Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVLJEN PROJEKT

Nadogradnja pruge Vinkovci – Vukovar u drugoj polovici 2016.

pruga
Foto: Branimir Bradarić
1/3
03.11.2014.
u 16:07

Vrijednost ugovora je 2,5 milijuna eura, od čega 85 posto sufinancira Europska unija, a 15 posto Vlada RH

Sukladno dinamici poslova i planovima u drugoj polovici 2016. godine započet će nadogradnja i elektrifikacija željezničke pruge Vinkovci – Vukovar, najavljeno je na današnjem predstavljanju ovoga projekta u Vukovaru. Prema riječima voditelja projekata Službe za fondove EU HŽ infrastrukture Josipa Pavleke, Ugovor o izradi projekata i druge projektne dokumentacije potpisan je u kolovozu 2013.  

Vrijednost ugovora je 2,5 milijuna eura, od čega 85 posto sufinancira Europska unija, a 15 posto Vlada RH.  

– Sa obnovom te dionice, koja je dužine 18,7 kilometara, maksimalna brzina na pruzi biti će 120 kilometara na sat. Ista će biti potpuno elektrificirana, a obnovit će se i željezničko postrojenje uz opterećene od 25 tona po osovini, rekao je Pavleka.  

Predviđena je i gradnja novih zgrada, perona, dvaju mostova te osam nadvožnjaka ili podvožnjaka, nadogradnja kolodvora u Vukovaru i Borovo naselju kao i uređenje stajališta u Bršadinu, Bršadinu – Lipovači i Nuštru. Rečeno je i da je sadašnja željeznička pruga Vinkovci – Vukovar neelektrificirana jednokolosiječna te da povezuje koridor RH2 (bivši X. paneuropski koridor) sa VII. paneuropskim koridorom, riječnim plovnim putem na Dunavu na teritoriju RH. Modernizacija te pruge doprinijet će gospodarskome razvoju lokalne zajednice, povećanome opsegu prijevoza i prekrcaja roba u Luci Vukovar te boljoj prometnoj povezanosti Vukovara i Vinkovaca s ostatkom Hrvatske. Elektrifikacijom dionice Vinkovci – Vukovar osigurat će se ekonomski  i energetski isplativiji te ekološki održiv prijevoz.  

Projekt je predstavio Antonio Sanchez Moreno, predstavnik dviju španjolskih tvrtki koje će zajedno s hrvatskom tvrtkom Željezničko projektno društvo do kolovoza iduće godine pripremiti projektnu dokumentaciju.

>> HŽ Infrastruktura objavila natječaj za modernizaciju dvaju pruga

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije