Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Hrvatskoj lani samo 1325 očeva na roditeljskom dopustu, dok ih Finci obvezali zakonom

Sada u Finskoj rodiljni dopust za majke traje 4,2 mjeseca dok se očevima daju 2,2 mjeseca dok dijete ne napuni dvije godine. Usto mogu dijeliti još šest mjeseci roditeljskog dopusta.
12. veljače 2020. u 11:07 5 komentara 1001 prikaza
Tata u šetnji
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Budući da muškarci čak ni u skandinavskim zemljama ne provode vrijeme sa svojom djecom jednako dugo kao majke, nova finska vlada odlučila ih je zakonom prisiliti na to. Finska vlada planira uvesti jednak roditeljski dopust i za majke i očeve i to po 6, 6 mjeseci kako bi natjerala očeve da se jednako brinu za malu djecu.

Ilustracija TUŽNA PRIČA Hrvatska izgubila u Strasbourgu jer ocu gotovo 13 godina nije omogućila kontakte sa sinom

Time žele promicati dobrobit i ravnopravnost spolova, koja je još u većem dijelu Europe deklarativna. Sada u Finskoj rodiljni dopust za majke iznosi 4,2 mjeseca, dok se očevima daju 2,2 mjeseca dok dijete ne napuni dvije godine. Usto mogu dijeliti još šest mjeseci roditeljskog dopusta. 

No, kako samo jedan od četiri oca koristi svoja roditeljska prava i obveze, vlada je zaključila da ih na jednaku brigu o maloj djeci treba pogurati zakonskim izmjenama prema kojima mogu na majku prenijeti samo 69 dana roditeljskog dopusta. EU kaska za Finskom, ali promjene su nužne i neizbježne jer prema obvezujućoj Direktivi o ravnoteži privatnog i poslovnog života, usvojenoj lani, sve članice EU u roku od tri godine moraju očevima osigurati najmanje deset dana plaćenog dopusta nakon rođenja djeteta, te dva mjeseca neprenosivog roditeljskog dopusta za očeve. 

Hrvatska već ima za očeve četiri mjeseca roditeljskog dopusta, od kojih dva ne mogu prenijeti na majku djeteta, međutim hrvatski muškarci u golemoj većini nisu skloni odlasku na roditeljski dopust. Ali zato se kod razvoda mnogi žale da su zakinuti jer je sud presudio da djeca žive s majkom. Provjerili smo i koliko hrvatskih muškarca ide na rodiljni dopust na koji mogu otići nakon proteka obvezujućeg rodiljnog dopusta za majke koji traje dok dijete ne napuni 70 dana života, pa do šest mjeseci djetetova života, te roditeljski koji počinje s navršenih šest mjeseci djetetova života.

Ugledala se na njega Učenica raznježila mnoge kad se, umjesto u superjunaka, "maskirala" u tatu: "Moje je srce skoro eksplodiralo"

Dakle, muškarci u Hrvatskoj mogu ići na rodiljni dopust ako majka kad dijete napuni 70 dana života na njih prenese u cijelosti ili djelomično preostali dio rodiljnog dopusta do 6 mjeseci djetetova života, te nakon toga mogu uzeti četiri mjeseca roditeljskog dopusta, od kojih su dva neprenosiva na majku. Za blizance, treće i svako rođeno dijete, roditelji mogu biti na roditeljskom dopustu do treće godine života djeteta. 

No, u stvarnosti su uglavnom majke te koje s djecom provode prvu godinu života, odnosno prve tri ako je riječ o blizancima ili trećem i svakom sljedećem djetetu. Lani je prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje samo 137 muškaraca koristilo rodiljni dopust, a 53.630 žena, dok je 1325 muškaraca koristilo roditeljski dopust i 29.306 žena. Lani je najviše očeva koristilo roditeljski dopust u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, njih 510, dok je najmanje očeva roditeljski koristilo u Područnoj službi Požega (21) i u Područnoj službi Gospić (21). I godinu ranije, u 2018., samo je 138 muškaraca u Hrvatskoj koristilo rodiljni dopust dok su 1522 muškaraca koristila roditeljski dopust. Usporedbe radi te godine je 53.644 žena koristilo rodiljni dopust, a 29.991 žena roditeljski dopust. I u 2018. godini najviše je očeva koristilo roditeljski dopust u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji (481), dok je najmanje očeva koristilo isto pravo u Područnoj službi Požega, samo njih 17. 

Sanna Marin Silvije Tomašević Zašto, primjerice, u Finskoj, nema toliko onih koji priželjkuju snažnog vođu?

U protekle tri godine najviše muškaraca na rodiljnom dopustu u Hrvatskoj bilo je 2017., njih 156, dok je roditeljski dopust koristilo 1364 očeva. Istodobno te godine rodiljni dopust je koristilo 51.490 žena te roditeljski njih 29.192. Kao i lani i 2018. i 2017. najviše očeva je koristilo roditeljski dopust u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji njih 488, a najmanje očeva na roditeljskom je bilo u Područnoj službi Virovitica, samo njih 15. 

No, u protekle tri godine porastao je broj očeva koji su koristili dva mjeseca neprenosivog roditeljskog dopusta koji inače mogu iskoristiti i do osme godine djetetova života. Tako je lani dva mjeseca neprenosivog roditeljskog dopusta koristilo 1950 očeva, 2018. njih 1415, a 2017. tek njih 719. 

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
 • ICCO:

  Nije rješenje "puškom" prisiliti očeve na korištenje roditeljsmog dopusta, uostalom hrvatski zakon omogućava ravnopravno roditeljstvo ali to je stvar unutar obitelji da se dogovore a ne da ih država tjera na to. To sigurno nije put za bolje demografsko sutra, ... prikaži još!, može samo biti iritantno i kontraefektno.

 • Avatar kiselica
  kiselica:

  Zasto usporedjivati Finsku i Hrvatsku. Pogledajte kako je to rijeseno u Austriji.

 • Avatar Bljesak
  Bljesak:

  "nova finska vlada odlučila ih je zakonom prisiliti na to" brzo ce ih zakonom prisiliti radjati djecu.