Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROSTAT

U Hrvatskoj i dalje 350.000 ekstremno siromašnih

Screenshot
09.05.2019.
u 10:14

Ne mogu si priuštiti: grijani stan, automobil, perilicu, televizor, mesni obrok redovito, tjedan odmora...

Stopa teškog materijalnog siromaštva ili uskraćenosti prošle se godine spustila na 8,6 posto, no unatoč tom smanjenju Hrvatska je s 350 tisuća građana koji se smatraju vrlo siromašnima u skupini od osam najsiromašnijih članica EU.

Eurostat navodi da je 2018. godine 6,2% stanovništva ili oko 31 milijun građana EU bilo teško materijalno uskraćeno. To znači da si nisu mogli priuštiti barem četiri od devet stavki koje većina smatra poželjnim ili potrebnim za koliko-toliko pristojan život: da mogu plaćati svoje račune na vrijeme, živjeti u grijanom stanu ili kući, posjedovati automobil, perilicu rublja, televizor, redovito jesti meso, otputovati na tjedan dana tijekom godišnjeg odmora te moći se nositi s neočekivanim troškovima.

Hrvatska je imala rekordnu stopu teške materijalne uskraćenosti 2012. godine - 15,9%, ali od tada se udio ekstremno siromašnih građana smanjuje. Sociolog Zoran Šućur naglašava da kod nas procesi idu nabolje kad je u pitanju ekstremno siromaštvo, dok se pokazatelji relativnog siromaštva koji pokazuju stupanj nejednakosti u društvu ne poboljšavaju.

- Smanjenje stope teške materijalne deprivacije posljedica je smanjenja nezaposlenosti, blagog rasta plaća, pa i otpisa dugova - kaže Šućur.

Jednako kao i u EU, siromaštvo najviše pogađa samohrana kućanstva. Najveća stopa teške materijalne deprivacije zabilježena je u Bugarskoj, no ta je zemlja u godini dana smanjila udio ekstremno siromašnih s 30 na 21 posto te u Rumunjskoj i Grčkoj oko 17 posto.

S druge strane, najmanje je vrlo siromašnih u Švedskoj - 2,5%, no uz povećanje s 1,1%, te Luksemburgu i Nizozemskoj.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar lokalpatriot ri
lokalpatriot ri
11:58 09.05.2019.

Ma nije moguće?! Šta nismo izašli iz mraka? Rekli su da je svjetlo upaljeno?!

KO
Kokoiduhovi
12:27 09.05.2019.

Nije moguće! U Hrvatskoj! Gdje sve lijepo ide, samo zlobni natražnjaci traže "dlaku u jajetu".

HU
hudarupa3
11:23 09.05.2019.

Siromaštvo i bijedu lako je nadoknadit tako da kupiš tri kuće, radiš četiri posla, učlaniš se u stranku i postaneš moćan funkcioner, imaš suprugu i tri ljubavnice, hrpu djece i nitko neće primijetiti koliko si jadan i siromašan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije