Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Hrvatskoj možemo više raditi ono što volimo

Na sveučilištima i institutima u dvije je godine u Hrvatskoj zaposleno 13 povratnika
06. lipnja 2020. u 18:50 1 komentara 411 prikaza
Zagreb: Ministrica Blaženka Divjak posjetila Institut Ruđer Bošković
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Od kolovoza 2018. do lipnja 2020., slijedom Odluke o kriterijima za odobravanje radnih mjesta znanstvenika-povratnika na javnim sveučilištima i javnim znanstvenim institutima, odobreno je zapošljavanje 13 zaposlenika na znanstvenim radnim mjestima. Riječ je o devet zaposlenika na Institutu Ruđer Bošković, po jedan na Ekonomskom institutu, Institutu za fiziku, Hrvatskom geološkom institutu te Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša. Još je 14 zaposlenih na znanstveno-nastavnim radnim mjestima na javnim sveučilištima, četiri na Sveučilištu u Splitu, sedam na Sveučilištu u Rijeci te po jedan na Sveučilištima u Zagrebu, Puli i Osijeku. Bio je to povod za posjet ministrice Blaženke Divjak Institutu Ruđer Bošković.

Institut Ruđer Bošković privlači znanstvenike-povratnike Država mjerama omogućila zapošljavanje 27 znanstvenika povratnika i dolaznika

Na IRB s antidopinga

Gosti su se susreli s dr. sc. Moranom Jaganjac se na IRB vratila iz Katra gdje je radila kao voditeljica Odjela za proizvodnju metabolita u Laboratoriju za antidoping u Dohi. Danas radi na IRB-u kao znanstvena savjetnica u Laboratoriju za oksidacijski stres (LabOS), te je počasni predavač na Sveučilišnom koledžu u Londonu.

- Povratkom na IRB nastavila sam suradnju s aktualnim partnerima s vodećih sveučilišta u svijetu, kao što su Sveučilišni koledž u Londonu i Sveučilište u Groningenu. Vjerujem da će ove suradnje uz prijenos stečenih znanja i tehnologije značajno doprinijeti unapređivanju znanstvene metodologije i sadašnjim istraživanjima koja se provode u Zavodu za molekularnu medicinu, posebice u LabOS-u. Povrh toga, trenutno radim na više aktualnih zajedničkih projekata vezanih uz onkologiju, metabolomiku, istraživanje mitohondrija te imunokemiju, rekla je dr. Jaganjac.

Dr. sc. Ignacija Vlašić se na IRB vratila s pozicije gostujuće znanstvenice u Njemačkom centru za istraživanje svemira DLR.

- Ova mjera omogućila mi je ponovni rad u domovini jer mi je bila velika želja raditi u okruženju u kojem sam započela svoju znanstvenu karijeru. Cijeli postupak od prijave do realizacije zaposlenja trajao je unutar godine dana čime smatram da MZO i IRB nadilaze tri njemačke institucije na kojima sam radila sedam godina – zaključila je dr. Vlašić.

Zagreb: Ministrica Divjak o povratku učenika razredne nastave u škole OPET NA METI Divjak odbacila kritike sindikata da štiti loše učenike: 'To je pomoć, davanje dodatne prilike'

Dr. sc. Anja Barešić završila je na Sveučilištu u Zagrebu molekularnu biologiju, nakon čega je otišla u inozemstvo te doktorirala bioinformatiku. Nakon doktorata radila je u laboratoriju poznatog našeg znanstvenika prof. dr. sc. Borisa Lenharda na Imperial College of London, jednom od vodećih britanskih fakulteta, gdje je, uostalom, i doktorirala.

Vodeći britanski fakultet

– Uspjeli smo razviti metodu kojom se s pomoću računala mogu povezati neki od gena s određenim bolestima, primjerice shizofrenijom. Povratkom na Institut Ruđer Bošković moje se istraživanje nastavlja, proširuje se i na druge bolesti. U inozemstvo sam otišla jer sam se nakon molekularne biologije željela orijentirati u tom smjeru, a upravo sam željela doktorirati na Imperial College of London, koji je vrhunska institucija za takvu znanost, s potrebnim iskustvom. Život u Hrvatskoj ima brojnih prednosti, puno je, recimo, sporiji pa vam ostane više vremena za bolje raspoređivanje prioriteta i kvalitetnije bavljenje znanošću. Dolazak na ovu instituciju i u ovu atmosferu omogućuje mi da se potpuno posvetim svojoj znanosti – kaže dr. Barešić.

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja