Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Danas najviše zaraženih u Zagrebu. Epidemiolozi upozoravaju: Za veliki broj oboljelih nepoznat izvor zaraze

Koronavirus
Foto: PIXSELL
1/5
19.10.2020.
u 13:39

Najveći broj novozaraženih bilježi i dalje Grad Zagreb

U posljednja 24 sata zabilježena su 393 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5070. Među njima je 571 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 35 pacijenata. Preminulo je 11 osoba.

13:38 - U Međimurskoj županiji zabilježeno je šest novozaraženih osoba. Trenutno su u toj županiji 242 aktivna slučaja, od čega je 58 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, a 138 osoba su kontakti s ranije potvrđenim pozitivnim osobama. Hospitalizirano je 19 pacijenata i nitko nije na respiratoru. Na žalost preminula je jedna osoba visoke životne dobi (86 godina) s uznapredovalim kroničnim dodatnim bolestima. Za sada je virus potvrđen u dvije ustanove za starije i nemoćne osobe, i to i kod korisnika i kod djelatnika. Do sada je ukupno testirano 10.070 osoba. Trenutno je 1177 osoba u samoizolaciji.

13:26 - Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Razlog nešto manjem broju novih slučajeva u odnosu na prethodne dane leži u činjenici da se vikendom ne uzimaju brisevi u COVID-ambulanti. - Unatoč manjem broju slučajeva, zabrinjavajuće je da u 13 od 14 slučajeva izvor zaraze nije poznat, da su novooboljeli većinom osobe starije životne dobi, te da su nove četiri osobe hospitalizirane. Zbog novih slučajeva bilo je postupanje i u jednoj novoj srednjoškolskoj ustanovi, zbog čega je više razrednih odjeljenja prebačeno na online nastavu - kažu.

13:24 - Prema podacima županijskog Stožera Civilne zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirano je 46 novih pozitivnih osoba i to u 20 naselja na području županije. Načelnik Stožera Zdravko Kelić rekao je na konferenciji za novinare kako se u samoizolaciji na području županije nalazi se 971 osoba dok je hospitaliziranih 26 osoba.

- To znači da nema određenog žarišta već u cijeloj županiji imamo situaciju koja po nama nije dobra - rekao je Kelić.

Komentirao je i činjenicu kako od danas se nastava u vinkovačkim srednjim školama i višim razredima osnovnih škola ponovno održava u školama rekavši kako je situacija od prošloga petka, kada je donesena ta odluka, u odnosu na situaciju od prije tjedan i više dana ipak bolja, odnosno da je manji broj učenika zaražen i u samoizolaciji.

Najavio je i kako će se sutra održati sjednica županijskog Stožera civilne zaštite na kojoj će se donijeti i neke odluke, a vjerojatno će se ići u ograničavanje broja osoba u zatvorenom prostoru.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić i ovoga je puta pozvala je građane na odgovorno ponašanje rekavši kako epidemiolozi nemaju nikakvu novu preporuku osim već izrečenog, a odnosi se na potrebu održavanja distance, izbjegavanje bliskih kontakata, redovito i često pranje ili dezinfekcija ruku te nošenje maski u svim zatvorenim prostorima i na otvorenim gdje se nalazi veći broj ljudi.

Navela i kako je među 46 novopozitivnih osoba određeni broj zaražen na svadbama koje su se nedavno održale.

- Posebno je zabrinjavajuće je da jako veliki broj oboljelih ima nepoznati izvor zaraze što govori u prilog činjenici da je virus široko prisutan u općoj populaciji i da je vjerojatnost zaražavanja ovoga trenutak visoka. Molimo građane da se suzdrže od bilo kakvih proslava i okupljanja, a posebno se to odnosi na starije sugrađane kao i one s kroničnim bolestima. Virus je prisutan svuda oko nas i mi epidemiolozi u ovoj situaciji možemo samo moliti, moliti i moliti građane da budu odgovorni, nose maske, održavaju razmak, peru često ruke i slično -rekla je Krešić.

13:23 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 126 obrađenih testova danas su 22 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju. Od ukupnog broja novooboljelih 12 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1774 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 33 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je muška osoba stara 77 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na Covid infekciju.

11:49 - U Primorsko-goranskoj županiji u zadnja 24 sata zaraza koronavirusom potvrđena je za tri osobe, a dva školska razreda su u izolaciji - po jedan u osnovnoj i srednjoj školi. Izvijestio je to u ponedjeljak župan Zlatko Komadina, rekavši da je devet osoba ozdravilo pa su u županiji aktivna 153 slučaja covida-19, a u samoizolaciji je 568 osoba.

Komadina je naveo kako se nastoji da se školska nastava odvija u učionicama, ali i da su u županiji spremni, pogorša li se situacija s brojem zaraženih, početi s online nastavom u višim razredima osnovnih škola.

S više od 50 novozaraženih dnevno kreće online nastava

Inače, županijski Stožer tijekom vikenda odlučio da će, bude li u županiji više od 50 novozaraženih na dan, predložiti Nacionalnom stožeru uvođenje online nastave za učenike viših razreda osnovnih te učenike srednjih škola.  Na novinarsko pitanje je li ta mjera pretjerana, Komadina je odgovorio kako će se nastojati da se nastava održava u školama.

"Epidemiolozi nisu za online nastavu, odnosno baš u uvjetima ako se dogodi velika progresija prijenosa virusa u školama tada bi se to razmotrilo. Ne znači da ćemo mi za tri dana prijeći na online nastavu", kazao je.

Redovna nastava dok god to bude moguće

Istaknuo je kako za sada dva razreda imaju online nastavu jer je u njih došlo do proboja virusa, "no nastojat ćemo, dok god je to moguće, da se nastava održava u školi kao redovna nastava".

Dodao je da se u dogovoru s riječkim gradskim stožerom ponovno za prihvat bolesnika priprema Dvorana mladosti na Trsatu u slučaju loše epidemiološke situacije, ali je optimist i smatra da do toga neće doći.

Naveo je i da je županija odobrila dodatna sredstva zdravstvenim ustanovama, primjerice tri milijuna kuna Zavodu za hitnu medicinu kao dodatne tzv. Covid troškove, a Thalassotherapiji Crikvenica 1,3 milijuna kuna.

U riječkoj bolnici liječi se 15 zaraženih

U riječkoj bolnici na liječenju je 15 bolesnika pozitivnih na koronavirus. U Klinici za infektivne bolesti sa srednje teškim simptomima je 11 pacijenata, a u respiracijskom centru četvero pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

Svi bolesnici u respiracijskom centru su iz Ličko-senjske županije, najstariji je 1939., najmlađi 1969. godište, a prosječna dob oboljelih je 65,5 godina.

11:12 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije jedna osoba je oboljela od COVID-19 infekcije, a radi se o štićeniku Cvjetnog doma u Šibeniku.  Trenutno je 45 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Četiri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.  U posljednja 24 sata uzorkovano je 5 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacij

11:11 - Na području Zadarske županije 8 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Riječ je o populaciji mlađe i srednje životne dobi, a novooboljeli su sa područja Grada Zadra(4), Biograda(1), Pakoštana(2) i Sukošana(1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 150  uzoraka, u samoizolaciji i izolaciji je 353 stanovnika, a nadzor je istekao za njih 8050. U Općoj bolnici u zadru na svim COVID odjelima hospitalizirano je 14 bolesnika od kojih je 2 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici Biograd na moru liječi se 4 bolesnika oboljelih od koronavirusa.

11:05 - Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 11 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (6), grad Nova Gradiška (2) te po jedna zaražena osoba sa područja općina Staro Petrovo Selo, Brodski Stupnik i Donji Andrijevci.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 765, dok je broj aktivnih slučajeva 84. Hospitalizirano je 9 osoba (1 osoba manje prethodni dan) od čega je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 455 osoba (23 osobe manje nego prethodni dan).

Tijekom proteklog tjedna inspektori civilne zaštite izvršili su 96 nadzora nad poštivanjem epidemioloških mjera u gospodarskim subjektima i na javnim okupljanjima. Kod 17 gospodarskih subjekata ili organizatora javnih okupljanja evidentirano je kršenje epidemioloških mjera i to u noćnim klubovima (6), u trgovinama raznim (5), na sportskim natjecanjima/utakmicama (3), u ostalim ugostiteljskim objektima (2) i na svadbenim svečanostima (1) te su izrečena upozorenja radi pridržavanja istih.

11:04 - Novih 13 koronavirusom zaraženih osoba potvrđeno je u zadnja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije, priopćio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. Riječ je o pet osoba s područja Bjelovara te po jednoj osobi s područja Garešnice, Čazme, Daruvara i općina Nova Rača, Hercegovac, Veliki Grđevac, Štefanje i Rovišće.

Među novozaraženima je i jedan učitelj osnovne škole s područja Garešnice, pa će pet školskih razreda morati u samoizolaciju, kao i još jedan razred bjelovarske srednje škole u kojemu je zaraza potvrđena jednom učeniku.

Zaraza koronavirusom potvrđena je i jednom zdravstvenom djelatniku.

Video: Policija i redari rastjerali mlade ispred HNK

11:00 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali uz svega 35 uzetih uzoraka za testiranje, a 14 osoba je izliječeno, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. Od 14 izliječenih osam ih je iz Dubrovnika, dvije osobe su iz Župe dubrovačke te po jedna iz Vele Luke, Mljeta, Konavala i Metkovića. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 12 osoba, a u samoizolaciji su 534 osobe. Od jučer obrađeno je 35 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 17.034.

10:48 - Tijekom posljednja 24 sata u laboratoriju KBC-a Osijek obrađeno je 348 uzoraka, od kojih je 36  osoba s područja Osječko-baranjske županije pozitivno na koronavirus. Devet pozitivnih nalaza bilo je za osobe iz Osijeka i osječkih prigradskih naselja, osam s područja Đakovštine, po četiri iz Belišća i s područja Našica i tri iz Općine Antunovac. S područja grada Donjeg Miholjca, općina Erdut i Semeljci su po dvije novopozitivne osobe, a po jedna iz Bilja i Čepina.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek i danas se nalazi 55 pacijenata koji su oboljeli od COVID-19 od kojih je šest na respiratoru. Preminula je jedna osoba (1935. godište) s područja Čepina i imala je niz drugih komorbiditeta. Od početka epidemije koronavirusa na području Osječko-baranjske županije zabilježene su 1672 oboljele osobe, od kojih su do danas izliječene 1092 osobe zaražene koronavirusom. 

Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 92 nova kontakta oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji danas nalaze ukupno 2.183 osobe.Policija je u zadnja 24 sata obavila 27 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji te dvije provjere putem dojava građana i to na području Osijeka i Belog Manastira no nije utvrđeno niti jedno kršenje izrečene mjere samoizolacije.

10:45 - Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije izvijestio je u ponedjeljak da su u toj županiji potvrđene 54 nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla. Od 54 novooboljele osobe, 17 su kontakti prethodno oboljelih, jedan je slučaj povezan s bolničkim ustanovama, dva slučaja uz privatne proslave, za osam slučajeva je nejasna epidemiološka anamneza, dok se podaci za još 26 osoba obrađuju. Samoizolacija je propisana za još 32 osobe.

Umrla osoba je iz Kloštar Ivanića. U osnovnoj školi u Dugom selu jedan je razredni odjel u samoizolaciji nakon što je učeniku potvrđena zaraza koronavirusom, a samoizolacija je određena i učenicima jednog razreda osnovne škole u Velikoj Gorici zbog pozitivnog djelatnika, navodi se u priopćenju Zagrebačke županije. 

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju građane da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

10:35 - U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji 3 su nova slučaja  zaraze virusom SARS-CoV-2, sve tri osobe su iz Karlovca.  U Karlovačkoj županiji  ukupno je do sada  oboljelo 667  osoba. U samoizolaciji se nalazi 554 osoba. U OB Karlovac se na liječenju nalazi 37 COVID pozitivnih pacijenata, od čega su 2 osobe na respiratoru, 2 novoprimljena te 2 premještene u OB Ogulin.

10:00 – U posljednja 24 sata zabilježena su 393 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5070. Među njima je 571 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 35 pacijenata. Preminulo je 11 osoba.

9:14 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitan je 81 uzorak briseva na COVID-19. Potvrđene su tri pozitivne osobe s područja županije. Kod dvije osobe radi se o bliskom kontaktu s već poznatom pozitivnom osobom, zdravstveni djelatnici (liječnici obiteljske medicine). Poduzete su sve protuepidemijske mjere, dekontaminacija prostora, a u tijeku je određivanje mjera samoizolacije. Za jednu osobu u tijeku je epidemiološka obrada.

Izliječena je jedna osoba.Trenutačno je 33 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 174 osoba. Nažalost, u Općoj bolnici Pula je preminula je COVID-19 pozitivna osoba (1937. g.) s pridruženom značajnom kroničnom bolešću.

9:12 – U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je šest novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o četiri osobe s područja grada Siska te dvije s područja općine Lekenik.

8:33 – U Gradu Zagrebu u protekla 24 sata zabilježena su 192 nova slučaja zaraze koronavirusom, potvrdio je Hini Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Manja brojka novozaraženih posljedica je vikenda i manjeg broja testiranja, pojasnio je.

Nije, međutim, naveo koliko je testiranih uzoraka. Više podataka, kazao je, bit će objavljeno uskoro, na konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera civilne zaštite.

7:50 – Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak danas će se sastati s ravnateljima zagrebačkih bolnica.

7:07 – Ministar zdravstva Vili Beroš pozvao je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Infektivnu kliniku i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ da hitno organiziraju dodatne punktove za testiranje na COVID-19 u Zagrebu, gdje građani čekaju u kilometarskim kolonama.

Uvažavajući izvanredni napor koji ulažu svi zaposleni u zdravstvenom sustavu, jučer sam opetovano uputio zahtjev i zamolbu HZJZ-u, Infektivnoj klinici i NZJZ "Dr. Andrija Štampar" da hitno organiziraju dodatne punktove u Zagrebu za testiranje na COVID-19", objavio je Beroš u nedjelju na Facebook profilu.                 

7:05 – Član Znanstvenoga savjeta Vlade, epidemiolog Branko Kolarić izjavio je u nedjelju za HRT kako je zabrinut da bi moglo doći do preopterećenja zdravstvenoga sustava porastom broja novozaraženih osoba koronavirusom na dnevnoj bazi, a zbog odnosa građana prema epidemiološkim mjerama.

Video: Ministar Beroš osvrnuo se prošli tjedan na nove rekordne brojke

Na novinarsku primjedbu kako je znanstvenik Gordan Lauc upozorio da u Zagrebu ima između 50 tisuća i stotinu tisuća zaraženih, a znanstvenik Igor Štagljar da će Hrvatska u sljedećih tjedan dana doseći dvije tisuće novozaraženih osoba dnevno koronavirusom, Kolarić je odgovorio kako ne zna na čemu se temelje spomenute procjene, ali smatra kako je moguća situacija u kojoj bi dnevno moglo biti dvije tisuće novozaraženih osoba.

Jer, rekao je, s petsto novozaraženih osoba dnevno, došli smo do tisuću novozaraženih i nije nemoguće da ta brojka poraste i na dvije tisuće novozaraženih osoba dnevno koronavirusom. 

Epidemiolog Kolarić smatra da bi sadašnji pristup građana epidemiološkim mjerama i razina pridržavanja tih mjera mogla dovesti do preopterećenosti zdravstvenoga sustava. Dodao je kako je pitanje jesu li mjere koje su na snazi dovoljne da se smanjiti broj novozaraženih te istaknuo kako je zabrinut da bi zdravstveni sustav ubrzo mogao postati preopterećen.

Ključne riječi

Komentara 68

CO
COKTA
10:56 19.10.2020.

Sve starci a vi klosari kockoglavi napadate SWE da ubijaju svoje !!

ST
Stiv12345
09:19 19.10.2020.

cijela europa radikalno pooštrila mjere a šta mi čekamo, sko nemate hrabrosti donositi odluke odstupite

DU
Deleted user
08:18 19.10.2020.

Narod se mora uozbiljiti i poštivati mjere opreza, inače će zdravstvo i ekonomija totalno propasti a naravno i narod će patiti duplo biti bolestan i gladan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije