! nemate o čemu drugom pisati! Otkad postoji život na zemlji svi jedan drugoga zlostavljaju! Tko misli drugačije ili je m. šovinist ili ž. feministica! Po Freudu se sve svodi na problem sex-a: ili netko ne dobije ili ga netko želi od drugoga u drugo vrijeme! Zato prestanite pisati o glupim stvarima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?