Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Stožer donio nove mjere za područje Zadarske županije, na snazi su do 1. studenog

Koronavirus
Foto: PIXSELL
09.09.2020.
u 19:40

Lokalni stožeri javljaju o broju novozaraženih u Hrvatskoj

U posljednja 24 sata zabilježen je 341 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2587. Među njima je 299 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta.

19:30 - Nacionalni stožer civilne zaštite donio je novu odluku za područje Zadarske županije na prijedlog županijskog stožera. 

Na području županije na privatnim svečanostima i proslavama te na karminama može prisustvovati najviše 25 osoba

Nova će mjera biti na snazi do 1. studenog, a ranije donesene mjere produljene su do tog datuma. 

Ranije je donesena odluka da na svadbenim svečanostima u Zadarskoj županiji može biti najviše 50 osoba. Također, zabranjeno je održavanje organizacijskih zabavnih okupljanja na brodovima kao i posjeti domovima za starije.  

13:41 - U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Dva nova slučaja, za sada asimptomatska, povezana su sa svadbom koja je održana 5. rujna u Varaždinu. - S te svadbe trenutno imamo evidentirano pet pozitivnih slučajeva, a 53 osobe s područja Varaždinske županije nalaze se u mjeri samoizolacije. Druga dva nova slučaja uvezena su iz inozemstva i to jedan iz Engleske, a jedan iz Češke. U oba slučaja radi se o mlađim osobama, koje se liječe kod kuće. Pozitivna činjenica je da u istom razdoblju imamo 12 novih osoba koje su se oporavile, te da je većini osoba povezanih sa svadbom od 15. kolovoza istekla mjera samoizolacije čime zapravo i prestaje potreba za posebno naglašenim epidemiološkim mjerama u viničko-cestičkom području. U mjeri samoizolacije na području Varaždinske županije trenutno se nalazi 166 osoba - kažu u Stožeru. Broj aktivnih slučajeva pao je na 57, no broj hospitaliziranih je ostao nepromijenjen. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji registrirano je 179 slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta. - U posljednjih mjesec dana testirano je ukupno 3777 uzoraka, a detektirano 111 osoba pozitivnih na COVID-19 što nam daje pojavnost virusa od 2,9 posto u testiranim uzorcima - navode. 

13:20 - U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 4 nova slučaja  zaraze virusom SARS-CoV-2, dvije muške osobe,  jedna  ženska osoba i jedno dijete bliski kućni kontakt već prije pozitivne osobe. Jedna osoba je iz područja Slunja, jedna iz Rakovice, jedna iz Karlovca i jedna iz Ogulina. Imamo 28 aktivnih slučajeva.  Iz zdravstvenog sustava u samoizolaciji su 9 doktora medicine, 25 sestara i 7 nezdravstvenih djelatnika. U samoizolaciji se nalaze 142 osobe. U OB Karlovac su hospitalizirane 4 osobe.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 197  osoba.

11:55 - Na području Zadarske županije 18 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Kao i proteklih dana u najvećem dijelu riječ je o kontaktima s ranije oboljelim osobama, a dijelu novooboljelih se utvrđuju kontakti i kretanja. Među novozaraženima je 10 muških i 8 ženskih osoba.  Novozaražene osobe su  sa područja Grada Zadra (11), Benkovca (1) i Biograda (1) te općina Pašman (1), Poličnik (2), Sukošan (1) i Vrsi (1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 273 uzoraka , aktivni nadzor provodi se nad 665 osoba, a završio je za njih 6818. U Općoj bolnici  Zadar  ukupno je hospitalizirano  18 bolesnika oboljelih od COVID-19 , te 1 bolesnik  u COVID JIL-u koji je na respiratoru.

11:48 - U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije šest je osoba oboljelo od COVID-19 infekcije; tri su osobe iz Knina, dvije iz Drniša, te jedna osoba s područja Grada Šibenika. Riječ je o osobama mlađe i srednje životne dobi, uglavnom kontaktima ranije oboljelih. Trenutno je 68 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije, od kojih se pet osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja  24 sata uzorkovano je 67 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 340 osoba koji su kontakti već poznatih oboljelih osoba.

11:15 - U Zagrebu su u protekla 24 sata potvrđena 53 nova slučaja zaraze koronavirusom, a 98 osoba je dobilo mjeru samoizolacije, izvijestio je u srijedu Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.

 Od 53 nova slučaja zaraze njih 24  kontakti su s prethodno oboljelim osobama, za njih 13 je negativna epidemiološka anamneza, a osam osoba se moguće zarazilo na godišnjem odmoru. U tijeku je sedam obrada, a jedan slučaj je "uvoz" sa Kosova, rekla je na konferenciji za novinare zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić.  

 Izvijestila je i da su u protekla 24 sata proveli 804 testiranja, a od koronavirusa su se oporavile 44 osobe.  U Zagrebu je trenutno aktivan 581 slučaj zaraze, a 1609 osoba je u samoizolaciji.  

11:13 - U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je devet (9) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (5) te po 1 osoba u općinama Garčin, Gornja Vrba, Bukovlje i Podcrkavlje. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 472, dok je broj aktivnih slučajeva 99. Hospitalizirano je 11 osoba (isto kao i prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze 474 osobe (35 osoba manje u odnosu na prethodni dan).

11:04 - Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata deset je novooboljelih od Covida-19, a dvije osobe su umrle, izvijestio je u srijedu županijski Zavod za javno zdravstvo.

 Jedna novozaražena osoba je u Svetoj Nedelji, tri u Zaprešiću, dvije u Velikoj Gorici, dvije u Dugom Selu, jedna u općini Pokupsko te jedna u općina Brckovljani.  Dvoje umrlih je s područja grada Dugog Sela i općine Brckovljani.

11:01 - U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ za područje Osječko-baranjske županije testirao je ukupno 293 uzoraka, od kojih je sedam bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2. Pet novozaraženih osoba ima prebivalište u Osijeku, a po jedna na području općina Čeminac i Viškovci. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno je 20 pacijenata oboljelih od COVID-19, odnosno tri više nego dan ranije. Na respiratoru su dva pacijenta. 

Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 22 nova kontakta pozitivnih osoba, pa je sada pod tom mjerom na području županije ukupno 425 osoba.  Policija je obavila 30 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i sve su zatečene na prijavljenoj adresi.
Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 40 nadzora provođenja epidemioloških mjera, uglavnom trgovina, trgovačkih centara, pekarnica i ugostiteljskih objekata, a za uočene nepravilnosti izrekli su šest upozorenja.

11:00 - Na području Ličko-senjske županije u zadnja 24 sata utvrđene su četiri nova slučaja koronavirusa, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Tri oboljele osobe su s područja Otočca, a jedna je s područja općine Brinje. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata. Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac rekao je Hini da se za troje novooboljelih zna izvor, to su svadba i frizerski salon, što je dobra vijest jer su se pribojavali zaraze u školama i Domu za starije i nemoćne.

10:52 - U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Novozaražena osoba s područja je grada Bjelovara i kontakt je ranije oboljelih od koronavirusa u našoj županiji. Trenutno je na području Bjelovarsko-bilogorske županije 61 aktivan slučaj zaraze COVIDOM-19. U samoizolaciji je u našoj županiji 301 osoba. Jedna zaražena osoba od jučer nije s područja općine Veliki Grđevac već općine Velika Pisanica.

10:51 - U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 107 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 96 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 265 osoba, a ukupno je testirano 6783 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 124 uzorka, od kojih je 6 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba. 

10:45 – Obavještavamo vas da je u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj trenutačno osam COVID-19 pozitivnih djelatnika, a u mjerama samoizolacije nalazi se 17 djelatnika. Po uputama i u suradnji s epidemiolozima poduzete su sve epidemiološke mjere.
Niti jedna policijska postaja niti Policijska uprava SD nije žarište zaraze koronavirusom, a osobe su se zarazile izvan mjesta obavljanja svojih poslova. Treba napomenuti da zbog slučajeva zaraze i samoizolacije djelatnika u nijednom trenutku nije doveden u pitanje normalan rad neke ustrojstvene jedinice na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske – stoji u odgovoru PU splitsko-dalmatinske Slobodnoj Dalmaciji.  Osam ih je zaraženo.

10:17 – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 864 obrađena testa, danas je 109 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 54, Dicma 1, Dugog Rata 1, Hvara 1, Imotskog 3, Kaštela 11, Klisa 2, Lećevice 1, Makarske 1, Marine 1, Muća 1, Nerežišća 2, Omiša 1, Podbablja 4, Podgore 1, Pučišća 1, Sinja 5, Solina 13, Trogira 1 i Zmijavaca 4 osobe.

Od 109 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije, 38 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1357 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 72 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split, dok se 7 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminule su dvije osobe. Muška osoba stara 77 godina i ženska osoba stara 89 godina.

Preminule osobe, uz ostale komorbiditete, bile su pozitivne i na COVID infekciju.

10:00 – U posljednja 24 sata zabilježen je 341 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2587. Među njima je 299 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Tri osobe su preminule. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 12.626 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 206 preminulo, a 9833 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutačno 8688 osoba. Do danas je ukupno testirano 201.138 osoba, od toga 4172 u posljednja 24 sata.

9:33 – U posljednja 24 sata u Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je 25 novih slučajeva koronavirusa. Njih 17 su kontakti prethodno zaraženih osoba, jedna je osoba došla iz Poljske gdje se i zarazila, a za sedam osoba još se utvrđuje izvor zaraze.

9:20 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata jedna je nova pozitivna osoba na  COVID-19 (1 osoba iz Cerne). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 668, od kojih je 574 osoba izliječeno, a ukupno je 14 preminulih osoba. Trenutačno je u županiji devet osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.  

U protekla 24 sata testirano je 110 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 9145. U samoizolaciji na području županije jest 307 osoba.  Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19, u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je pet radnika iz sustava zdravstva (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara i 2 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva jest 7 radnika (4 liječnika, 1 medicinska sestra/tehničar i 2 druga zdravstvena radnika).

9:15 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 376 uzoraka briseva (205 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je potvrđeno četiri novozaražene osobe. U tri slučaja radi se o osobama iz mjera samoizolacije ili su bliski kontakt već pozitivne osobe. Epidemiološka obrada je u tijeku za jednu osobu.

Izliječeno je devet osoba. Trenutačno je 58 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 344 osobe.  

8:56 – U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan četiri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Dvije osobe su s područja grada Popovače te dvije s područja grada Siska. Tri osobe su žitelji Sisačko-moslavačke županije dok je jedna osoba s područja grada Knina te radi na području grada Siska. Kod svih je poznat izvor zaraze i epidemiološka obrada je u tijeku..

7:24 – Nacionalni stožer Civilne zaštite odobrio je Gradu Otočcu protuepidemijske mjere za zaustavljanje širenja koronavirusa jer je ovih dana u tom gradu, kao u maloj sredini, 27 aktivnih slučajeva oboljelih od COVID-19.

Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac rekao je za Hinu da od ponoći "stupa na snagu odgađanje svih odgodivih manifestacija, ograničavanje broja ljudi na obiteljskim okupljanjima na 20, na svadbama i pokopima na 50, te se zabranjuju posjeti Domu za starije i nemoćne sljedećih mjesec dana".

Također, do daljnjega se u školi moraju nositi maske (osim nižih razreda) bez obzira na to je li osiguran razmak, a maske se moraju nositi i u ugostiteljskih objektima, osim za stolom pri konzumaciji jela i pića.

Na izvanrednoj sjednici Stožera Grada Otočca odlučeno je da će se i dalje održavati nastava u osnovnoj i srednjoj školi jer je utvrđeno da nitko od oboljele djece i zaposlenika ovih dana nije bio u školi ni u kontaktu s drugim učenicima i zaposlenicima.

„Ako bude potrebno, zabranit ćemo rad škola s nastavom uživo i organizirati je na daljinu, ali smatramo da to sada nije potrebno“, rekao je Kostelac.

Pooštravanje mjera u Otočcu jako je važno kako bi se spriječilo širenje zaraze jer, usporedbe radi, 27 aktivnih slučajeva u Otočcu jednako je kao da je u Zagrebu 2000 oboljelih, i to moramo zaustaviti, zaključio je Kostelac.

Ključne riječi

Komentara 15

5S
505.scrtom
10:19 09.09.2020.

na respiratoru 24 oboljelih,to je bome dobar skok a to je upravo ono gdje se treba pripaziti da ih ne bude puno na respiratoru..

MK
MKinkognito60
11:24 09.09.2020.

Pričekajmo petak, berbu sa festivala slobode pa upitajmo organizatore i DJ jeli to korona ili prehlada.

BO
boris
10:59 09.09.2020.

svaki dan ljudi umiru, pustili mlade u tulume, nocne klubove i svugdje, guzva, nikoga nije briga, politika, vlada samo zeli ispeglati za svoje bodove, ljudski zivoti nista ne znace

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije