Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova pruga

Nakon gotovo 50 godina konačno pomak u Hrvatskoj

Željeznička pruga
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
15.07.2015.
u 09:56

Vrijednost ugovorenih radova je 193 milijuna kuna, a vlakovi bi novom željezničkom prugom trebali voziti krajem 2017.

Nakon gotovo 50 godina, najesen u Hrvatskoj počinje gradnja potpuno nove pruge. Zasad "najmlađa" pruga u Hrvatskoj, ona između Zadra i Knina, sagrađena je 1967. godine. U međuvremenu, u Lijepoj Našoj nije sagrađen ni kilometar nove pruge.

HŽ Infrastruktura u listopadu planira započeti gradnju 12,2 kilometra pruge Gradec – Sveti Ivan Žabno, nedaleko od Vrbovca, a sve pretpostavke za to ispunile su se nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) prekjučer odbila žalbe tvrtki Subterre i OHL-a na odabir konzorcija tvrtki Wiebe i Comsa za izvođače radova. Vrijednost ugovora je 193 milijuna kuna, a gradnja pruge sufinancirana je 85 posto sredstvima iz fondova Europske unije. Rok za dovršetak radova je kraj 2017. godine.

Pruga je projektirana kao jednokolosiječna i neelektrificirana, za brzinu od 120 kilometara na sat. Osim kolodvora Gradec i Sveti Ivan Žabno, koji će biti obnovljeni, na pruzi će biti i tri željeznička stajališta – Lubena, Remetinec Križevački i Haganj.

Kad nova pruga bude puštena u promet, Bjelovar i bjelovarska regija bit će "bliže" Zagrebu za 40-ak minuta. Putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba trajat će oko sat vremena, što će, navode u HŽ Infrastrukturi, uvelike pridonijeti kvaliteti putovanja prilikom dnevnih migracija putnika, jednostavnom povezivanju  Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije te njihovu gospodarskom razvoju.

>>HŽ Infrastruktura raspisuje novi natječaj za gradnju pruge Dugo Selo – Križevci

>>Nadogradnja pruge Vinkovci – Vukovar u drugoj polovici 2016.

Komentara 5

Avatar Darac ZG80
Darac ZG80
10:35 15.07.2015.

Samo nek se gradi 😃

ZA
zambezi
11:17 15.07.2015.

Super! Mogli bi i od Zapresica preko Kumrovca do Celja obnovit prugu.

FI
Fisherman
11:44 15.07.2015.

Najsmjesnije je sto su prije par godina kupili brze nagibne vlakove koji se nisu mogli koristiti jer su nam pruge bile zastarjele.....sad grade pruge kad su vlakovi zastarjeli.Prepametna vlada do bola.Ako nas ovi nedokosure nece nitko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije